DOK JE LUKA KORDA BIO PRVI KOJI JE DAO POTPORU KARAMARKU, LOKALNI NOVINARI TO ‘NE ZNAJU’

17 05 2012

HDZ traži zvijezdu

IZBORI U HDZ-u: Tko se komu (pri)klanja i tko se koga kloni?

  • Datum objave
    12.05.2012 21:37
  • Autor: Ivica Granić
  • Foto: Ivica Granić

Kako se bliži kraj unutarstranačkih izbora, lobiranje pretedenata za čelno mjesto najjače oporbene stranke u Hrvata, sve je intenzivnije.

Tako je, primjerice, danas Andrija Hebrang ‘izvalio’ kako se general Ante Gotovina zapravo sam odlučio predati, jer da nije tomu tako, ostao bi negdje u vrletima Južne Amerike. Hebrang je tako pokušao ublažiti ulogu svojega favorita, Tomislava Karamarka, u lociranju, hvatanju i privođenju generala Gotovine, pred Udrugom umirovljenih generala HV-a, koji većinom svoju lojalnost iskazuju upravo Tomislavu karamarku.

Bermudski trokut Kosor, Šeks i Bačić

Jadranka Kosor, koju je na čelo stranke, prije negoli mu je sinulo (nakon dugog promišljanja) kako je bolje da napusti sve funkcije i ostavi se politike, instalirao bivši predsjednik Ivo Sanader, uživa bezrezervnu podršku još jedino dvojca metuzalema, Vladimira Šeksa i kuma Branka Bačića.

Ovaj ‘dvojac bez kormilara’ pravdao je sve poteze i poraze Jadranke Kosor, koja je sama svojim trudom i upiranjem dopotezala Hrvatsku do praga Europe, no onda joj je narod jednostavno otkazao poslušnost. Hrvati su prvo izašli na ulice, Jadranka je ignorirala, Šeks pravdao, a Bačić podržavao. Zatim su Hrvati izašli na izbore i maknuli Jadranku, ona je plakala, Šeks je plakao i pravdao, Bačić je podržavao.

Isti Bačić na čelu je HDZ-a Dubrovačko – neretvanske županije, stoga je za očekivati kako će taboru Kosor, u borbi za o(p)stanak, podršku dati Frano Matušić i naš župan Nikola Dobroslavić.

Karamarko i Šuica dinamični duo 

Obzirom kako županijska organizacija ide starim stazama, podržavajući Kosor, a javna je tajna da se gradski i županijski HDZ baš i ne vole, Dubravka Šuica otvoreno je poduprla Tomislava Karamarka. Šuica čak ne otklanja mogućnost podpredsjedničke uloge novog HDZ-a, koji će zapravo biti onaj stari HDZ Franja Tuđmana jer, iako je člansku iskaznicu HDZ-a Karamarko dobio upravo od Jadranke Kosor, on je ipak stari Tuđmanovac. Koji je malo vrludao, ali Bože moj, tko nije neka prvi baci kamen.

Prvi od ostalih

Mada Karamarko i Kosor nisu jedini kandidati, najizgledniji su dvojac drugog kruga, ako je vjerovati prognozama. Milan Kujundžić tvrdi kako Kosor nema više što tražiti u vrhu HDZ-a te je (izgleda jedini on) uvjeren u svoju pobjedu već u prvom krugu. Kujundžić pak od stare garde uživa potporu sive eminencije Tuđmanova razdoblja, Ivića Pašalića, a u kampanji se zalaže za povratak u stranku svih izbačenih članova.

Darko Milinović se nazavisnim grafološkim vještačenjem pere sa spiskova crnih fondova i ima podršku dijela članstva.

Nesvrstani iz DNŽ

Dio HDZ-ovaca još se nećka i ne zna na koju stranu se prikloniti. Tako se u razgovoru s novinarom PortalOka načelnik općine Orebić Tomislav Jurjević sav zbunio, smeo… te rekao kako još ne zna za koga će se odlučiti u ovoj utrci. Nakon što se malčice pribrao, kazao je kako Orebićki HDZ čeka kraj unutarstranačke izborne kampanje, kako bi izabrali svoga favorita. Dakle, kalkulira se do samoga kraja, sluša se, osluškuje, prate se ankete, jasno, kako se nebi učinio krivi korak. A on se, to je jasno, u visokoj politici ne oprašta. Konavoski načelnik Luka Korda, reklo bi se, konavoski mudro šuti, i on vjerojatno kalkulira, osluškuje… dok Pločanskog Gradonačelnika Veića nismo na mobitel uspjeli dobiti. Kako će biti, vidjet ćemo 20. svibnja.

Na koncu, svakako valja čestitati onim hrabrima, prije svega bivšoj dubrovačkoj gradonačelnici Šuici na povučenom potezu otvorene potpore jednom kandidatu, dakle na političkoj hrabrosti ali i korektnosti, čega već odavno nema na hrvatskoj političkoj sceni. Još samo da prođe njezin kandidat, i moći će kazati kako je to bio ‘pogodak u sridu’. Koji bi, po logici stvari, trebao biti kadrovski honoriran.
A oni koji kalkuliraju do zadnjega…hm… znate kako ono ide: ‘sad se pitaš ća ti fali, finuli su Mare bali’.


Akcije

Information

Komentiraj