HDZ-u raste popularnost među mladima

16 02 2013

Rezultati posljednjih anketa agencija Ipsos Puls i Vectura, s kojim je upoznato vodstvo Hrvatske demokratske zajednice, ali, kako doznajemo, i SDP-a, te laburista (trenutno treće stranke po jačini u Hrvatskoj) opovrgnuli su u javnosti skoro općeprihvaćenu tezu da HDZ nije baš popularan među mlađim biračima, nego da je to SDP.

Posljednja istraživanja, naime, pokazuju da je dobna skupina od 18 do 29/30 godina najsklonija političkoj opciji koju predstavlja upravo HDZ. Slijedi SDP, koji redovito – suprotno od HDZ-a – ima manju potporu među mladima nego što mu je ukupni rejting. Najgore pak među mladima (u prosjeku) kotiraju laburisti.

Donosimo rezultate istraživanja agencija Ipsos Puls i  Vectura koliko bi glasova dobile te tri stranke da na izbore izlaze samo glasači od 18 do 29/30 godina:

“Riječ je o nevjerojatnom padu popularnosti SDP-a među mladima u odnosu na parlamentarne izbore”, komentiraju ovakve rezultate iz Središnjice HDZ-a. Za to je, uvjereni su, više razloga:

– Mladi ne nasjedaju na jeftine, podcjenjivačke štosove poput “DJ Milanovića”; upravo obratno, kad se sredovječne osobe “prerušavaju u gimnazijalce ili studente”, one gube na autentičnosti i izazivaju prezir kod mladih; “mladi vole fajtere, a ne fejkere”; Milanović se slikao kao DJ upravo zato što su mu stratezi otkrili da SDP loše stoji među mladima

– Fenomen “novog domoljublja”: biti patriot ponovno je postalo cool među mladima, pogotovo nakon što je haaškom oslobađajućom presudom Domovinski rat i povijesno postao neupitan; mladi opet s ponosom odgovaraju na pitanje “a što je tvoj tata radio u ratu?”

– Mladenački bunt prema Vladi / vlasti, kojom dominira SDP

– Empatija prema “žrtvi”, budući da je HDZ izložen u pravilu negativnom medijskom izvještavanju (‘prekomjerno granatiranje’)

– Nezaposlenost je najveća upravo u dobnoj skupini 18-29/30 godina, a za to mladi očito krive aktualnu vlast – ističu u Središnjici HDZ-a.

Upravo mladim biračima u predizbornoj kampanji za skorašnje lokalne izbore stoga će biti posvećena posebna pažnja. Dakako, kažu u HDZ-u, neće biti nimalo zanemarene i ostale dobne skupine, kojima će, zajedno s mladima, u danima koji slijede biti detaljno predstavljen gospodarski program najveće oporbene stranke.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: