Lijevi mediji su (očekivano?) ignorirali rezultate ove ankete

10 02 2013
Piše: Davor Ivanković

Najveće iznenađenje stranački je vrh doživio na klauzuri HDZ-a u Opatiji kad su im pokazani rezultati anketa koji iz temelja mijenjaju općeprihvaćenu tezu da HDZ nije baš popularan među mlađim biračima, nego je to SDP. Naprotiv, istraživanja su pokazala da je dobna skupina od 18 do 29 godina najsklonija političkoj opciji koju predstavlja HDZ! Anketu je provela agencija Vectura. Prema tim podacima, HDZ ima budućnost jer na mnogim mjestima “tuče” izravnog političkog oponenta SDP u toj kategoriji birača. U infografici su navedeni primjeri, kao i podatak o, među mladim biračima najpopularnijem političaru (tuče i SDP i HDZ), zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, kojega je u anketama podržalo čak 48 posto mladih.

U vrijeme izrade ankete kandidat SDP-a za gradonačelnika bio je Davor Bernardić, koji je dobio samo 18% potpore mladih. U HDZ-u zaključuju da je to razlog zašto ga je zamijenio Rajko Ostojić.

– Mladi vole fajtere, a ne fejkere, riječ je o nevjerojatnom padu popularnosti SDP-a među mladima, a to tumačimo time da se mladi ne daju zavesti DJ Milanovićem. Riječ je o fenomenu “novog domoljublja”, postalo je cool – pogotovu nakon što je Domovinski rat i povijesno postao neupitan – da mladi s ponosom sada daju odgovor na pitanje “a što je tvoj tata radio u ratu?” – kaže Andrej Rora, HDZ-ov voditelj odjela za odnose s javnošću Izborno-izvršnog stožera HDZ-a.

Po njemu, riječ je tu i o mladalačkom buntu prema Vladi, kojom dominira SDP, ali i o svojevrsnoj zaštiti žrtve, HDZ-a, izloženog u pravilu negativnom medijskom izvještavanju. Razloge za bunt mladih, naravno, treba tražiti i u nezaposlenosti, koja je najveća upravo u toj dobnoj skupini, a za to, očito krive aktualnu vlast, zaključuju u HDZ-u.

Nakon što je i samom vrhu HDZ-a “sjelo” da nije nemoguće i nevjerojatno, nego je istina da mladi najveću potporu daju HDZ-u, zaključeno je da se oformi posebni “think-tank” za mlade sastavljen od člana Predsjedništva, sociologa i stručnjaka za medije. Na svakim izborima pojavi se oko 150.000 novih birača, problem je što mladih glasa tek trećina pa će HDZ nastojati to promijeniti.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: