Karamarko zatražio moratorij na uvođenje ćirilice u Vukovar

6 02 2013

 

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko još jednom je danas zatražio moratorij na uvođenje ćiriličnog pisma u ravnopravnu službenu uporabu u Vukovaru te se pozvao na osmi članak Ustavnog zakona, koji govori o poštivanju hrvatskog naroda pri uvođenju dvojezičnosti.

 

Karamarko je, na konferenciji za novinare u središnjici stranke, podržao Vukovarce i hrvatske branitelje koji su se na nedavnom prosvjednom skupu u tom gradu usprotivili ravnopravnoj službenoj uporabi ćirilice.

Implementacija ustavnog zakona iz 2002. u ovom momentu izaziva negativne reakcije većinskog naroda u Vukovaru, u kojem su još uvijek svježe rane, a gradom šeću ljudi koji su za vrijeme okupacije silovali žene. Vukovar je zato senzibiliziran na tu vrstu izričaja, koja se u ovom momentu potencira bez povoda, rekao je Karamarko.

Zatražio je odgodu uvođenja ćirilice, pozivajući se na članak istog Ustavnog zakona koji kaže da se njegove odredbe “moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima”.

“Da li ova nagla odluka o implementaciji pridonosi snošljivosti i dijalogu?”, upitao je Karamarko, pozivajući i pripadnike srpske manjine da “imaju razumijevanja prema većini koja je osjetljiva na sve što se dogodilo prije 20 godina”.

Na pitanje hoće li HDZ predložiti izmjenu Ustavnog zakona, odgovorio je, “može se ići i u tom smjeru, razmislit ćemo i o tome”, a upitan kada bi bilo pravo vrijeme da se Ustavni zakon primijeni, kazao je, “kada sazriju međunacionalni odnosi i zarastu rane u Vukovaru”.

Ocijenio je i da je “indikativno da se pitanje primjene ćirilice u Vukovaru pokreće u trenutku pada kreditnog rejtinga Hrvatske”.

“Pad kreditnog rejtinga govori o radu Vlade. Dvostruka kvalifikacija hrvatskog rejtinga kao smeća je osobna iskaznica Vlade”, kazao je Karamarko.

Vladu je prozvao i da nije učinila ništa kako bi riješila otvorena pitanja sa Slovenijom, zbog čega se, tvrdi, “Hrvatska u posljednjih par mjeseci bori za status”.

Ocijenio je da je Vlada morala odvojiti pitanje Ljubljanske banke od pregovora o članstvu u EU, te da bi “premijer morao objasniti svoj privatni odnos s Ljubljanskom bankom”.

“Trebao bi objasniti nalazi li se u sukobu interesa, što bi bacilo ružni sjenu na čitav taj problem”, rekao je Karamarko.

Potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Davorin Mlakar naglasio je da se HDZ zalaže za poštovanje svih zakona, pa tako i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a na pitanje zašto kao ministar uprave u HDZ-ovoj vladi nije stavio van snage Statut Grada Vukovara iz 2009., kojim je omogućena službena uporaba ćirilice i prije nego što je popisom stanovništva utvrđeno da Srbi imaju to pravo jer ih je u Vukovaru više od trećine, Mlakar je odgovorio da je izvan snage stavljao samo one statute koji su se kosili sa zakonom, što u Vukovaru nije bio slučaj.

 

M.M.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: