HDZ-u Split, Šibenik, Dubrovnik i Vukovar, SDP-u Rijeka i Zagreb

5 02 2013

Bitka dviju najjačih stranaka: SDP lovi Zagreb, HDZ Vukovar

Objavljeno u Utorak, 5. Veljača 2013

SDP i HDZ zacrtali su mete koje moraju osvojiti, zadržati pod svojom vlašću ili pak vratiti pod svoje okrilje na lokalnim izborima u svibnju. Vladajućoj stranci glavna je meta metropola, a što bolji rezultat mora postići i u Istri, dakle osvojiti Pulu i po mogućnosti mjesto istarskog župana, budući da se zbog jačanja svoje pozicije u Istri zakrvila s nacionalnim partnerom IDS-om.

Pucaju i po…

HDZ-u su pak prioriteti Vukovar, Šibenik i Dubrovnik, gradovi koje je imao pod svojom vlašću, ali i koji su, kako kažu u toj stranci, i simboli ratnog stradanja. I HDZ i SDP pucaju na Split. Za SDP bi osvajanjeSplita, u kojem je gradska politička situacija posve specifična i apsolutno je nejasno tko bi mogao imati najveće šanse na izborima, značilo da uz sigurnu Rijeku i mogući Zagreb pod kontrolom ima i treći veliki hrvatski grad. Za HDZ bi pak “plavi” Split značio da u svojim rukama ima jedan veliki grad, jer su mu Zagreb (osim u koaliciji s Bandićem), Rijeka i Osijek apsolutno nedostižni. Kako bi Zagreb doista postao crven SDP je čak zamijenio prvog kandidata Davora Bernardića popularnim ministrom zdravljaRajkom Ostojićem. HDZ pak još nije otkrio svog aduta za metropolu. SDP prvi put u Puli izlazi samostalno sa svojim gradonačelničkim kandidatom Peđom Grbinom kojeg će konfrontirati IDS-ovu kandidatu Borisu Miletiću koji je na proteklim lokalnim izborima pobijedio u prvom krugu. Za župana je SDP podržao IDS-ova odmetnika Damira Kajina i pregazi li ga IDS u Istri, u kojoj SDP sada ima samo gradonačelnika Umaga i pet općina, politika Zorana Milanovića, koja podrazumijeva udaljavanje od IDS-a, pokazat će se promašenom. HDZ žarko želi vratiti Vukovar, grad heroj, koji je izgubio prije četiri godine, a koji je posljednjih dana poprište prosvjeda zbog uvođenja ćirilice odnosno dvojezičnosti.

Upravo zbog ratnog stradanja i simbola patnje hrvatskog naroda, HDZ-u je Vukovar i na simboličkoj razini iznimno bitan, a Šibenik i Dubrovnik jednostavno želi vratiti pod svoje okrilje. Jednako kao što HDZ želi vratiti “svoje” gradove, tako i SDP želi zadržati osvojeno. Ali, i HDZ je na izborima prije četiri godine SDP-u uspio preuzeti Veliku Goricu, koju vladajuća stranka sada želi ponovno osvojiti.

Kako bi odolio udarima SDP-a na izborima u svibnju HDZ se čak odrekao Ivana Šukera, unatoč njegovim dobrim vezama s glavnim tajnikom Milijanom Brkićem Vasom, i za gradonačelnika Gorice odlučio kandidirati Dražena Barišića, sadašnjeg gradonačelnika, umjesto Šukerova štićenika dr. Stjepana Zagorca. HDZ u Dalmaciji želi zadržati svoje utvrde poput Zadra i Knina, ali želi osvojiti Trogir, Kaštela pa i grad Korčulu. SDP osim Splita, na moru želi, naravno, zadržati svoju već tradicionalnu utvrdu Rijeku, a na kontinentu bi pod svojom kontrolom želio imati i Sisak, koji je sada HDZ-ov, ali i zadržati Sisačko-moslavačku županiju u kojoj stoluje županica Marina Lovrić Merzel. Inače, sisačko-moslavačka županica za iduće je izbore okupila najširu koaliciju koju čini čak devet stranaka. U Slavoniji pak ni HDZ ni SDP ne stoje bajno, lokalni je vladar regionalna Glavaševa stranka HDSSB.

Osijeku, tradicionalno sklonom promjenama i najvećem broju izvanrednih izbora, i dalje, čini se, dominira Krešimir Bubalo (HDSSB).

Pokazivanje mišića

Vinkovci su tradicionalno HDZ-ovi, a iznenađenje proteklih izbora bio je Beli Manastir u kojem je HDZ-u vlast preotela koalicija lijevog centra. I Đakovo je ljevica bila otela desnici, ali je gradonačelnik Zoran Vinković iz SDP-a prešao u HDSSB.

Lokalni izbori u svibnju bit će prilika da SDP, kao najveća vladajuća stranka, zapravo testira svoj rejting, ali i prilika da novi HDZ pokaže mišiće.

Lijeva koalicija nastoji savezništvo s nacionalne razine preslikati i lokalno (u Dubrovniku to recimo nije slučaj), dok HDZ nastoji okupiti antikukuriku koaliciju koja će biti platforma i za iduće parlamentarne izbore.

Zasad su s njima HSP AS i Blok umirovljenici zajedno, a nakon izbacivanja Đapića iz HSP-a možda se dogovori i koalicija s tom pravaškom strankom.

KAKO JE BILO 2009.

Sanader proglasio pobjedu HDZ-a

Nakon lokalnih izbora 2009. godine, tadašnji šef HDZ-a i premijer Ivo Sanader proglasio je HDZ pobjednikom izbora. Milanović, tada šef oporbe, bio je izjavio da rezultati izbora pokazuju kako je SDP velika stranka i da ima razloga za zadovoljstvo, ali ne i za trijumfalizam. Sanader pak 2009. nije mogao prežaliti gubitak Vukovara i Dubrovnika, a Milanović je bio posebno zadovoljan SDP-ovim rezultatom ostvarenim u Vukovaru. I pobjeda u koaliciji s HNS-om u Dubrovniku bila mu je vrlo važna. Četiri godine poslije, HDZ želi vratiti ta dva grada, SDP ih nastoji zadržati.

SDP želi osvojiti:

Split

Zagreb

Pula

Istarska županija

SDP želi zadržati:

Rijeka

Šibenik

Dubrovnik

SDP želi vratiti:

Velika Gorica

HDZ želi osvojiti:

Split

HDZ želi zadržati:

Zadar

Velika Gorica

Knin

Sisak

Vinkovci

HDZ želi vratiti:

Vukovar

Šibenik

Dubrovnik

Kaštela

 

Izvor: vecernji.hr  5.2.2013.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: