Martina Dalić komentirala pad rejtinga

4 02 2013

Pad rejtinga neposredna je posljedica ekonomskih prilika i povećanja proračunskog deficita

Zastupnica HDZ-a Martina Dalić ocijenila je danas da je smanjenje kreditnog rejtinga Hrvatske neposredna posljedica ekonomskih prilika u zemlji, ali i povećanja proračunskog deficita, a na najavu rebalansa proračuna kazala je kako rebalans može biti vjerodostojan jedino uz vjerodostojan srednjoročni plan fiskalne konsolidacije.

 

Snižavanje kreditnog rejtinga je samo tehnička posljedica ekonomske slike i ekonomskog stanja u Hrvatskoj. U slučaju da brzo ne dođe do kredibilne promjene ekonomske politike bojim se da će ovakvih vijesti biti još i više, kazala je Dalić na konferenciji za novinare u Saboru.

Ocijenila je da bi Vlada trebala ozbiljno shvatiti mišljenja rejting agencija i pripremiti kredibilan trogodišnji ili četverogodišnji plan fiskalne konsolidacije.

Fiskalna situacija ne može se stabilizirati preko noći. Ova je Vlada pokazala da se ne može stabilizirati poreznim opterećenjem, jer unatoč povećavanju PDV-a i uvođenju novih poreza, deficit je ove godine veći nego 2012. i u principu se vratio na razinu iz prethodnih godina”, rekla je Dalić.

Smatra da je pravi put izlaska iz krize niz strukturnih reformi, uključujući i reformu državne uprave, zdravstva, subvencija i drugačiji odnos prema državnoj imovini.

Zajedno s tim, dugoročno je potrebno provesti niz mjera koje će u vrlo kratkom roku promijeniti poslovnu klimu. To je drugačiji zakon o strateškim investicijama, ali onaj koji je privremenog karaktera i orijentiran isključivo privatnom sektoru, te brzo i odlučno uklanjanje prepreka konkurentnosti koje proizlaze iz naših zakona ocijenila je Dalić.

Ustvrdila je da je nekonkurentnosti gospodarstva pridonio “niz malih odluka”, poput Zakona o trošarinama donesenog prošlog tjedna, a koji je, tvrdi Dalić, gospodarstvenicima propisao više trošarine od onih koje traži europska direktiva.

Zamoljena da komentira najavu ministra financija Slavka Linića da će rebalansirati proračun, Dalić je podsjetila da je već kod donošenja proračuna Linića pozvala da ga rebalansira prije usvajanja.

U sadašnjim gospodarskim i financijskim okolnostima nije bilo razumno predložiti proračun koji donosi povećanje fiskalnog deficita. Neposredna posljedica toga je smanjivanje kreditnog rejtinga, a proračun koji ministar priprema može se razmatrati i biti vjerodostojan jedino u kontekstu srednjoročnog plana fiskalne konsolidacije”, kazala je Dalić.

Njezin stranački kolega Domagoj Ivan Milošević upozorio je na potrebu reforme javne administracije, koja bi, ističe, na svim razinama morala biti podrška privatnom sektoru.

Kazao je i kako od premijera Zorana Milanovića očekuje da dođe u Sabor odgovoriti na pitanje kako će zaustaviti užasavajuće trendove rasta nezaposlenosti i pada gospodarskih aktivnosti.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: