Hrvatskoj nedostaju 4.000 liječnika

4 02 2013

Nacionalne

30. siječnja 2013.

Natječaj za pripravnički staž treba se što prije raspisati

Na inicijativu Mladeži HDZ-a danas je održana konferenciji za novinare na kojoj je izraženo nezadovoljstvo stanjem u zdravstvu i smanjivanjem prava mladih liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika te pozvao ministra zdravlja Rajka Ostojića da već sutra raspiše natječaj za njihov pripravnički staž.

 

Na katastrofalne Ostojićeve poruke i na loše stanje u zdravstvu upozorili su predsjednik saborskog Odbora za zdravstvo dr. Darko Milinović, predsjednik HDZ-ovog Odbora za zdravstvo dr. Ante Čorušić i predsjednik nadzornog odbora Mladeži HDZ-a Grada Zagreba dr. Božidar Perić.

Pozvavši mlade liječnike i druge zdravstvene djelatnike da ostanu u Hrvatskoj, Milinović je kazao da im ministar Ostojić svojim ne raspisivanjem natječaja onemogućuje daljnje školovanje i kaže idite van, ovdje nećete moći završiti svoje školovanje i nećete dobiti posao.

Milinović je pozvao ministra Ostojića da prekine takva razmišljanje mladih ljudi i natječaj za pripravnički staž raspiše već sutra, a ministrovu najavu raspisivanja natječaja u travnju ocijenio Ostojićevom predizbornom kampanjom za lokalne izbore.

Mladi kolege nisu zaslužile takav odnos da se čeka predizborna kampanja i da ih se stavlja u nju, kazao je Milinović.

Naglasivši da u ovom trenutku Hrvatskoj nedostaje četiri tisuće liječnika, Milinović je podsjetio da je za prošle vlade u četiri godine mandata 4872 mladih liječnika i liječnica dobilo plaćen pripravnički staž, a njih 1767 plaćenu specijalizaciju.

Podsjetio je da je u 2010. godini u hrvatskoj povijesti odobreno najviše plaćenih specijalizacija – njih 510.

Za sve to uloženo je 441.034.538 kuna u ljudske potencijale.

Katastrofalnom Ostojićevom porukom mladim zdravstvenim djelatnicima Milinović smatra i ne raspisivanje natječaja za pripravnički staž za 250 mladih fizioterapeuta i laboranata.

Ističući da sadašnji zdravstveni sustav nije financijski održiv, Čorušić je kazao da su ministri Rajko Ostojić i Slavko Linić svojom odlukom o smanjivanju doprinosa iz zdravstva s 15 na 13 posto odgovorni za značajan nagomilani dug državnih i županijskih bolnica.

Čorušić smatra i da ministar Ostojić, koji je i SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, ne može odgovorno paralelno obnašati te dvije funkcije, jer se funkcija ministra zdravlja ne može obnašati volonterski.

Naglašavajući da HDZ zna odgovore za probleme u zdravstvu, Čorušić je novinarima pokazao i “Prednacrt programa razvoja zdravstva u Hrvatskoj od 2013. do 2020.” HDZ-ova Odbora za zdravstvo.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: