Branimir Lukšić o budućem splitskom gradonačelniku Vjekoslavu Ivaniševiću

28 01 2013
PORTAL HRVATSKOG KULTURNOG VIJEĆA
Ususret lokalnim izborima – B. Lukšić: Zašto sam podržao Vjekoslava Ivaniševića

Objavljeno Nedjelja, 27 siječnja 2013 14:00

Prof. dr. Branimir Lukšić: Bivši komunisti i jugonacionalisti zaoštravaju političku situaciju u Splitu

Dr. Lukšiću, među podupirateljima HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Splita moglo se je u medijima pročitati i Vaše ime. Iz kojih razloga ste odlučili poduprijeti baš gosp. Ivaniševića? Koje su njegove prednosti pred drugim kandidatima koji se spominju u medijima?

Zbog svoje bogate kulturne prošlosti, zbog kreativnosti i duhovne živahnosti svojih stanovnika, zbog svoga povoljnog položaja za gospodarstvo i turizam, Split, taj biser hrvatske jadranske obale i Mediterana, treba gradonačelnika kojega rese sljedeće odlike: karakterna čestitost, stručnost, ljubav prema hrvatskoj domovini i urbana obiteljska tradicija.

 

 

Uvjeren sam da inženjer arhitekture Vjekoslav Ivanišević ispunjava sve ove preduvjete za prvoga čovjeka „najlipšega grada na svitu”.

Kao stručnjak izradio je mnoge značajne projekte za Split, među kojima za kliniku za ženske bolesti i porode, zdravstvenu školu, zgradu medicinskog fakulteta, bazen športskog društva „Jadran”, projektirao je uređenje Marmontove ulice u okviru uređenja stare splitske jezgre, kao i mnoge projekte za građevine izvan Splita. Ing. Ivanišević je član HDZ-a od 1990. godine, hrvatski branitelj, predsjednik kluba gradskih vijećnika predsjednik stožera civilne zaštite.

Znam ga kao vjernika i čovjeka neporočnog karaktera, što je osobito važno u ozračju u kojemu je mnogim političarima najbliži predmet njihovom srcu njihova lisnica. Usput spominjem i generacijsku vezanost njegove obitelji za nogometni klub „Hajduk” (očev stric osnivatelj „Hajduka” koji je dizajnirao prvi grb „Hajduka” sa šahovnicom, otac nastupao pet puta u prvoj momčadi „Hajduka”).

Koje je Vaše mišljenje o trenutnoj političkoj situaciji u Splitu?

U Splitu u zadnje vrijeme maksimalno zaoštravaju političku situaciju mnogi bivši komunisti i jugonacionalisti, koji su se prerušili u neoliberale i penetrirali u pore gradskog društvenog života

od gospodarstva, škola do medija. Budući da su ostali nedotaknuti od utjecaja demokracije, oni su zadržali svoju urođenu netolerantnost.

Za njih je politički dijalog samo nastavak njihova prekinutog monologa. U zadnje vrijeme imamo u Splitu i fizičke napade na Crkvu i vjeru.

Tako je npr. nedavno bačena dimna bomba u prostorije katoličkog sjemeništa u kojima se tog istog dana poslije podne održalo prikazivanje dokumentarnog filma o homoseksualnosti i pedofiliji, a iz crkve u mojoj župi ukraden je i razbijen kip.

 

Koliko ste upoznati sa stanjem u splitskome HDZ-u? Je li nakon Karamarkova izbora za predsjednika stranke došlo do kakvih promjena?

 

Karamarko je izabran za predsjednika HDZ-a u vrlo nepovoljnom trenutku za stranku, kad se protiv Sanadera i stranke vode

 

 sudski postupci. U takvom ozračju potrebno je i u splitskome HDZ-u provesti kadrovsko restrukturiranje i ukloniti osobe koje su u sluganskoj poslušnosti prema Sanaderu sustavno kompromitirali tu stranku, koja je u Tuđmanovom duhu i pod njegovim vodstvom zaslužna za nacionalno oslobođenje Hrvatske.

No takvo je kadrovsko pročišćavanje znatno otežano pred izbore za lokalnu upravu, da se izlijevanjem prljave vode iz kade ne bi i dijete izlilo kroz cijev.

Karamarko je u ovako osjetljivom trenutku napravio značajan korak što je okupio i konzultirao i članove HDZ-a iz Tuđmanova tima i time prekinuo proces tzv. detuđmanizacije stranke. Mislim da se nakon izbora mogu očekivati i drugi potezi u smislu idejnog i kadrovskog pročišćavanja i konsolidacije splitskoga HDZ-a.

Vaš kratki komentar trenutne političke situacije u zemlji, posebno poteza aktualne vlasti.

Članove aktualne vlasti u Hrvatskoj „resi” ta karakteristika, da su jedino njihova nestručnost i njihovo neznanje

 

veće od njihove arogantnosti. Rezultati na gospodarskom polju (gubitak radnih mjesta, nezaposlenost koja se penje poput svemirske letjelice, enormno zaduživanje i rasprodaja nacionalnog bogatstva itd.) su katastrofalni. To je što se tiče ekonomije.

Imamo i ideološki karcinom na državnom tkivu Hrvatske koji aktualna vlast podržava. U državi nisu službeno provedeni nadvladavanje komunističke prošlosti i sustavna osuda totalitarne komunističke ideologije. Razdoblje od 1945. do 1990. nije kritički rasvijetljeno i ocijenjeno, niti je službeno razotkrivena verbalna krilatica komunističkog „antifašizma” iza koje se krije najkrvavija utopija u povijesti – komunizam.

Ovo sve doprinosi u Hrvatskoj općem stanju depresije, beznađa, defetizma, fatalizma, i predaje bez otpora svjetskim bankarsko-financijskim centrima moći koji žele manipulirati Hrvatskom. No, ima za ovo lijeka.

Kad bi hrvatska šutljiva većina postala svjesna svoje snage i koristila svoje demokratsko pravo izbora,

ove kobne političke utvare u hrvatskom državnom i društvenom tkivu bile bi pometene sa javne scene.

Davor Dijanović

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: