Bilo je to godine 97.?! Osamsto ili devetsto? Po Milatovu izgledu, reklo bi se 1897.

23 01 2013

Josip Milat: Znam recept kako porazit Vjekoslava Ivaniševića!

Objavljeno u Utorak, 22. Siječanj 2013

U splitskom SDP-u pamte da su na lokalnim izborima jednom pobijedili Vjekoslava Ivaniševića, arhitekta i aktualnog HDZ-ova gradonačelničkog kandidata. Bilo je to 1997. godine. Na većinskoj je listi Ivanišević dobio 26 posto glasova, a SDP-ovac Josip Milat, sveučilišni profesor, 59 posto glasova, što ga je plasiralo u Gradsko vijeće.

I eto nas u razgovoru s Milatom, zanimao nas je mali osvrt na prošlost i kratki pogled u budućnost, tj. misli li da će Ivo Baldasar, gradonačelnički kandidat SDP-a, na predstojećim svibanjskim lokalnim izborima nastaviti njegovim putem ili će Ivanišević uzvratiti udarac. Kakvu taktiku savjetuje svojemu kolegi, očekuje li fer borbu ili udarce ispod pojasa, nokaut ili iscrpljivanje dok suci ne kažu zadnju riječ?

‘Dobar život svima, a ne samo njima’

“Je, to su bili izbori za Gradsko vijeće 1997. godine“, prisjeća se Milat i daje nam malu propagandnu karticu sa stranačkim logom, svojim 16 godina mlađim likom i onim glasovitim sloganom ”Dobar život svima, a ne samo njima“. I još jednim: “Splite, zaslužuješ bolje“. Oba bi se mogla hladno primijeniti i danas. Milat nam hita prema budućim izborima, želi objasniti zašto je Baldasar najbolji kandidat. Vraćamo ga, želimo čuti kako je to izgledalo 1997. godine.

– Izbori su bili sasvim drukčiji. Bili smo na većinskoj listi, nije bilo kampanja poput današnjih, nismo imali puno novca… HDZ je bio u naponu snage, to je bilo vrijeme nakon Oluje, ali nudili smo kvalitetan program i ljudi su nam više vjerovali. I sada mislim da u Splitu ne postoji stranka koja je spremnija od SDP-a uhvatiti se u koštac s problemima grada – smatra Milat.

– Kao stranka, niste se baš proslavili nakon što ste pobijedili u gradu 1997. – primjećujemo.

Da ne idemo dalje od revaloriziranja antifašističke baštine, koju je HDZ zgazio u revolucionarnom naletu početkom devedesetih.

Bez sloge u koaliciji

– Za nas, splitske SDP-ovce ne može se reći da smo bili oportunisti. No, SDP nikad nije samostalno vladao u Splitu. A kada smo u koalicijama, uvijek ispada da ono što je uspješno pripada svima, a ono što ne valja SDP-u. U koalicijskoj vlasti morate činiti ustupke – opaža naš sugovornik.

No, dodaje da je za osam godina, od 1997. do 2005. godine, kada je SDP sudjelovao u gradskoj vlasti, uređena infrastruktura na Žnjanu, započeta izgradnja kampusa i još štošta, ali imena ulica, kaže, nisu mogli vraćati, jer oko toga u koaliciji nije bilo sloge. Sada će, uvjerava, to ispraviti, budu li u prilici, pa bi, na primjer, žrtve fašizma ponovno mogle dobiti ulicu u Splitu.

O Ivaniševićevoj korektnosti na izborima 1997. godine nema loših riječi, ali uvjeren je da u svibnju valja glasati za Baldasara. Hvalio ga je srčano, kao čovjeka koji govori tri jezika, proputovao je dobar dio svijeta, radio i u realnom sektoru, upravljač… no, nećemo sve citirati da ne bismo tekst o jednim već pomalo davnim izborima pretvorili u agitaciju za nadolazeće…

Izvor: slobodnadalmacija.hr  21.01.2013.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: