Crkva je čimbenik koji mora sudjelovati u oblikovanju društvene stvarnosti

22 01 2013

‘Crkva pogotovo mora biti aktivna u onom dijelu kad je u pitanju neka nepravda, nezakonitost, zaštita života.’

Autor: PolitikaPlus

 

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je kako Crkva ima pravo biti protiv prijedloga zakona o strateškim investicijskim projektima te da je ona čimbenik koji mora sudjelovati u oblikovanju društvene stvarnosti.

“Crkva sigurno ima pravo prosvjedovati i biti protiv jednog takvog zakona”, rekao je danas Karamarko u Zadru odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentira protivljenje Crkve rasprodaji nacionalnog blaga koja se, ističe Crkva, najavljuje predloženim zakonom o strateškim investicijskim projektima.

Crkva pogotovo mora biti aktivna u onom dijelu kad je u pitanju neka nepravda, nezakonitost, zaštita života

Karamarko je ustvrdio kako Crkva ima društvenu odgovornost i čimbenik je koji “mora sudjelovati u kreaciji društvene stvarnosti”.

“Crkva pogotovo mora biti aktivna u onom dijelu kad je u pitanju neka nepravda, nezakonitost, zaštita života itd.”, poručio je.

Na pitanje hoće li predloženi zakon o strateškim investicijskim projektima naštetiti Hrvatskoj budući da se pojavio uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju Karamarko je odgovorio kako ne zna.

“Mi u HDZ-u moramo proučiti taj zakon i onda ćemo dati neki konačni sud o njemu”, rekao je predsjednik HDZ-a.

Na pitanje je li s predsjednikom Republike razgovarao o teškome gospodarskom stanju u Hrvatskoj, Karamarko je odgovorio da nije, ali je najavio da će HDZ-ovi zastupnici sutra na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskome saboru “malo upozoriti” na, kako je rekao, katastrofalnu gospodarsku situaciju.

Vlada nema rješenje, ne znaju što bi sa sobom, a kamoli što bi s hrvatskim gospodarstvom, tako da sam jako skeptičan

“Oni nemaju rješenje, ne znaju što bi sa sobom, a kamoli što bi s hrvatskim gospodarstvom, tako da sam jako skeptičan”, dodao je Karamarko kritizirajući aktualnu vlast.

Na pitanje je li HDZ spreman poduprijeti Vladu u nekim važnim stvarima i tako se odazvati pozivu državnih čelnika na jedinstvo u bitnim stvarima, Karamarko je rekao kako će njegova stranka poduprijeti “sve što je korisno za Hrvatsku, što će pridonijeti da se u Hrvatskoj živi kvalitetnije i da se zaustave negativni trendovi”.

Komentirajući “zeleno svjetlo” koje je Europska komisija dala za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta, Karamarko je istaknuo kako bi volio da se napokon riješi pitanje brodogradilišta.

“Volio bih da se napokon skine i ta prepreka jer se doista bojim. Mislim da ulazimo u vremenski škripac, a to nije dobro”, dodao je.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Karamarko je također rekao kako ne vidi ništa sporno u nedavnoj HDZ-ovoj dvodnevnoj klauzuri, održanoj u Opatiji, dodajući kako taj skup “nije usko vezan uz Crkvu” koja rabi sličnu terminologiju za neke svoje skupove.

Volio bih da se napokon skine i ta prepreka jer se doista bojim. Mislim da ulazimo u vremenski škripac, a to nije dobro

Pritom je rekao kako se HDZ-ov skup u Opatiji mogao nazvati “dvodnevno izoliranje bez nazočnosti novinara”.

“Imali su SDP i ‘kukuriku’ i razne čudne kombinacije, svi su imali klauzuru i ne vidim u čemu je problem”, dodao je Karamarko.

Također je rekao kako su se dogovorili o tome tko će biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zadra na lokalnim izborima, ali je odbio otkriti njegovo ime i prezime. “Otkrit ćemo ime ovih dana, kada mi to odlučimo jer to je naša stvar”, dodao je.

Karamarko je danas u Zadru bio na svečanoj akademiji u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Maslenica ’93”.


Akcije

Information

Komentiraj