Klauzura u znaku preslagivanja u stranci

21 01 2013

Treća klauzura HDZ-a u znaku preslagivanja u stranci

  • Zagreb, 18.01.2013., 20:31
  • Autor:Tatjana Krajač/D.M.

HDZ će se na dva dana zatvoriti u Opatiji kako bi daleko od javnosti donio program za koji su uvjereni da će rezultirati pobjedom na lokalnim izborima. Stranka i njezino novo vodstvo i dalje se bavi sobom, a potresa ih i novi skandal zbog sumnjivog stjecanja doktorata.

Iz Dnevnika: HDZ se opet bavi samim sobom
Iz Dnevnika: HDZ se opet bavi samim sobom

Drago Prgomet, zamjenik predsjednika HDZ-a, zbog medicinskog je puta pod povećalom javnosti. Diplomirao je medicinu u Banja Luci 1990. godine, dvije godine kasnije upisao je specijalizaciju u Slavonskom Brodu, 1994. se prebacio u Zagreb i počeo polagati razliku u ispitima za hrvatsku diplomu. Godinu poslije je magistrirao, pa diplomirao i već 1996. postao specijalist.

>> Prgomet: Nema ničega što bih tajio, čega bih se sramio

Magisterij na temelju BH diplome prije dobivanja diplome na zagrebačkom fakultetu Prgometu nije sporan. ‘Moja namjera je bila diplomirati na još jednom fakultetu. Nitko ne spori mogućnost da u istoj godini diplomirate na ekonomiji i doktorirate na psihologiji, primjerice’, kaže Prgomet.

Prgometa brani stranka, točnije MIlijan Brkić, koji je i sam nedavno prozivan za navodni plagijat diplomskog rada. ‘Ja još nisam doktorirao. Tek sad ću vjerojatno upisati poslijediplomski doktorski studij’, kaže Brkić, inače glavni tajnik HDZ-a.

Zbog navodnog plagiranja, Brkića je žestoko kritizirao i sam Prgomet. ‘Ja duboko vjerujem da je on što se tiče te situacije ispravan i da je sve u okviru zakona’, dodaje Brkić.

Moguća negativna konotacija ove priče mogla bi štetiti kako HDZ-u tako i Prgometu. ‘Zašto mislite da ne možete doktorirati i položiti specijaliciju i obraniti diplomski u jednoj godini? To je moguće. Ništa nije protiv akademske čestitosti, ni protiv zakona’, ističe Prgomet. ‘Spinovi koji fokus javnosti miču s aktualnih tema gdje vlast nema rješenja za određene situacije pa je najlakše prebaciti fokus interesa na dužnosnike HDZ-a’, kaže Milijan Brkić.

A kako bi HDZ okupio svoje redove ususret lokalnim izborima sutra će se zatvoriti u Opatiji na stranačkoj klauzuri i donijeti program od kojeg očekuju pobjedu na izborima. ‘Posebni će akcent biti na gospodarskom i socijalnom planu’, najavljuje Brkić.

A kao i svaka druga stranka, i HDZ čisti svoje redove. Pa je tako veteran u politici Ivan Šuker smijenjen s mjesta šefa velikogoričkog HDZ-a zbog nesloge u stranci. Postavljeno je novo privremeno vodstvo. ‘U onim situacijama kada organizacije na terenu ne funkcioniraju i kada ne donose odluke u skladu sa strategijom stranke, naravno da će doći do određenih pomicanja’, kaže Brkić.

Ovo će biti treća klauzura HDZ-a. Dvije je odradio Ivo Sanader, prvu kada je pobijedio Pašalića i mijenjao smjer stranke, a potom 2005. nakon pobjede na parlamentarnim izborima. Poanta Karamarkove klauzure je vraćanje stranke Tuđmanovim korijenima.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: