Može se pisati i lijepo a da se ne gubi na zanimljivosti članka

14 01 2013

KANDIDAT ZA POTEŠTATA

Matko Marušić: Vjeko Ivanišević bio je sitan, brz i hrabar kao lav

Vjeku je i mrski SUP privodio, ali zbog prebrze vožnje kareta… A bio je Vjeko i zarobljen, od Toćana, među koje je utrčao sam. Spašen je prije mučenja…
Najkraći razlog zašto je Vjeko Ivanišević izabran da bude HDZ-ov kandidat za splitskoga gradonačelnika dao je on sam: Vjeko je splitski Tom Sawyer. Takvim ga je, naime, u knjizi “Snijeg u Splitu” prikazao najbolji prijatelj, liječnik Matko Marušić, koji je također figurirao kao kandidat.

Navedenu knjigu smo jučer jedva našli, ali ne zato što su je razgrabili agilni splitski HDZ-ovci, nego zato što je ona u posjedu splitskih osnovnoškolaca kojima je upravo na popisu lektire. A kada splitski stranački i nezavisni protukandidati iščitaju tu knjigu, imat će razloga za brigu. Jer Vjeko Ivanišević nije samo graditelj velikih ulica kao što je Marmontova, luksuznih stanova kao na Lazarici ili kuća Ivanišević na Mejama, arhitekt s velikim planovima kao što je Ulica kralja Tomislava, nego je Vjeko “bio najžešći u igri: u nogometu se borio kao lav, penjao se na najviša stabla, zavlačio se u najmračnije rupe i nikad se ničega nije bojao. Zato je od roditelja često dobivao batine. Vjeko je bio prvi u svemu, bez obzira na to je li to bilo dobro i korisno ili glupo i opasno. Još i danas smo najbolji prijatelji”, već na prvim stranicama knjige piše Matko Marušić o Vjeki.

 

Od lava do Lionsa

 

A kada se zna da se Vjeko borio kao lav, ne čudi da je bio jedan od osnivača ST Lionsa. Pisac Ivaniševića i idealizira: “Uvijek je bio lijepo obučen i umiven, ali mu to nije smetalo da se s nama igra i da se uprlja kao i sva druga djeca.” On je, čitamo, “dobro razvijenih mišića i širokih leđa”, htio biti kao akrobat Aleksić, no kada se zubima uhvatio za ljestve, do puberteta je ostao bez jednog od svojih velikih prednjih zubi, dobivši jedne od niza roditeljskih batina, koje je stoički podnosio. Suze je, čitamo, trošio samo za sućut prema dobrim prijateljima u nevolji, ozlijeđenim kolegicama i napuštenim životinjama.

Poslije Marušić dodaje da se pri krađi i bušenju jaja prestrogoj susjedi, “kao vođa i kao najmanji i najhrabriji, provukao kroz rupu na ogradi i ubrzo pokazao da je i on pravi umjetnik i majstor kao i njegov tata barba Ante kipar”. “Sitan, brz i hrabar”, sam je s kacigom uletio među Toćane i bio zarobljen, no spašen je prije mučenja. U nogometnom gradu Vjeko nema dvi live noge jer je kao dječak “trčao, skakao, bacao se i gurao s dječacima i dvostruko većim od njega. Bio je najhrabriji mali branič na svijetu”, naravno koji je išao i u napad, odlične tehnike, a nesebičan. Vjeko je domišljat, htio je, kao kontru Zagrebu, napraviti snijeg od perja iz jastuka. Zbog prebrze vožnje kareta, pritvorio ga je SUP. Tu je čak i proplakao na znakovitoj 71. stranici. Vjeko je hrabro stao iza Vlaja Matka kad su mu se djeca rugala da se ne kaže “avuto” nego “auto”, čime je pokazao da ima sluha za velik dio Splićana iz Zagore. To sigurno nije promaknulo poslovično dobro obaviještenom Tomislavu Karamarku.

 

Vjeko, sav u crvenom

 

Preoprezne bi moglo zabrinuti što je Vjeko na snijeg izišao s crvenom kapom, šalom i rukavicama, a i najljepši karet u kvartu bio je obojen u crveno! Neke bi mogla zabrinuti nagla i rizična promjena kursa kad je prodao sve franje, oružje i sličice i kupio golube prevrtače, koji su mu vrlo brzo pobjegli. Bude li tako radio sa stranačkim prevrtačima, neće biti dobro. Prema knjizi, Vjeko je vođa. Da glasuju pučkoškolci koji upravo upijaju njegove pustolovine, Vjeko bi bio neupitan. Ovako ostaje otvoreno, tko će se usuditi stati pred Vjeku kako ga je opisao Matk(o) Twain. Čudan je taj snijeg u Splitu, poteštata na odlasku bi mogao otopiti, a novoga donijeti.

SINIŠA KEKEZ

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: