Široka koalicija se okuplja oko HDZ-ova kandidata za gradonačelnika Splita

12 01 2013
HDZ predstavio kandidata za gradonačelnika Splita, mobiliziraju snage za borbu protiv SDP-a i don Ivana

Foto: Paun Paunović/Cropix

KAKVE LI sloge danas u splitskom HDZ-u na predstavljanju gradonačelničkog kandidata Vjeke Ivaniševića, poznatog arhitekta i junaka pripovjedaka dr. Matka Marušića. Nema tko nije došao. Dr. Duje, župan Sanader, čak i Ivica Škarić. Kad je Ivanišević ušao, salom se prolomio pljesak. Bravurozna predstava!

Hrvatski Tom Sawyer za gradonačelnika Splita 

“Ja sam hrvatski Tom Sawyer, Vjeko iz Snijega u Splitu, obavezne školske literature mog prijatelja Matka Marušića”, kazao je Ivanišević na današnjem predstavljanju, na kojem je, normalno, bio i Marušić, autor hrvatskog Toma Sawyera.

“Ovo je za mene najljepši dan”, bio je Marušić poetski raspoložen premda je do posljednjeg trenutka bio vrlo zagrijan da upravo on, a ne Ivanišević, bude gradonačelnički kandidat. Možda bude zamjenik.

Novi početak

Kao što je poznato, Ivanišević je u posljednji tren uskočio u kombinaciju. On bi zapravo trebao biti HDZ-ovo oružje protiv don Ivana Grubišića i SDP-ovog Ive Baldasara. To su ljudi uglađenog civiliziranog karaktera, nimalo nalik barbarizmu raspištoljenog Keruma. HDZ tako Ivaniševićem želi vratiti kulturu dijaloga u politički život, a upravo je to najavio i on osobno, zgrožen onim što smo gledali u Banovini posljednje četiri godine.

“Moj rad će biti transparentan i ništa se neće moći bez Gradskog vijeća. Vijećnici će imati punu slobodu rada. Dosad su imali tešku zadaću konfrontiranja do meni neprihvatljive granice. Mora postojati period velikog smiraja. Ovo je novo doba, novi početak”, zagledan je Ivanišević u budućnost.

O protukandidatima još nema stav.

Škorić izradio plan napada na Banovinu: “Mi ćemo osigurati bokove, a Vjeko naprijed…”

Nakon pacifizma Vjeke Ivaniševića, otrežnjujuće je zazvučala retorika šefa splitskog HDZ-a Petra Škorića. Poput pravog hrvatskog časnika djelovao je proaktivno i već izradio borbeni plan napada na Banovinu i osvajanja vlasti.

Usto je predstavio i obiteljsko stablo kandidata, u kojem najistaknutije mjesto svakako zauzima stric Vjeko, zvani Duje, istaknuti splitski HSS-ovac, osnivač Hajduka, jedan od glavnih likova Smojina Velog Mista. Ivanišević je Splićanin od kolina, izdanak težačke obitelji koja je u grad došla u 16. stoljeću iz Poljica, otkrio je Škorić.

“Naš Vjeko je HDZ-ovac od samih početaka, pravi vojnik stranke. Imamo u njega puno povjerenje. Mi ćemo mu osigurati bokove, dati maksimalnu širinu…”, uživio se Škorić kao da je na sastanku stožera. Zanimljivo bi, međutim, bilo čuti dokle će ti osigurani bokovi dosezati.

“Don Ivan je zec SDP-a”

Škorić nije propustio još jednom pozovati na formiranje koalicije državotvornih stranaka. Misli da se drugačije vlast ne može osvojiti. Tko će u vagon s HDZ-om zasad se ne zna. Škorić tvrdi da s Kerumom i HGS-om nisu pregovarali. No, ne znači da neće. Tim više jer se u Sinju jučer pokazalo da SDP i don Ivan Grubišić mogu zajedno.

“SDP je na silaznoj putanji. Osjećaju se slabi, traže podršku. Potvrđuje se ono što smo govorili. Jučer se u Sinju potvrdilo da je don Ivan zec SDP-a. Vjerujemo da je on u Splitu njihov kandidat”, ocijenio je Škorić. Nekoliko puta je naglasio kako na ove izbore splitski HDZ ulazi otvorenih aduta bez ikakvih političkih dogovora ispod stola. Naš kandidat je zaista naš kandidat, tvrdi Škorić.

Prolaz intelektom, a ne na mišiće

Ivanišević je tako danas predstavio jedno novo, pacificirano i umiveno lice HDZ-a, koji bi na izborima u Splitu trebao potražiti prolaz intelektom, a ne na mišiće.

“Nudim mir u izgradnji grada, konsolidaciju, nudim dobru volju i strpljenje. Očekujem da slušamo jedni druge. 40 godina sam gradio, to je moj poziv i moj život. Graditi grad ozbiljnije je nego graditi kuću. Govorilo se o Splitu kao mediteranskoj metropoli, a ja vjerujem da ćemo dobiti šansu da postanemo europski grad kulture”, kazao je Ivanišević.

Vrijedi možda zapaziti kako su se HDZ-ovci s Ivaniševićem na čelu danas zauzeli za kulturu dijaloga i sadržajnu raspravu o pravim problemima. Lijepo je to čuti, no hoće li zaista biti tako.

Posljednji tjedan bili smo svjedoci prepucavanja SDP-a i HDZ-a s glavatim aždajama, riganjem, bolestima grožđa i sličnim aktualnim problemima. Zapaženu ulogu uz Karamarka imao je upravo Škorić. Hoće li Ivaniševićev mirotvorni koncept biti izvediv imajući u vidu taj zavidno militarizirani “background” vodstva stranke?

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: