Slobodna Dalmacija komentira Cvitanovu anketu

6 01 2013
Objavljeno 05.01.2013. u 16:32

NEMA VLASTI BEZ KOALICIJE

Na pragu izbora: HDZ grčevito želi zadržati Županiju, SDP-u ne prijeti zagrebački sindrom

Baldasar u anketama loše stoji – Župan Sanader kaska za Grubišićem
Navodna popularnost HDZ-a najveće je iznenađenje u anketi koju su proveli studenti Sveučilišnog odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu pod vodstvom Onesina Cvitana, a čiji su rezultati objavljeni u srijedu na našim stranicama.

Još od prvih višestranačkih izbora, kada je upravo Cvitan postao HDZ-ov gradonačelnik, ta je stranka ovladavala Splitom samo kad bi kupila gradonačelnika i vijećnike, ili kad bi ušla u koaliciju, poput one s Listom Velog mista i aktualne s Kerumom kojemu su HDZ-ovi vijećnici – osim Sanje Bilač – vrijednim rukicama omogućili donošenje proračuna za 2013..

Prema Cvitanovu istraživanju, Split je okrenuo trend pada popularnosti HDZ-a, pa tu stranku podržava 17,5 posto ispitanih, što je gotovo spektakularno otkriće. Drugi je SDP s 10,4 posto, treća lista don Ivana Grubišića s 8,2 posto, četvrti HSP dr. Ante Starčević s 5,3 posto, a nitko od ostalih nema ni tri posto.

– Ne mogu komentirati anketu za koju nisam siguran je li napravljena profesionalno – odgovorio nam je Dražen Lalić, splitski sociolog sa zagrebačkom adresom.

– U tekstu se navodi uzorak od osam tisuća ljudi, no ne znamo koliko je on reprezentativan. Svojim studentima često govorim da nije bitno kolika je kap krvi, nego što se iz nje može utvrditi. Pozivam da se ubuduće uvijek objavljuju osnovni podaci o uzorku – apelira Lalić.

– Uz to, kako piše, anketa još nije u cijelosti obrađena, pa je nema smisla komentirati – dodaje naš sugovornik.
No, ako se naprasni trijumf HDZ-a može smatrati iznenađenjem, popularnost don Ivana Grubišića kojeg bi za gradonačelnika voljelo najviše – 12,3 posto – anketiranih već je predvidljiva, jer su isto ili slično pokazale još neke ankete.

Poligon za novopečene političare

Taj rezultat ne ostavlja dvojbu da Splićani obožavaju dvojbe, jer je odgovor na upit o tome kako bi grad vodio don Ivan Grubišić prilično maglovit, kao što se početkom 2009. godine nije znalo kako bi taj posao radio Željko Kerum. Dobro, slutilo se. Uglavnom, sklonost Splićana da svoj grad doživljavaju kao sjajno mjesto za trening novopečenih političara nije novog datuma.

U devedesetima, dok je najbolje prolazila nacionalna paradigma, Split je birao HSLS. Kada su se liberali podijelili u stotine frakcija i kada je, naizgled, počelo ostvarenje kapitalističkoga sna, Splićani su njegovo ostvarenje tražili u poduzetničkoj Listi Velog mista. Nakon neveselih iskustava s hrvatstvom i kapitalizmom, najbolje kotira moral, a umirovljeni se svećenik stalno poziva na njega.

Grubišić se još nije odlučio hoće li se kandidirati. Ili se odlučio, ali ne želi objaviti, što mu u ovom trenutku dođe na isto. Zasad je odbio SDP-ove pozive na udruživanje, a oni cijene da bi im pomogao kada bi se usmjerio prema Županiji gdje, vjerojatno, jedini može uzdrmati HDZ-ov monolit. HDZ se baš toga najviše pribojava.

Klijentelistička struktura

Neovisno o Cvitanovoj anketi, nitko u HDZ-u ne očekuje spektakularne rezultate u Splitu, no izgubiti Županiju bila bi katastrofa. U njoj je stvorena čvrsta klijentelistička struktura, na čijem je čelu Ante Sanader, splitsko-dalmatinski župan, malo je viđenih pripadnika stranačke mladeži na lokalnoj razini koji se nisu zaposlili u županijskim službama.

Već na prošlim izborima, Kerumova je lista – kasnije pretvorena u Hrvatsku građansku stranku – bez ozbiljne kampanje, uspjela u Županiji osvojiti dovoljan broj glasova i HDZ je bio prisiljen koalirati s njom.
Cvitanova anketa don Ivanu Grubišiću daje prednost u Županiji – poželjnim ga županom smatra 13,1 posto ispitanih, drugi je Sanader s 11,3 posto, treći Zlatko Ževrnja, HDZ-ov načelnik Općine Dugopolje, s 10,6 posto, a četvrti Arsen Bauk, SDP-ov ministar uprave, s 5,7 posto.

No, SDP ne polaže puno na Županiju, još nisu odlučili ni tko će im biti kandidat za župana. Bauk kao prvi čovjek županijskog ogranka, nema takvih ambicija, po SDP-u se priča da će u tu utakmicu, koju smatraju unaprijed izgubljenom, najvjerojatnije poslati Maju Krčum, Darka Parića ili Damira Krstinića.

Grad im je neusporedivo važniji. Međutim, Ivo Baldasar, njihov kandidat, prema mnogim, pa i ovdje citiranoj anketi, ne stoji sjajno. Po Cvitanu, ima samo 1,9 posto, manje od mnogih, pa i od Anđelke Visković, aktualne dogradonačelnice, koju podržava 6,5 posto ispitanih.

Upućeni tvrde kako ne postoje izgledi da se u Splitu dogodi isto što i u Zagrebu gdje je stranačko Predsjedništvo, navodno zbog anketa, umjesto Davora Bernardića, favorita zagrebačkog SDP-a, kandidiralo Rajka Ostojića, ministra zdravstva.

Neformalno, po SDP-u se priča da vrh stranke kani raspustiti ogranke čiji ljudi ne pobijede na lokalnim izborima. Kako splitski SDP i čelništvo stranke nisu u nekoj ljubavi, Zoran Milanović i društvo vjerojatno ne bi bili pretjerano nesretni ni u slučaju Baldasarova neuspjeha, premda bi im pobjeda u Splitu odlično došla.VLADIMIR MATIJANIIĆ

 

 

Dr. Šimun, a ne Anđelka

 

I dalje je tajna tko će biti HDZ-ov kandidat za splitskoga gradonačelnika. Kuloari sada daju najveće izglede patologu Šimunu Anđelinoviću. Anđelka Visković bila je favorit Tomislava Karamarka, predsjednika stranke i njegovih suradnika, no lokalni HDZ-ovci su protiv nje.

Enigma bi trebala biti razriješena ovih dana na sjednici Gradskog odbora. U Cvitanovoj anketi, Anđelinović ima potporu od 4,6 posto, a Visković od 6,5 posto.

 

Don Ivan: Odluka sljedećeg tjedna

 

Očekivani su rezultati ankete, a što će biti i tko će biti naš kandidat na lokalnim izborima odlučit ćemo sljedećeg tjedna – kratko je komentirao Ivan Grubišić (76), čelnik Saveza za etičku i građansku Hrvatsku.D.Š.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: