Samo Dušku nedostaje dr. Duje (i ismijavanje HDZ-a)

6 01 2013

Piše: D.M. 
subota, 5.1.2013. 15:2
Karamarko u Splitu na 23. obljetnici osnivanja stranke: "Ako nestane HDZ-a, nestat će prave Hrvatske"

Foto: Jadran Babić/Cropix

HDZ-ovci u Splitu slave 23. obljetnicu osnivanja stranke. Prava prigoda da se još jednom zbiju redovi, podsjeti na sve dobro i loše u te 23 godine u Hrvatskoj, ali i HDZ-u. Nije nedostajalo predsjedniku Tomislavu Karamarku samokritike, ali ni oštre retorike prema vladajućima koje gleda kao mrzitelje hrvatske države i crvenu peronosporu koju će odstraniti.

“Ne može se domovini izdavati račun”

“2000. i 2011. godine su nas kaznili birači. Znamo svi, bilo je propusta i posrtanja, kriminala i pljačke, onih koji su svoje hrvatstvo naplaćivali ogrnuti plaštom HDZ-a, što je apsolutno neprihvatljivo. Ne može se domovini izdavati račun”, bio je decidiran Karamarko, koji drži kako je unatoč evidentnoj pljački HDZ puno bolje rješenje od SDP-a jer oni nikada nisu htjeli hrvatsku državu, a ne žele je ni sad.

“Hrvatska se nalazi u teškom trenutku. Ova vlast nije dobila mandat da Hrvatsku mijenja svjetonazorski, što rade, nego da poboljša uvjete za život, što ne rade”, kazao je Karamarko.

HDZ je biti ili ne biti za Hrvatsku

HDZ je, u biti, drži Karamarko, biti ili ne biti za Hrvatsku. “Ako nestane HDZ-a, nestat će one prave Hrvatske, za koju su pali naši branitelji, Hrvatske u kojoj se govori istina”, zaključio je predsjednik HDZ-a popraćen oduševljenim aplauzom mnoštva.

Anđelinović i Karamarko u povjerljivom razgovoru

E sad, ono najbitnije, a to je odluka o gradonačelničkom kandidatu u Splitu, ako je vjerovati predsjedniku Karamarku, nije još donijeta, premda je uoči skupštine zamijećen u bliskom razgovoru s najizglednijim kandidatom, šefom splitske Patologije dr. Šimunom Anđelinovićem, koji danas nije bio raspoložen za izjave.

“Kandidat će se znati za par dana, bit će netko iz stranke, a ako ne bude, onda će to stvarno trebati biti ekstra klasa. Nije točno da imamo skrivene kandidate, odnosno, da ćemo podržati kandidate drugih opcija. Ovo što se piše o Bandiću nije istina. Uskoro će se znati i ime kandidata za Zagreb”, ustvrdio je Karamarko.

HDZ-u Kerum najlakši partner, pravaši se glođu među sobom

Novinare je zanimalo što je s Kerumom i HGS-om, budući da je predsjednik splitske organizacije Petar Škorić jučer na Radio Splitu izjavio da raskidaju savez.

“Mi okupljamo sve stranke državotvornog predznaka”, glasio je očekivan odgovor šefa HDZ-a. Onda nema problema. I Kerum i HGS lijepo će se uklopiti u tu priču, zapravo puno jednostavnije i lakše nego ostatak državotvornog korpusa s razmrvljene pravaške scene.

U Splitu je situacija posebno zamršena. HSP i HČSP su u koaliciji i tvrde da ne žele s HDZ-om, ako će tu biti i HSP AS Ruže Tomašić. Isto je i s druge strane. Kako bilo, danas su svoje delegate na konvenciji HDZ-a imali i HSP AS i HČSP. Prve je predstavljao šef gradske organizacije Mario Popović, a druge Luka Podrug. Šef splitskog HSP-a Milijan Sesar bit će, pak, na svečanoj humanitarnoj večeri na kojoj će se prikupljati pomoć za Samaritanac. Na “peci bokune” valjda će se uspjeti što dogovoriti.

Retuđmanizacija HDZ-a

Kako rekosmo, toliko muke s Kerumom Karamarko sigurno neće imati. Uostalom, zajednički nazivnik pod kojima se ujedinjuje desnica je dr. Franjo Tuđman. “Nitko mu nije ravan u prošlom stoljeću”, zaključio je danas Karamarko, a Kerum recimo to zna već duže vrijeme pa u čast prvog hrvatskog predsjednika, utemeljitelja HDZ-a i suvremen hrvatske države diže spomenik na istom mjestu na kojem je svoj legendarni govor održao maršal Tito, još jedan veliki Kerumov uzor.

Uz Karamarka govorili su i župan Ante Sanader, koji se nada da mu kolega iz Dugopolja Zlatko Ževrnja neće pomutiti račune za još jednu kandidaturu, Živko Nenadić, koji je pokušao srušiti Sanadera s mjesta šefa županijske organizacije na unutarstranačkim izborima prošle godine te Petar Škorić, koji djeluje sve sigurnije i sve sposobnije da se možda čak prihvati i gradonačelničke kandidature.

Škorić obećao Karamarku: Predsjedniče, osvajamo vlast u Splitu

Ako je nekima i djelovao pomalo zbunjeno u svojim prvim javnim istupima, Škorić je danas pokazao da je spreman i za najteže izazove.

“Jedino jaki HDZ može vratiti našem gradu dostojanstvo. Splitski HDZ u potpunosti je konsolidiran, imamo ogroman potencijal. HDZ ima puno toga za reći i ponuditi Splićanima rješenja za poboljšanje života. Imamo sada jednu novu generaciju HDZ-ovaca, oni su hrabri, ponosni i nepotkupljivi. HDZ se sprema za nove izbore, za razliku od vlasti koja luta i nameće narodu podjele kako bi prikrili vlastitu nesposobnost”, istaknuo je Škorić.

Imao je i par riječi za političke oponente, don Ivana Grubišića i Ivu Baldasara. “Nama treba gradonačelnik koji će biti u potpunosti predan i raditi, ali ne samo pet sati, kako to neki kandidati već najavljuju. Neki su, pak, pobjegli kada je izbio rat, a sada žele biti gradonačelnici”, nije propustio Škorić poentirati.

Možda zbog toga što je mladost proveo u odori hrvatskog časnika, na kraju zaista inspirativnog govora, Škorić je kao pravi vojnik svom vrhovnom zapovjedniku dao svečano obećanje Karamarku: “Gospodine predsjedniče, osvojit ćemo vlast u Splitu.”

Članstvu je poručio isto, a koalicijske partnere pozvao je na široke poglede i nesebičnost, što i ne čudi s obzirom na zaista kompliciranu situaciju na pravaškoj sceni…

Svečana obljetnica održana je u hotelu Atrium. Bilo je neuobičajeno tiho, gotovo komorno. HDZ-ovci kažu da je zbog prostora. Dok je stvari vodio dr. Duje, bila je to jedna posve drugačija atmosfera. Ovo je danas jedan više akademski HDZ.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: