Sukladno Ustavu RH, roditelji imaju pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju svoje djece

29 12 2012

28. prosinca 2012.

Priopćenje vezano uz aktualne polemike oko uvođenja zdravstvenog odgoja u škole

Hrvatska demokratska zajednica pozdravlja uvođenje zdravstvenog odgoja u škole, no prije toga traži stručnu recenziju predloženih programa, provedbu javne rasprave te se zalaže za pravo izbora kako bi roditelji sukladno svojim vrijednosnim sustavom, imali pravo na izbor programa kojega će pohađati njihova djeca.

 

Članak 63. Ustava RH ističe kako “roditelji imaju pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju svoje djece”. Roditelji su prvi odgojitelji djece što jamče i brojne međunarodne povelje. Nametanjem ovakvog programa zdravstvenog odgoja Vlada sebe stavlja iznad ustavnog i međunarodnog prava, jer demonstrira netoleranciju i prema roditeljima i prema institucijama koje se brinu o odgoju i obrazovanju najmlađih.

Hrvatska demokratska zajednica izražava zabrinutost zbog neprimjerenog odnosa vlasti prema kardinalu Josipu Bozaniću i Katoličkoj Crkvi kao instituciji, a koji je uvredljiv za mnoge vjernike. Podržavamo pravo i obvezu Crkve da skrbi o crkvenom nauku, ali i o pravima roditelja vjernika da sami odaberu vrijednosti koje žele usaditi svojoj djeci.

Apeliramo na snošljivost i kulturu dijaloga s roditeljima, Katoličkom Crkvom, ali i ostalim vjerskim zajednicama, te drugim društveno relevantnim čimbenicima u Republici Hrvatskoj, a koje  Vlada i ministar obrazovanja Željko Jovanović svojim izjavama derogiraju.

 

Tomislav Karamarko
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: