Redizajnirani HDZ

29 12 2012

HDZ priprema nova programska načela: Povratak tuđmanizmu i vrijednostima koje je iznjedrio Domovinski rat

SUBOTA, 29 PROSINAC 2012 11:46

Nekoliko hrvatskih akademika dovršava nova programska načela Hrvatske demokratske zajednice, a zadnje pročišćavanje načela bit će obavljeno na dvodnevnoj stranačkoj klauzuri 19. i 20. siječnja u Opatiji. Ne radi se još o izradi i osuvremenjivanju kompletnog novog stranačkog programa, no s obzirom na to da je aktualni program izrađen prije deset godina, za proklamirani “novi HDZ” valja sačiniti i suvremena programska načela, javlja Večernji list.

U Opatiji okupit će se širi stranački vrh, u koji spada predsjedništvo, nacionalni i središnji odbor, mladež, veterani, žene i vrhovi županijskih odbora HDZ-a, otprilike 200 ljudi, a njihov je program znatno širi od tek “čišćenja” novih programskih načela stranke. Na radionicama, zamišljeno je, uvježbavat će se i nastupi, poruke i metode djelovanja kroz medije, što je sve, naravno posvećeno sljedećim lokalnim izborima u svibnju 2013.

HDZ bio doveden na prag raspada

Nakon što stranački vrh izbistri zadnje temelje programskih i izbornih načela, slijedi izvještajni sabor stranke u veljači iduće godine. – Klauzura u Opatiji označit će početak pretkampanje, a izvještajni sabor stranke početak izborne kampanje za lokalne izbore – kažu u HDZ-u. Kao što je to već više puta u svojim istupima isticao predsjednik Tomislav Karamarko, stranka će se u novim programskim načelima pozivati na zasade i ideologiju osnivača HDZ-a i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, jer je procijenjeno da je HDZ i doveden na prag raspada i iz razloga što je izgubio bilo kakvu, a posebno ideološku osnovicu temeljenu na Tuđmanovim idejama. Kako je Tuđman baštinio i ideje Starčevića, Radića, hrvatske antifašističke ljevice, pomirbe i povezivanja s dijasporom, logično je da se tih temelja HDZ neće odricati, no ovo su dvijetisućite. U načelima se, stoga definira što je novi početak suvremene Hrvatske – Domovinski rat, kao zadnji svijetli povijesni primjer, pogotovu nakon oslobađajuće presude Gotovini i Markaču.

Hrvatski “degolizam”

Na klauzuri će širi stranački vrh napokon biti upoznat i s elementima novog gospodarskog programa stranke, jer je jasno da modernizacije stranke, kao niti dobrog prolaza na izborima nema bez stvaranja jakih alternativnih gospodarskih i ekonomskih rješenja. Nakon Opatije trebalo bi biti jasnije kakav je to modernizirani HDZ, odnosno “modernizirani tuđmanizam”. Analitičari predviđaju da bi se novi HDZ najjednostavnije i logično razvijao u smjeru hrvatskog “degolizma”. Paralele tu postoje, od ideje i prakse Tuđmana u temelje stranačke ideologije ugrađuje se sve ono što je bilo pozitivno, a zaboravu se prepuštaju neuspješni potezi u ekonomiji, primjerice, degolisti su se uspjeli vratiti na vlast upravo nakon razdoblja političke nestabilnosti i neuspjeha u ekonomiji, baš zato što su ponudili nove, snažne ekonomske metode.

 

M.M.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: