Tuđmanizam ili tuđmanstvo

11 12 2012

TUĐMANIZAM: ŠTO O TUĐMANU I NJEGOVOJ OSTAVŠTINI MISLE POLITIČARI, ZNANCI…

Poput degolista – o Franji baštinili pozitivno, zaboravili autoritarno

Prema stavu T. Karamarka, tuđmanizam je temelj i novog HDZ-a. Političko učenje temeljeno na Starčeviću, Radiću…

PovećajPoput degolista – o Franji baštinili pozitivno, zaboravili autoritarno

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
  • Miroslav Tuđman
Piše: Davor Ivanković

Mnogi su u povodu 13. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana pohodili njegov grob na zagrebačkom Mirogoju. Osim članova obitelji, poštovanje su mu odali i generali Ante Gotovina i Mladen Markač, brojni političari, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, Jadranka Kosor, Vladimir Šeks, bila je tu i delegacija HSS-a, brojni građani… Je li pokojni predsjednik Tuđman zaslužio i svoj “izam”, dakle “tuđmanizam”? Ima li on danas pretežno pozitivnu aureolu ili budi negativnu?

I bijeg s Balkana…

Prema stavu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, tuđmanizam jest temelj i novog HDZ-a. Za HDZ je to, očito, političko učenje, temeljeno na Starčeviću, Radiću, pozitivnim dostignućima hrvatske antifašističke ljevice, pomirbi i povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske…

Zastupnici ljevice u Saboru samo su zakolutali očima na pitanje o tuđmanizmu, slično i Dragutin Lesar; “Uopće me ta tuđmanizacija ne zanima”.

– Tuđmanizam jest doktrina, neosporno je da je Tuđman stvorio hrvatsku državu i, eto, i posmrtno se iz Haaga vratio kao ratni pobjednik – kaže pak Slaven Letica. Tuđmanizam za njega znači i bijeg s Balkana i priključivanje EU, no označava i rak-ranu “tuđmanizma” u području ekonomije, vlasništva, razvoja. Tvrdi, međutim, da je današnjem HDZ-u nedovoljno oslanjati se samo na tuđmanizam, jer “danas se sve više-manje vrti oko ekonomije, zapošljavanja, zdravstva, a to Tuđman nije baš dobro razumio”.

Davor Gjenero kaže da je tuđmanizam već više-manje očišćen od negativnih značenja, nestat će bilo kakvo negativno značenje zadnjih pet godina vladavine.

– Mislim da je Karamarko shvatio da mu tuđmanizam ipak može donijeti koristi i biti privlačan za politički centar – kaže Gjenero, koji vidi sličnost s degolistima, koji su baštinili pozitivan dio, a zaboravilo se na dijelove autoritarne vlasti De Gaullea.

Desnica rado zaboravlja

Igor Zidić ne veseli se tome “izmu”, drži da je tuđmanizam specifičnost ratnih okolnosti. Dodaje kako “Tuđman sigurno ne bi bio sretan sa sastavom današnjeg Sabora i Vlade, u njegovo vrijeme oni su bili na višoj razini”. Tvrtko Jakovina, pak, nema sumnji – prva asocijacija je uglavnom negativna. Upozorava da valja istaknuti da je u desnici “najsvetijem” trenutku (vođenje države u ratu) Tuđman bio okružen – Manolićem, Mesićem, Degoricijom, Boljkovcem…

To je, dakle, bila ta prva ekipa HDZ-a. Nije Jakovini jasno na što sada u HDZ-u misle kada kažu tuđmanizam – na prvu ekipu, na one koje su poslali u Haag, na to da je Tuđman bio izbalansiraniji prema prošlosti od njih, ili da im je ljevičarske dijelove tuđmanizma dijelom uzeo Milanović.

>>FOTO Gotovina i Markač došli položiti vijence na Tuđmanov grob

Sin Miroslav: Najvažnije je da se Hrvatska ponaša kao odrasla država

Misao i djelo pokojnog predsjednika, odavanje priznanja predsjedniku Tuđmanu, to je uvijek bilo prisutno. Ako gledate i na današnji dan, i na Sve svete, i na obljetnicu rođenja, uvijek je bilo puno ljudi, priznavanja, ta tuđmanizacija je cijelo vrijeme tu.

Hrvatska danas jest u krizi, gospodarskoj, moralnoj, političkoj, čak i u krizi sustava, a sve se svodi na vrlo jednostavno pitanje, poštuju li se načela suverene države, da sami odlučujemo o vlastitoj sudbini, a to je bio i slogan predsjednika Tuđmana, a još više praksa kako se on ponašao. Prema tome, neće biti izlaska iz tih kriza ako se Hrvatska ne vrati na načela politike koju je zagovarao predsjednik Tuđman, kaže njegov sin Miroslav.

Na pitanje smeta li mu što se sada opet puno njih poziva na Tuđmana, odgovara: “Ta psihološka dimenzija nije bitna, puno je važnije hoće li Hrvatska stati na noge i početi se ponašati kao odrasla država”. (Tea Romić)

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: