S LIJEVA I ZDESNA – udri po Brkiću da bi se oslabilo Karamarka

11 12 2012
TKO JE GLAVNI U HDZ-U

Napustio Sabor i ojačao: Brkić će sada kao Veliki brat potpuno kontrolirati HDZ ali i šefa Karamarka!

Milijan Brkić Vaso je i do sada u HDZ-u bio neprikosnoveni autoritet, čak veći i od samog predsjednika Tomislava Karamarka, tvrde nam naši pouzdani stranački izvori. Često se zna dogoditi da upravo on korigira neke Karamarkove poteze ili odluke i da je u HDZ-u uvijek njegova zadnja. Čak i da je prepisao cijeli ‘Kapital’, to bi Karamarko nazvao Vasinim kapitalnim djelom a ne plagijatom

  • Autor: Marko Matić
  • Photo: Zlatko Kalle
  • Četvrtak, 06 Prosinac 2012 17:43

Nakon što je Milijan Brkić, glavni tajnik HDZ-a i najbliži suradnik Tomislava Karamarka, najavio odlazak  iz Sabora zbog obaveza koje će kao šef Izvršnog izbornog stožera HDZ-a imati oko lokalnih izbora, odmah su krenule špekulacije kako ga je sustigla Karamarkova kazna zbog plagiranja diplomskog rada.
No, da se ne radi o nikakvoj kazni nego o osobnom Brkićevom zahtjevu ovih su dana potvrdili brojni stranački dužnosnici, pa i sam šef stranke Tomislav Karamarko. Svi su oni zdušno branili svoga Vasu uvjerivši i one brojne nevjerne Tome da je napuštanje Sabora  isključivo Brkićeva želja, a nikakva kazna, jer  glavni tajnik stranke se zbog silnih obveza na terenu nije  u mogućnosti kvalitetno posvetiti  poslovima saborskog zastupnika. Čak što više, povjerljivi izvori iz stranke nam tvrde da Brkić svojim dragovoljnim odlaskom iz Sabora nije oslabio svoju funkciju u HDZ-u, kako su prikazivali neki mediji, nego je, naprotiv, još više ojačao. Tako će Vaso u potpunosti biti posvećen stranačkim aktivnostima, a kao šef izvršnog izbornog stožera HDZ-a, imat će kompletan uvid u cjelokupni stranački rad , pa će moći i kadrovski vedriti i oblačiti u toj najvećoj oporbenoj stranci Pred nastupajuće lokalne izbore Brkić će moći vršiti odabir njemu odanih ljudi u svim gradovima, općinama i županijama i  u svoje ruke zgrabiti neograničene  stranačke ovlasti i moć. Vaso je i sada, u stranačkoj središnjici,neprikosnoveni autoritet, čak veći i od samog predsjednika Tomislava Karamarka, tvrde nam naši pouzdani izvori iz HDZ-a.
Često se zna dogoditi da upravo on korigira neke Karamarkove poteze ili odluke i da je u HDZ-u uvijek njegova zadnja. Karamarko gotovo redovito kaže  svojim stranačkim kolegama, kada mu oni nešto predlože, da će vidjeti s Vasom, a ako se Vasi to ne svidi  ni inzistiranje samog predsjednika stranke neće pomoći. Takvo, gotovo slijepo povjerenje, koje Karamarko ima prema svom glavnom tajniku, možda i nije čudno, ako se zna, da on nikada ne bi zasjeo u HDZ-ovu predsjedničku fotelju, da nije bilo Vase. On je, pričaju dobro upućeni u rad stranke doslovce u predizbornoj kampanji ‘preorao’  cijelu Hrvatsku i poderao bezbroj cipela uvjeravajući stranačko članstvo zbog čega trebaju za svog novog šefa izabrati Karamarka a ne nekoga od drugih kandidata. Neka od tih uvjeravanja i nisu išla baš glatko, jer su se brojni članovi  na terenu protivili takvoj opciji, smatrajući da je Karamarko odavno napustio stranku i njezine  izvorne principe, pogotovu nakon odlaska u izborni stožer Stipe Mesića 2000. godine kada ovaj postaje predsjednik Republike Hrvatske. Mnogi izvorni HDZ-ovci su također zamjerali Karamarku njegovu ulogu u uhićenju generala Gotovine, ali i za takve ‘krivokletnike’ Vaso je imao asa u rukavu. Primjerice za Jandrokovićevo iznenadno okretanje od Jadranke Kosor i svrstavanje uz Tomislava Karamarka, navodno su presudnu ulogu imali kompromitirajući materijali o njegovim  navodnim  seksualnim sklonostima, o čemu su  pisali i neki mediji, a sve je to besprijekorno izrežirano u Vasinoj kuhinji.
Vaso možda najbolje zna i odgovor,  zašto je usred predsjedničke kampanje u HDZ-u, Ivan Jarnjak naglo okrenuo ćurak i priklonio se Karamarku, premda je do tada već slovio kao glavni adut izbornog stožera Darka Milinovića. I Kalmetino svrstavanje uz bok Karamarku, tvrde upućeni, odrađeno je u Vasinoj režiji. Ako se svemu tome pridoda i ime bivše gradonačelnice Dubravke Šuice, koja se danas ratoborno razračunava sa svojim stranačkim neistomišljenicima, onda i nije čudno da je Vaso najomiljeniji Karamarkov suradnik.
Dakle, kako stvari sada stoje, Brkića u stranci ništa ne može poljuljati, a kamo li plagirani diplomski rad. Stječe se dojam da je upravo medijskom objavom  o  plagiranju njegovog diplomskog rada Vasina popularnost, naravno, među onim stranačkim kolegama koje podržavaju novoizabrano  vodstvo, još više porasla. Na račun toga prave se i skečevi u kojima i Vaso sudjeluje.  U tu skupinu Vasinih obožavatelja svakako ne spadaju pojedini članovi stranke, prije svih zamjenik predsjednika Karamarka Drago Prgomet, koji se i javno usprotivio takvoj prepisivačkoj praksi,  ali i brojni drugi stranački dužnosnici poput Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa, koji se   izravno, poput Prgometa, ne usuđuju oglasiti. A takvih koji ne podupiru poteze stranačkog vrha i njihov krajnje nekritički stav prema Brkićevom plagiranju diplomskog rada u stranci nije mali broj. Oni su iskreno zabrinuti još većim utjecajem koji će Vaso imati u stranci nakon što je napustio Sabor. Predviđaju da će  HDZ sve više sličiti nekoj tajnoj službi nego li demokratskoj stranci, pa u tom kontekstu komentiraju i HDZ-ovu klauzuru najavljenu za 15. prosinac ove godine. Naime, nakon što 14. prosinca završi 6.sjednica Sabora, vodstvo HDZ-a – Predsjedništvo, Središnji odbor i Nacionalno vijeće zatvorit će se na jednodnevnom sastanku na zasad tajnoj lokaciji. O kakvoj se strogoj tajnosti radi najbolje potvrđuje podatak da ni saborski zastupnici čiji se dolazak očekuje ne znaju o kojoj je lokaciji riječ. ‘Možda će nam odmah nakon izlaska iz Sabora vezati oči i kombijima odvesti na tajnu lokaciju’, u šali nam govore neki od njih i sami zgroženi takvom tajnovitošću.
S obzirom da su i Karamarko i Brkić bili u policiji i tajnim službama možda  se  ne mogu osloboditi straha da i njih netko može tajno uhoditi i prisluškivati, pa čak i sami novinari, kažu nam, više u šali, naši sugovornici iz HDZ-a. No, vrlo su ozbiljni kada tvrde da će Vasino apsolutno posvećivanje stranačkom radu, nakon odlaska iz Sabora, još više naštetiti stranci, da će njegov angažman ići ka tome da poput Velikog brata apsolutno iskontrolira sve aktivnosti unutar stranke, a one nepoćudne eliminira iz stranačkog života. Zabrinuti su i za političku sudbinu  zamjenika predsjednika HDZ-a Drage Prgometa, a Šuičinu tvrdnju da je Prgomet zec u SDP-ovu šeširu, smatraju uvertirom u zatiranje bilo kakvog demokratskog dijaloga unutar stranke. Zato odlazak Brkića iz Sabora nije nikakva degradacija zbog prepisanog diplomskog rada, pa čak i da je prepisao cijeli ‘Kapital’, to bi Karamarko nazvao Vasinim kapitalnim djelom a ne plagijatom. Jer Vaso je jedan i jedini – pa čak jedinstven i kad plagira, odnosno kompilira, kako to tvrdi njegov šef Tomislav Karamarko.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: