Vlada vodi birtijašku politiku

5 12 2012

ŽUSTRA RASPRAVA O PRORAČUNU

Hadezeovci napustili Sabor: ‘Vlada vodi birtijašku politiku’

HDZ-ovi zastupnici napustili su sabornicu tijekom glasovanja o amandmanima na proračun jer su utvrdili da Vlada uopće nije raspravljala o oporbenim amandmanima.

PovećajHadezeovci napustili Sabor: 'Vlada vodi birtijašku politiku'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Piše: Tea Romić/VLM

HDZ-ovi zastupnici napustili su sabornicu tijekom glasovanja o amandmanima na proračun za 2013. godinu jer su utvrdili da Vlada uopće nije raspravljala o oporbenim amandmanima. Naime, nakon što su izglasana dva Vladina amandmana, ministar financija Slavko Linić redom je odbijao sve oporbene amandmane.

“Vlada o amandmanima nije raspravljala”

Zbog toga je uime Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker zatražio stanku, a pridružio mu se i HDSSB. Šuker je s govornice zastupnicima i ministru pokazao dnevni red i priopćenje s posljednje sjednice Vlade nakon što mu je Linić kazao da je Vlada amandmane raspravila na sjednici u četvrtak te zaključio da je neraspravljanje o oporbenim amandmanima dokaz bahatosti prema Saboru, ali i građanima koje oporbeni zastupnici predstavljaju u toj instituciji.

– Ni na dnevnom redu, ni u dopuni dnevnog reda, a ni u priopćenju sa zatvorenog dijela sjednice nema traga raspravi o amandmanima na državni proračun. Dakle, Vlada o amandmanima nije raspravljala. Možda su neki od žurbe da što prije stanu na skije zaboravili elementarno, a to je da se, prema zakonu, Vlada mora očitovati o amandmanima Sabora – poručio je Šuker te optužio Linića da ne govori istinu kada tvrdi da je Vlada raspravila o amandmanima.

“Nedopustivo je što nema predstavnika Vlade”

HDSSB-ov Dinko Burić dodao je kako je neraspravljanje o oporbenim amandmanima podcjenjivanje Sabora, ali i nedopustivo i protuustavno.

– Nedopustivo je što danas u Saboru nema predsjednika Vlade. Ne znam skija li ili ne, a nije dobro ni to što o amandmanima uime Vlade govori svega nekoliko zastupnika. To je uvredljivo i pokazuje bešćutnost Vlade – ustvrdio je Burić. U obranu Vlade stali su i predsjednik Sabora Josip Leko i ministar Linić.

– Naš posao bio je da pokušamo mijenjati amandmanima tekst Vlade. I u tom dijelu gdje su amandmani korigirali tekst proračuna na sjednici je o tome donesena odluka jer je to promjena teksta koji je Vlada uputila. Ostalo se nije raspravljalo i odbijeni su. Ne zato što se omalovažava ovaj Sabor ili rasprava u ovom Saboru nego zato što nije u koordinacijama Vlade pronađeno rješenje da se bilo što mijenja vezano za amandmane – objašnjavao je Linić, no Šuker je i dalje inzistirao da Vlada dostavi fonograme sjednice Vlade, odnosno dijela koji se odnosio na raspravu o oporbenim amandmanima. HDZ-ov Željko Reiner ponovno je zatražio stanku, a nakon što ju je Leko odbio, hadezeovci su napustili sabornicu.

“Vlada nije razgovarala o našim amandmanima”

– Vladino nepoštivanje procedure s amandmanima na proračun je točka na i, dokaz da se odbijaju amandmani lijevom rukom ne pročitavši ih – poručio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na konferenciji za novinare koju je organizirao nakon što su hadezeovci napustili sabornicu jer su utvrdili da Vlada uopće nije raspravljala o oporbenim amandmanima što je dužna prema Poslovniku Vlade.

– Naš izlazak bio je posljedica naše nemogućnosti da sudjelujemo u demokratskoj raspravi. Nije ispoštovana procedura budući da Vlada uopće nije razgovarala o našim amandmanima. Ali to nisu ni naši amandmani, već amandmani naših građana. Dokaz je to prepotencije i površnosti, nebrige za građane i birtijaške politike – tvrdi Karamarko te dodaje kako hadezeovci nisu “uvrijeđene veličine jer su napustili sabornicu, već su tim potezom htjeli upozoriti na nepoštivanje procedure”.

“Leko je sitni asistent Vlade”

Prozvao je i predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku da je sitni asistent Vlade jer ne štiti proceduru, dignitet Sabora i zastupnika te interese građana, “već svoje partije”. Dodao je i kako će se u stranci dogovoriti o idućim koracima.

Bivši ministar financija Ivan Šuker podsjetio je da je osam godina predlagao proračun i da je Vlada uvijek raspravljala o oporbenim amandmanima iako ih je odbijala kao što radi i ova Vlada.

– Ministar Linić prvo je rekao da je Vlada raspravila amandmane, a onda se u dva sljedeća javljanja izmotavao i nije znao što bi rekao. Krajnje je vrijeme da se kaže stop bahatosti Kukuriku koalicije – primijetio je Šuker te također prozvao Josipa Leku da je ponizio Hrvatski sabor, zastupnike, ali i građane. U tom mu se stavu pridružio i Gordan Jandroković koji je zamjerio Leki što je hadezeovcima kada su napuštali sabornicu dobacivao: “To ste i htjeli, to ste i smislili”.

– On nije predsjednik Hrvatskog sabora nego saborske većine. Pozivam i vas medije da provjerite je li Vlada raspravila ove amandmane, jer nije jasno zašto nije udovoljeno našem zahtjevu da se dostavi zapisnik sjednice Vlade na kojem su oni raspravljeni i tako razriješi ova polemika – moli Jandroković. Činjenica je da nema pisanog traga o sjednici Vlade na kojoj se raspravljalo o oporbenim amandmanima iako inače Vlada šalje priopćenje nakon svake sjednice pa čak i nakon telefonskih sjednica na kojima odlučuje o, primjerice, slanju kanadera da gasi požare po Europi.

>>’Kukuriku vlada nesposobnost kompenzira prepotencijom’

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: