Vlada o oporbenim amandmanima nije ni raspravljala što je očito kršenje Ustava

5 12 2012

 

UTORAK, 04 PROSINAC 2012 11:14

HDZ je optužio Vladu da o oporbenim amandmanima uopće nije raspravila ni na jednoj svojoj sjednici, što su ocijenili protivnim Ustavu,  nakon čega su iz prosvjeda su napustili sjednicu Sabora.

Sabor je današnju sjednicu nastavio raspravom o amandmanima na prijedlog državnog proračuna. Odmah na početku Linić je predložio dva Vladina amandmana na vlastiti prijedlog proračuna – jedan se odnosi na Hrvatske vode, a drugim se mijenja nekoliko stavki u različitim resorima, javlja Hina.

Tako je predloženo dodatnih 30 milijuna kuna Hrvatskom centru za razminiranje, 62 milijuna Ministarstvu gospodarstva za prijenos sredstava zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave prema osnovi Zakona o prostornom uređenju i gradnji te još 23 milijuna Ministarstvu znanosti po osnovi preuzimanja obveza za projekte javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Smanjenja su predložena u Ministarstvu financija na stavkama za platni promet i naknadi za oduzetu imovinu (48 milijuna), u Ministarstvu regionalnog razvoja (5 milijuna), Ministarstvu graditeljstva (36 milijuna) i Ministarstvu zdravlja (26 milijuna).

Šuker: Amandmani pokazuju karakter čitavog proračuna

U kraćoj raspravi u ime Kluba HDZ-a Ivan Šuker je rekao da dva Vladina amandmana pokazuju karakter čitavog proračuna. ‘Još jedno loše rješenje u još jednom lošem proračunu. Očekivali smo da će Vlada napraviti promjene i s 3-4 amandmana generalno promijeniti izgled proračuna, no ovi amandmani ne nude ništa novog’, rekao je.

HDSSB-ovac Zoran Vinković je u ime svog kluba rekao da mu je čudno što Vlada predlaže amandman na svoj proračun, ali da im je prijedlog djelomično prihvatljiv.

Oba su amandmana na kraju prihvaćena sa 112 glasova, nakon čega je počelo glasovanje o zastupničkim amandmanima, kojih ima ukupno 51 – HDZ je podnio 34, HDSSB 16, a SDSS jedan. Stranke vladajuće koalicije i Hrvatski laburisti nisu podnosili amandmane – laburisti, kažu, ne žele priuštiti Vladi da im odbija amandmane.

HDZ: Vlada o oporbenim amandmanima nije ni raspravljala, to je kršenje Ustava

No, već nakon nekoliko odbijenih amandmana, javio se Ivan Šuker u ime Kluba HDZ-a optužujući Vladu da ni na jednoj svojoj sjednici ni o jednom oporbenom amandmanu nije uopće raspravila, što je, prema njemu, protivno svim propisima i Ustavu. Kazao je da je provjerio sve dnevne redove Vlade i da točke o oporbenim amandmanima nema nigdje.

Nakon 10-minutne stanke, svoje je stajalište podrobnije obrazložio, rekavši kako je ovo prvi put da Vlada nije raspravljala o zastupničkim amandmanima. Dodao je kako bi minimum pristojnosti bio da se sazove posebna sjednica na kojoj bi se rekao stav Vlade.

Sve je nazvao bahatim odnosom Banskih dvora prema Hrvatskom saboru te je predložio prekid rasprave dok Vlada ne donese stav. ‘Sve drugo bilo bi protuzakonito i silovanje demokracije’, zaključio je Šuker.

Među 34 HDZ-ova amandmana je i onaj ‘težak’ 330 milijuna kuna, koliko se traži za nastavak gradnje Pelješkog mosta, kao i 120 milijuna kuna vrijedan amandman za projekt subvencioniranja državnih jamstava za stambene kredite.

HDSSB-ovi amandmani ukupno su vrijedni 1,46 milijardi kuna, a svi se odnose na projekte u pet slavonsko-baranjskih županija. Oko 600 milijuna kuna HDSSB traži za izravna plaćanja u poljoprivredi, a 500 milijuna kuna za nastavak izgradnje koridora Vc od Osijeka do Belog Manastira te od Belog Manastira do granice s Mađarskom.

Vlada predloženim proračunom za 2013. godinu planira prihode u iznosu od 113,7 milijardi kuna, a rashode od 124,5 milijardi kuna, s proračunskim deficitom od 10,9 milijardi kuna. Deficit proračuna u 2013. tako bi se povećao za gotovo milijardu kuna, na 10,9 milijardi kuna, te bi iznosio 3,1 posto BDP-a.

Proračun za iduću godinu rađen je uz projekciju rasta BDP-a za 1,8 posto, a u 2014. i 2015. godini Vlada očekuje ubrzanje gospodarskog rasta, pri čemu u 2014. očekuje rast od 3 posto, u 2015. za 3,5 posto. Projekcija je Vlade i da će inflacija u idućoj godini, zbog efekta ovogodišnjeg poskupljenja energenata, i dalje biti značajna, 3,5 posto, a u 2014. i 2015. na razni nešto iznad 2 posto.

U Banskim dvorima ističu kako ih je kod izrade proračuna vodila politika razvoja i fiskalne konsolidacije, odnosno bitka za gospodarski rast i jači BDP kao okosnicu koja bi opravdala nastavak fiskalne konsolidacije i štednje.

 

R.H. via HRsvijet

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: