Umjesto da bude zamjenik predsjednika stranke, Prgomet cvili kao Calimero

3 12 2012

ZAMJENIK T. KARAMARKA ŽALI SE DA MORA U MEDIJE JER GA U STRANCI NE ŽELE ČUTI, A NE “JER RADI ZA SDP”

Prgomet se ne odriče izjava, ali HDZ-ovci se odriču njega

Zašto je puklo? 
Prgomet je i do sada “iskakao”, ali sada je dirnuo u najmoćnije ljude

Prgomet se ne odriče izjava, ali HDZ-ovci se odriču njega
Drago Prgomet nije bio Karamarkov izbor
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
  • Drago Prgomet nije bio Karamarkov izborŠuica: U stranci sam 22 godine i nikada stranačke stvari nisam rješavala putem medijaGlavni tajnik Milijan Brkić
Piše: Davor Ivanković

Drago Prgomet, zamjenik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i formalno drugi čovjek stranačke hijerarhije, jako je naljutio stranački vrh. Ruže među njima nisu cvjetale ni do sada, s obzirom na to da je Prgomet prije pola godine na unutarstranačkim izborima “pokvario” idilu jer je zauzeo važnu funkciju premda je bio protivnik Karamarku. Od tada vrh HDZ-a Prgometa “trpi” jer ima legitimitet, a on se osjeća izoliranim i svakih nekoliko mjeseci nastupi u medijima i izbezumi Karamarkovu hijerarhiju koja drži da je ovog puta otišao predaleko.

Poruka je jasna

U intervjuu riječkom Novom listuPrgomet lansira tezu da HDZ nema željenog zamaha s Karamarkom, prigovara što se Klub HDZ-a nije sastao prije saborske rasprave o državnom proračunu, da nije zadovoljan svojim statusom te da tako ne može dovoljno doprinijeti HDZ-u. No, ono što je najviše naljutilo vrh stranke počiva u Prgometovoj izjavi da bi, ako je ono što se pisalo o plagijatu diplomskog rada Milijana Brkića, glavnog tajnika stranke, točno, Brkić trebao napustiti funkciju, a i stranku. Točnije, Prgomet je rekao da bi on tako napravio, no poruka jest jasna.

Dubravka Šuica, potpredsjednica stranke, “užasno se čudi” Prgometovim istupima, jer “22 godine sam u stranci i nikada nisam stranačke stvari rješavala putem medija”, kaže. Tvrdi da, naprotiv, Prgomet “nije aktivan na predsjedništvu, nego vrlo aktivan u medijima pa će na kraju biti u pravu Aleksandar Stanković koji je Prgometu rekao da bi bio dobar SDP-ovac”. Šuici je čudno da, premda je Kukuriku koalicija u rasulu, on ni jednom riječju ne napada SDP, ministre, ne govori o padu BDP-a, standarda ljudi, porezu na nekretnine – nego o HDZ-u, i to baš kad su kritike medija usredotočene na aktualnu vlast i vladu.

– To je pogrešno, čini se da smo se mi konsolidirali, ali naš zamjenik nije – dodaje Šuica. Ne misli spekulirati o nikakvim mogućim sankcijama za Prgometa jer svoje probleme stranka mora raspraviti na predsjedništvu.

Muljator ili ima pravo

Neslužbeno pak o Prgometu se sada mogu čuti i puno gore klevete. Njegovi protivnici smatraju da je izravnim napadom na Karamarka i njegova glavnog oslonca M. Brkića zaslužio da se dozna kako “ovo nije Prgometov prvi podmukli pothvat nego je bio jedan od glavnih krivaca što nije došlo do savezništva Karamarka i Kujundžića. Poticao je Kujundžića da ne smije popustiti i mora ostati kandidat za predsjednika, a istodobno je Karamarkovima grubo govorio o Kujundžiću, sve kako bi on bio sigurno izabran za zamjenika”, tvrde. I “pečate” s još jednom tezom. “Kad god su Kukuriku i SDP u krizi, njihovi mediji vade Prgometa iz naftalina kako bi prikrili probleme. Ma Prgomet je muljator”, bez ostatka kažu.

– A što bi ja to sad trebao komentirati – odgovara na takve teze Prgomet. Smatra da u istupima nije rekao ništa što bi se kosilo s interesima stranke, a kako predsjedništvo još nije razgovaralo o mnogim stvarima, tako ni o potvrdi novih unutarstranačkih izbora i pridržavanju načela “jedan čovjek, jedan glas”, on ima pravo o tome javno govoriti, pogotovo što je to njegov stari stav i pridržava ga se dugo. O “možebitnom plagijatu M. Brkića, znajte da su novinari istraživali i moje stručne radove i razumijem takav interes javnosti, stoga i ostajem pri stavu da, kada bi se nešto pronašlo i meni, a izvan je akademske čestitosti ili zakona, povukao bih se iz stranačkog života, kaže Prgomet. Teško da će mu se to dogoditi, s obzirom na to da je ovih dana izabran za pročelnika katedre za otorinolaringologiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu. “On zna da će ga optuživati za atak na HDZ, no samo smatra da ne možemo gurati glavu u pijesak i vjerovati da će ova vlada pasti sama od sebe, nego samo ako HDZ bude jaka i ozbiljna alternativa”, kaže jedan od onih koji imaju razumijevanja za Prgometa.

Ispada kao da je karika SDP-ovih medija

Na sljedećem sastanku Predsjedništva HDZ-a (za desetak dana) izgledno je da će se raspravljati o motivima zbog kojih Drago Prgomet učestalo kritički istupa u medijima. Šuica smatra da ispada kao da je Prgomet zapravo karika u lancu SDP-ovih medija kojom oni napadaju HDZ. Kaže da Prgomet svoje stavove može pokazati na predsjedništvu ili u osobnom razgovoru s predsjednikom ili glavnim tajnikom stranke. Oni koji imaju razumijevanja za Prgometove kritike pak upozoravaju da se predsjedništvo nije održalo već mjesec i pol, a od izbora u stranci tek dva puta. Pa gdje da onda Prgomet “gura” svoje stavove!?, pitaju se.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: