“Pad BDP-a rezultat je pogrešnog smjera ekonomske politike”

3 12 2012

Na današnjoj konferenciji za novinare članovi HDZ-a oštro su kritizirali rad vlade u prvoj godini mandata ustvrdivši da vodi pogrešnu ekonomsku politiku zbog koje je pao BDP, porasla nezaposlenost, a investicije izostale.

 

Na temu “Gospodarsko neznanje+porezna agresija=pad BDP-a” govorili su tajnik HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo Goran Soldo i saborski zastupnici Ivan Šuker i Ivan Domagoj Milošević.

Soldo je rekao da je pad bruto društvenog proizvoda od 1,9 posto rezultat pogrešnog smjera ekonomske politike koju je vlada vodila posljednjih godinu dana te je direktna posljedica pada potrošnje stanovništva, izostanka investicija i porezne agresije.

“Politika povećanja poreza, PDV-a, trošarina, cestarina, struje, plina, goriva, grijanja i hrane uz manji dohodak građana nije politika koja će izvući Hrvatsku iz krize”, kazao je tajnik stranačkog Odbora za gospodarstvo Goran Soldo. Drži kako se i u budućem kvartalu može očekivati daljnji pad BDP-a od dva do tri posto.

Soldo je pozvao vladu da odustane od, kako je rekao, “harača na nekretnine” i Prijedloga zakona o porezu na nekretnine, jer će on dovesti uništiti i osiromašiti ne samo građane, već će nestati i sektor graditeljstva u Hrvatskoj.

Osvrćući se na godinu dana rada vlade, Soldo je kazao da je ona u proteklih godina ostvarila dijalog s građanima putem zavoda za zapošljavanje, a s poduzetnicima i investitorima putem porezne uprave. Podsjetio je i da je vlada preuzela državu s 315. 000 nezaposlenih dok ih je danas 347.000, što govori o njihovu radu u posljednjih godinu dana.

Saborski zastupnik HDZ-a Ivan Šuker rekao je da državni proračuna za 2013. godinu na rashodovnoj strani ne nudi strukturne reforme, a rashodi se žele smanjiti na osnovu potencijalnih dogovora sa socijalnim partnerima. “S obzirom na to da nema reformi na rashodovnoj strani, onda se prihodovna strana može isključivo oslanjati na novu poreznu presiju. Izmjenom Zakona o porezu na dodanu vrijednost i povećanjem nulte stope PDV-a na pet posto za kruh i mlijeko, bez smanjenja stopa na nekim drugim prehrambenim proizvodima, prihodovna strana se u 2013. želi riješiti novom poreznom presijom”, kazao je Šuker.

Upozorio je i da je vlada stalnim napadima na poslodavce i sve one koje bi trebali otvarati nova radna mjesta i investicije, dovela do toga da u Hrvatskoj prošle godine nije bilo niti jedne značajnije privatna investicija.

“Rezultat toga je vrlo loša ocjena Hrvatske udruge poslodavaca i kreditne rejting agencije koje su jasno poslale poruku – dali smo vam bianco podršku za 2012. godinu, a niste ništa učinili. Prijedlog proračuna za 2013. godinu vam je izuzetno loš i mi vam šaljemo opomenu”, kazao je Šuker.

Podsjećajući da su u 2011. bili zaustavljeni i preokrenuti svi negativni gospodarski trendovi, saborski zastupnik Ivan-Domagoj Milošević smatra da porezna represija i rast poreza neće potaknuti potrošnju niti poduzetnike. Zastrašujućom smatra poruku ministra financija Slavka Linića da su valjda poduzetnici krivi što nije došlo do rasta BDP-a. Dodao je da poruke hrvatskih političara prate i strani potencijalni ulagači te da ne može zamisliti što bi se desilo u drugim zemljama kada bi i jedan član vlade za pad BDP-a optužio poduzetnike.

Smatra da vlada sva svoja nastojanja treba usmjeriti na provedbu strukturnih reformi koje se prije svega trebaju odnositi na javnu administraciju, kako bi bila efikasan servis građanima i gospodarstvu te na uspostavu ozbiljne komunikacije sa socijalnim partnerima.

Na novinarski upit kako komentiraju izjavu ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa da je Zakonom o poticanju investicija Hrvatska postala konkurentnije mjesto za investicije, Šuker je kazao da se radi o demagogiji.

“Hrvatskim građanima koji plaćaju 20 posto skuplju struju, 37 posto skuplji plin i koji će od 1. siječnja plaćati pet posto skuplji kruh i mlijeko te vojsci nezaposlenih ta demagogija ne znači ništa”, rekao je Šuker.

 

R.H.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: