Željko Dilber u ime HDZ-ova Odbora za branitelje još jednom upozorava ministra Matića

29 11 2012

Zaključci sa 2. sjednice Odbora za branitelje HDZ

Branitelji slave povratak generala (Foto: Borna Filić/PIXSELL)

Odbor za branitelje HDZ-a protivi se i objavi registra hrvatskih branitelja i uvođenju novog odličja Junaka Domovinskoga rata jer nijedna od tih inicijativa ne donosi probitak, nego može samo nanijeti veliku štetu i otvoriti bespotrebne polemike, a i podjele u javnosti.

Začudila nas je izjava ministra Matića ‘kako nije njegov posao utvrđivati tko je pravi, a tko lažni branitelj, nego da je to posao DORH-a, MUP-a i ostalih ovlaštenih institucija’, tim više jer mu je sve do sada glavni razlog za objavu registra bila namjera da se utvrdi tko su lažni branitelji, ili, kako je sam često isticao, „da se odvoji žito od kukolja“. Stoga smatramo da objava registra, u najavljenom obliku, bez navođenja postrojbe i ratnog puta, nema nikakvog smisla jer se njom neće ispuniti ono što je ministar Matić prvotno navodio kao ključni razlog – a to je utvrđivanje lažnih branitelja. S druge strane, javna objava ratnog puta ne može biti diskrecijsko pravo pojedinca – kako to ministar najavljuje, već je to pitanje nacionalne sigurnosti, koje mora biti regulirano zakonom i odgovarajućim propisima.
Stoga tražimo od Vlade RH da odustane od beskorisne i štetne objave registra te da ovlaštene institucije utvrde lažne branitelje, a potom objave njihov popis! Bio bi to najljepši božićni dar istinskim braniteljima.
Budući da već postoji odličja za hrabrost i junaštvo (Red kneza Domagoja s ogrlicom i Red Nikole Šubića Zrinskog) Odbor za branitelje HDZ-a protivi uvođenju novog odlikovanja. A i sama ta inicijativa počiva na neistinitoj premisi – da Hrvatska ‘ne priznaje svoje heroje’. Redom kneza Domagoja odlikovani su i Blago Zadro, i Andrija Matijaš – Pauk, i Damir Tomljanović – Gavran, i Siniša Glavašević… Zar ih ministar Matić ne priznaje za junake?
Ako su pojedinci, međutim, nezasluženo dobili navedena odličja, onda opet neka institucije odrade svoj posao – neka im ih oduzmu! Isto tako, ako ih neki od zaslužnih nisu dobili – neka isprave nepravdu i dodijele im odličja!
Uvođenje novog odličja gotovo dvadeset godina nakon završetka rata samo bi, kao i u slučaju objave registra, unijelo razdor, potaklo podjele i štetne polemike između nositelja starih i novog odličja, polemike o tome koje je odličje važnije, a to bi opet moglo poslužiti kao izlika za stigmatiziranje branitelja kao tobože remetilačkog faktora…
Na kraju postavlja se pitanje: zbog čega ministar i koalicijska Vlada žele da se branitelji iznova bave sami sobom? Kako bi se skrenula pozornost s njihovih stvarnih problema, ili zbog nečega drugog?
Kako god glasio odgovor, ovaj odbor – uz dužno uvažavanje ministra branitelja – od njega očekuje da okuplja i zbližava braniteljsku populaciju, a ne da se u nju po tko zna koji put unosi sjeme razdora.

Odbor za branitelje HDZ predsjednik, Željko Dilber

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: