ANTE BABIĆ POSJETIO HRVATE U VOJVODINI

17 11 2012

Nacionalne

12. studenoga 2012.

Suradnja s Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini

Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice na čelu s predsjednikom Odbora za Hrvate izvan Hrvatske HDZ-a i saborski zastupnik Ante Babić posjetilo je 9. i 10. studenog Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, na njihov poziv.

 

Izaslanstvo je sudjelovalo u radu proširene sjednice Predsjedništva ove najstarije i najbrojnije hrvatske političke stranke u na tom području, čiji je predsjednik Petar Kuntić ujedno i jedini zastupnik hrvatske manjine u Skupštini Srbije.
Obostrano je s velikim zadovoljstvom pozdravljena obnova suradnje dviju stranaka, a domaćini su rado prihvatili i poziv predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da uskoro posjete Zagreb.

DSHV je osnovan još 1990. godine u Subotici, gdje mu je i danas sjedište.
Uz zastupnika u Skupštini Srbije, ima svoje predstavnike i u Skupštini Vojvodine, mjesto dogradonačelnika grada Subotice te još nekoliko važnijih mjesta u pokrajinskim tajništvima i lokalnim samoupravama.
Predsjednik stranke Petar Kuntić na skupu je govorio o problemima kroz koje su u protekla dva desetljeća prolazili Hrvati u Srbiji, a kao veliki uspjeh ocijenio je što su najvećim dijelom zahvaljujući upravo DSHV-u Hrvati opstali u Srbiji, priznati su kao manjina,a hrvatski je jedan od službenih jezika u Vojvodini.
Vrlo je bitno i što u Subotici i još nekoliko manjih mjesta djeca imaju mogućnost pohađati nastavu i na hrvatskom jeziku. Republika Hrvatska i Republika Srbija imaju potpisan i bilateralni Sporazum o međusobnoj zaštiti manjina, ali njegovom provedbom sa srpske strane vojvođanski Hrvati nisu zadovoljni.

Govoreći o suradnji s HDZ-om, Kuntić je rekao kako je ona bila najuspješnija u vrijeme pokojnog predsjednika Tuđmana, među članstvom postoji veliko zadovoljstvo zbog njezine obnove, a u budućnosti se može očekivati njezin daljnji napredak.
Na skupu su o problemima u svojim sredinama govorili i drugi članovi predsjedništva DSHV-a, a voditelj izaslanstva HDZ-a Ante Babić u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako je Hrvatska demokratska zajednica uvijek imala razumijevanja za probleme Hrvata izvan Hrvatske i pomagala im koliko je bila u mogućnosti.

Ne želeći na bilo koji način komentirati unutarnje političke odnose u Hrvatskoj, kao ni u Srbiji, dodao je kako se od svih hrvatskih manjina, pa tako i od Hrvata u Srbiji, očekuje da budu lojalni građani države u kojoj žive, vodeći pri tome računa da im je matična država Republika Hrvatska i da su pripadnici hrvatskoga naroda.
To je stav službenog Zagreba koji se ne mijenja bez obzira koja stranka bila na vlasti u Hrvatskoj, rekao je među ostalim Ante Babić.

Drugog dana posjeta izaslanstvo HDZ-a neformalno je razgovaralo s predstavnicima Hrvatskoga nacionalnog vijeća u Srbiji, Hrvatskoga kulturnog centra Bunjevačko kolo, dužnosnicima DSHV-a u subotičkim gradskim institucijama i pojedinim vodećim ljudima lokalnih medija na hrvatskom jeziku.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: