Lički HDZ: Vlada je prevarila građane

13 11 2012
Povećaj Lički HDZ: Vlada je prevarila građane, bojimo se nemira

Foto: Iva Vidović/VLM

 

Piše: Iva Vidović/VLM

Darko Milinović govorio je danas kao predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Ličko-senjske županije na konferenciji za medije simboličkoga naziva “Pet do dvanaest”. Prozvao je vladajuću koaliciju zbog niza problema s kojima se susreću građani ove zemlje.

U petnaestminutnom govoru naglasio je da nitko ne želi socijalne nemire, no s obzirom na nove poreze, posebice onaj na imovinu, do njih bi, smatra Milinović, moglo doći.

– Mi smo htjeli i slikovito poručiti vladajućoj koaliciji da je pet do 12 strpljenju građana Republike Hrvatske. Prosvjedi koji su proteklih dana bili, među njima i jedan kada su tri tisuće policajaca prosvjedovale na Markovu trgu, još je jedan pokazatelj da je strpljenje pri kraju. Mi u HDZ-u držimo da bi bilo pogubno da građani izgube strpljenje, da dođe do velikih socijalnih nemira jer ti veliki socijalni nemiri doveli bi do ponora, do pada u ponor i gospodarstva i cijele nam države. Na ovaj način želimo potaknuti vladajuću koaliciju da hitno napravi nešto kako građani ne bi izgubili povjerenje, odnosno strpljenje – počeo je Milinović.

Kazao je da je narod izigran “Planom 21”, da je vladajuća koalicija napravila sve suprotno od onoga što je obećavala u predizbornoj kampanji prije godinu dana.

– Povećanje PDV-a sa 23 na 25 posto, povećanje cijene hrane, vode, struje, cestarina, plina, grijanja, trošarina sve je ono što ni jednom riječju, ni jednim slovom nije bilo u “Planu 21”. Građani su prevareni i mi iz HDZ-a dužni smo govoriti istinu, a istina je da su nastupile prevare i bitna odstupanja od “Plana 21”.
Možemo se zapitati gdje su investicije koje su tako najavljivane. I mi smo sa zebnjom iščekivali da se ostvare investicije jer bi onda svim građanima bez obzira na političku boju dresa bilo bolje. Sukladno toj politici, što imamo danas? – zapitao se Milinović te nabrojio postotke pada BDP-a, gospodarstva, rasta nezaposlenosti, smanjenja kupovne moći građana te istaknuo vanjski dug koji iznosi 211 milijardi kuna.

– Iduće godine zato slijedi rezanje plaća, mirovina, socijalnih naknada kao što i nagovještavaju iz vladajuće koalicije. Pet do 12 je i da upozorimo naše građane, jer oni upozoravaju nas. Najavljuju porez na imovinu. Drugim riječima, porez na imovinu znači porez na nekretninu. Morate znati podatak da u Hrvatskoj 91 posto građana ima nešto u privatnom vlasništvu, bilo oranicu, njivu, poljoprivredno ili građevinsko zemljište, vikendicu, kuću ili apartman. Oni koji najavljuju uvođenje preza na imovinu najavljuju porez na minuli rad. 91 posto građana  ima nešto kao privatno vlasništvo, u Austriji njih 46 posto. Vodi li ova vlada politiku da građani ostanu bez svojega prava vlasništva i da mi dođemo na prosjek od 30, 40 posto koji je prosjek EU – zapitao se Milinović.

Zaključio je konferenciju istaknuvši kako HDZ nikako ne želi socijalne nemire.

– Napominjem, ne bismo željeli da to strpljenje građana splasne, da dođe do socijalnih buntova, nemira, jer to je dodatni korak gospodarstvu i Hrvatskoj u cjelini pred ponorom. Ova vlada očito nema sluha za siromašni sloj i bojimo se da bi do takvih nemira moglo i doći. HDZ je odgovorna stranka, napravit ćemo sve da ne dođe do velikih nemira jer bi dodatno destabilizirali ionako lošu gospodarsku situaciju. Dužni smo kao odgovorna oporba upozoravati vladajuću koaliciju da svojim postupcima ne dovedu do toga da dođe do nemira kao što je to u Grčkoj. HDZ nema nikakve nakane dodatno mobilizirati ili stimulirati ljude da izađu na cestu, to dovoljno radi vladajuća koalicija. Upozoravat ćemo na nepravilnosti, kao što je porez na imovinu i dodatna opterećenja na srednji sloj – zaključio je.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: