NEKI PORTALI BI TAKO RADO VIDJELI SUKOB BRKIĆA I KARAMARKA

9 11 2012
AS IZ RUKAVA

Karamarko je pustio svoje stranačke kolege da se istrče u predlaganju svojih kandidata za zagrebačkog gradonačelnika i tek kada su svi oni, uključujući i Brkića, otkrili svoje karte, predsjednik HDZ-a je izvadio asa iz rukava – Milana Kujundžića

  • Autor: dnevno.hr
  • Photo: Pixsell
  • Petak, 09.11.2012 12:18

U četvrtak 8. studenog ove godine, u trenutcima kada je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, u sklopu redovitog obilaska županijskih i gradskih odbora u Zadru izjavio kako na lokalnim izborima očekuje uvjerljivu pobjedu njegove stranke ne samo u Zadarskoj županiji nego i ostalim županijama ali i gradovima zasigurno je, apostrofirajući riječ gradovima, ponajviše imao na umu grad Zagreb, u kojem HDZ već više od jednog desetljeća ne može osjetiti slast izborne pobjede. I dok je Karamarko prisutnima govorio kako još uvijek nisu odlučili tko će biti kandidat za zadarskog gradonačelnika, Kalelargom se, poput munje, proširila vijest, koja je, čini se, kroz iglene uši, iscurila iz krugova bliskih Božidaru Kalmeti, da je definitivno odlučeno da Milan Kujundžić bude HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Je li ta informacija nečijom nepažnjom prijevremeno izašla iz dobro čuvanog sefa stranačkih tajni, ili, je namjerno lansirana baš u Zadru, kako bi najuže stranačko vodstvo s pristojne udaljenosti moglo pratiti reakcije ljudi iz zagrebačkog HDZ-a, koji su najzaslužniji za smjenu bivšeg predsjednika Gradskog odbora Zagreba Ante Zvonimira Golema, kojemu se najviše zamjeralo upravo to, što je na stranačkim izborima za predsjednika HDZ-a podupirao Milana Kujundžića, pitanja su koja su te večeri najviše zaokupljala neke stranačke dužnosnike. S obzirom na činjenicu da se Golemu na teret stavljala i njegova bliskost s Ivićem Pašalićem, koji je također podupirao Milana Kujundžića, neke HDZ-ovce, poprilično je zatekla vijest o Kujundžiću kao kandidatu HDZ-a za gradonačelnika Zagreba. Tim prije što je glavni tajnik HDZ-a i dosadašnji neupitni drugi čovjek u stranci Milijan Brkić, koji, nakon Golemove smjene obnaša i funkciju čelnog čovjeka zagrebačkog HDZ-a, zasigurno najveći protivnik Kujundžićeve kandidature za gradonačelnika Zagreba.

Dobro je poznato da Milijan Brkić, inače najbliži suradnik predsjednika Karamarka, već odavno ima fiksaciju da HDZ za čelnog čovjeka Zagreba podupre aktualnog gradonačelnika Milana Bandića, inače Brkićevog velikog prijatelja. Poznavatelji prilika u toj najjačoj oporbenoj stranci gotovo su uvjereni da je i ‘sječa’ Golemove glave u rujnu ove godine pomno isplanirana upravo u Brkićevoj glavi. Naime taj vrhunski stranački operativac i čovjek od Karamarkova najvećeg povjerenja, navodno, ima samo jednu opsesiju kada je u pitanju grad Zagreb – uvjeriti Karamarka da HDZ podupre Bandića, kao neovisnog kandidata, za zagrebačkog gradonačelnika. Sve druge opcije za njega su neprihvatljive. U tom kontekstu mogu se promatrati i dosadašnja učestala medijska nagađanja oko toga koga će HDZ predložiti kao kandidata za čelnog čovjeka Grada Zagreba. U opticaju je bilo više imena od Andreja Plenkovića, Drage Prgometa, Željka Reinera, Ivane Mrkonjić, aktualne predsjednice HDZ-ove zajednice žena Katarina Zrinska Grada Zagreba, pa do Davora Šterna, Ivana Domagoja Miloševića, Nikice Valentića… Svi su oni, gotovo je izvjesno, bili samo napuhani probni baloni koji su se, čim su dospjeli u javnost, i ekspresno ispuhali. Takva inflacija potencijalnih kandidata za zagrebačkog gradonačelnika upravo je išla na ruku Milijanu Brkiću i njegovoj nakani da stranka podrži Milana Bandića. A takva i tolika Brkićeva ovisnost o Bandiću i ne čudi kada se zna da su mediji višekratno pisali da je Brkić još dok je obnašao dužnost zamjenika tadašnjeg ravnatelja policije Vladimira Fabera razvio niz savezništava, među kojima su najznačajnija ona sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i njegovim poslovnim partnerima i suradnicima.

U nizu takvih novinskih tekstova, ipak, najintrigantniji su oni, koje Brkić ni do danas nije osporio, a u kojima se pisalo, da je, navodno, poduzeće Brkićeve supruge vrlo uspješno mijenjalo zemljište s Gradom Zagrebom, kao i to da je upravo Bandić, Brkićevoj supruzi omogućio kupnju lokala u gradskim prostorima. Ta bliskost Bandića i Brkića ogledala se i u činjenici da se strogo vodilo računa da HDZ ne napada aktualnog gradonačelnika. No, kada je sredinom srpnja zagrebački HDZ na čelu s Golemom na tiskovnoj konferenciji prozvao gradsku izvršnu vlast zbog nepravomoćne izgubljene presude Gradske plinare vrijedne 41 milijun kuna, proradio je ‘crveni telefon’ na relaciji Brkić – zagrebački HDZ. ‘Bandića ne dirati’, bila je glavna poruka odaslana Golemu iz centrale središnjice stranke. Bila je to, očigledno, Golemova golema pogreška koja ga je koštala političke karijere. Njegov politički sunovrat i smjena s mjesta čelnog čovjeka Gradskog odbora HDZ-a u političku orbitu lansirala je Milijana Brkića, koji se uspeo upravo na Golemovu padu. Imajući sve to u vidu, (ne)vjerojatna vijest iz Zadra da je stranački vrh odlučio kandidirati Milana Kujundžića za gradonačelnika Zagreba dobiva novu dimenziju. Je li se u toj odluci stranačkog vrha podrazumijeva i Brkićeva potpora Kujundžiću teško je u ovom trenutku procijeniti, no, pouzdani stranački izvori koje smo tim povodom kontaktirali, a koji su željeli ostati anonimni, tvrde da najviše zasluga za takav, gotovo dramatski obrat, ima upravo čelni čovjek HDZ-a Tomislav Karamarko. Predsjednik je konačno progledao i unatoč nekim protivljenjima stranačkih suradnika, bio je ustrajan u Kujundžićevoj kandidaturi, kažu nam izvori iz stranke. Karamarko je,navodno, svojim suradnicima, pogotovu onima koji su se protivili takvoj odluci, odlučno rekao da je konačno došlo vrijeme da svi članovi HDZ-a stave glavu na jedan kup te da vrijeme stranačkih razdora i razmirica ostave iza sebe.

– Kukuriku koalicija vodi zemlju u propast, a mi se međusobno čerupamo, umjesto da udružimo snage i kao konstruktivna oporba pokušamo dati presudan doprinos izlasku naše zemlje iz duboke političke, gospodarske i moralne krize – navodno je svojim suradnicima rekao Karamarko obrazlažući svoj čvrsti stav zašto bi Kujundžić bio najbolji HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. Ako se Kujundžić u utrku za predsjednika HDZ-a na svibanjskim unutarstranačkim izborima iz totalnog autsajdera umalo prometnuo u izbornog pobjednika i za dlaku izgubio od Karamarka, zašto se sličan scenarij ne bi mogao dogoditi i na narednim lokalnim izborima, pa da Kujundžić, ovaj put, za dlaku pobjedi svoje političke suparnike, pitaju se njegove stranačke pristaše. I Karamarko je svjestan velike potpore koju upravo u Zagrebu uživa Milan Kujndžić i to ne samo među članovima stranke nego i mnogo šire. Stoga i nije čudno što je predsjednik HDZ-a pustio svoje stranačke kolege da se istrče u predlaganju svojih kandidata za zagrebačkog gradonačelnika i tek kada su svi oni, uključujući i Brkića, otkrili svoje karte, Karamarko je izvadio asa iz rukava- Milana Kujundžića. Na taj način Karamarko je pokazao vrline jednog istinskog vođe, kojemu se interesi stranke iznad osobnih interesa i taština jer je unatoč činjenici da je za svog najopasnijeg konkurenta na stranačkim izborima imao Kujundžića, upravo posegnuo za njim kao jedinim logičnim kandidatom za zagrebačkog gradonačelnika.

Kakve će posljedice takva Karamarkova odluka imati na njegove buduće odnose s najvjernijim mu suradnikom Milijanom Brkićem – Vasom nezahvalno je prognozirati, ali je nesumnjivo da će Kujundžićeva kandidatura za gradonačelnika Zagreba biti velika kušnja ne samo za najuže stranačko vodstvo nego i za stranku u cjelini. Prođe li Kujundžićeva kandidatura za gradonačelnika Zagreba bez većih potresa i sukoba u stranci HDZ će položiti veliki ispit zrelosti. Jedan takav ispit bit će mu jamstvo i siguran putokaz da je stranka sazrela nositi se i s najvećim iskušenjima ali i da je sposobna povlačiti poteze koji su na dobrobit ne samo stranke nego Hrvatske u cjelini.

Na portalu Dnenvno nastavljamo ratiti razvoj događaja u HDZ-u te ćemo vas o novostima obavijestiti kada dobijemo izjave i kmentare stranačkih dužnosnika.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: