KARAMARKO DOBIO PRVU JAVNU POLEMIKU S MILANOVIĆEM

9 11 2012

– Ako Boga zna, neka se počne baviti svojim poslom, a nama neka ostavi da se bavimo interesima hrvatskoga naroda – poručio je predsjednik najjače oporbene stranke Tomislav Karamarko iz Zadra premijeru Milanoviću, nakon što je ovaj dosad najžešće napao HDZ rekavši kako je HDZ “stranka koja voli spajati hrvatske teritorije.” Zaboravio je Milanović spomenuti da je HDZ ujedno i stranka pod čijim je vodstvom hrvatski teritorij oslobođen, i to oslobođenje, kao i obrana zemlje, započelo je još dok su SDP-ovci bježali iz hrvatskog parlamenta. Ako su bježali iz parlamenta, koji je, u usporedbi s Vukovarom bio poprilično sigurna oaza i 1991. godine kako bi tek bježali s bojišta? Uostalom, to Milanović ne može ni znati, dok su neki “spajali hrvatske teritorije” od Prevlake do Dunava Milanović je promatrao kako izgleda Tkalčićeva ulica u Zagrebu.

Očito je, kako se lokalni izbori približavaju da je ovo zapravo najžešća svađa između Milanovića i Karamarka, koju je, barem u produžetku dobio predsjednik HDZ- poentiravši poprilično duhovitom,, ali istinitom opaskom. Umjesto da predsjednik Vlade putuje “božjom stranom” te umjesto da se ponaša kao odmetnuti božji glasnik na Zemlji, trebao bi se prije svega posvetiti činjenicama koje su u ovom trenutku od presudne važnosti za Hrvate. Prije svega, kako da se narodu objasni o čemu to, o kakvim to fantomskim investicijama svaki drugi dan govori Radimir Čačić, samoproglašeni prvi potpredsjednik Vlade, ili, pak što Linić sprema kada nakon svega, izgleda, ništa ne sprema, odnosno, nakon što je njegova reforma doživjela fijasko, pa i reforma poreznog sustava.

U ovom trenutku, mjesec dana prije prestanka svih događanja u Hrvatskoj, a zbog božićnih i novogodišnjih blagdana, ovu svađu između Karamarka i Milanovića treba isključivo gledati kao zagrijavanje, dobra je stvar za HDZ da se Milanović “ulovio”, odnosno, da je otvorio polemikom s predsjednikom najjače oporbene stranke te ga na neki način priznao za sebi ravnopravnog partnera, političkog protivnika. Što, inače taštom premijeru, nije bilo lako, ili ga uhvatila uobičajena žuta minuta, trenutak naivnosti? U svakom slučaju, u svakoj državi, a onda i u Hrvatskoj, sukob premijera s nekim političkom oponentom, pogotovo ako dolazi iz najjače oporbene stranke, samo dodatno ruši rejting vladajućeg režima, a diže rejting onih koji se protiv tog režima bore, naravno, demokratskim sredstvima. Sanader je bio daleko inteligentniji, on je izbjegavao sučeljavanja i javne polemike s Milanovićem, bilo kakva sitna ili nešto jača prepucavanja. Sjetimo se, uoči izbora 2007. godine nije bilo niti jednog televizijskog sučeljavanja između Sanadera i tada lidera oporbe, danas premijera, Milanovića. Za razliku, od 2003. godine kada smo gotovo na svim tadašnjim televizijskim postajama vidjeli dvoboj dva pretendenta za ulazak u Banske dvore, Račana i opet Sanadera. Sanader je u oba navrata pobijedio.

Ako je političar dobro spreman, ako oporba ima jasnu strategiju te plan, nikada vladajući ne mogu dobiti javnu polemiku. Sasvim je prirodno da se narod prije svega ljuti na vlast, posebno ako je vlast, poput Milanovićeve, neuspješna. Prvu takvu polemiku, ograničenog karaktera Karamarko je dobio, i to je neke šokiralo. Ovog puta ni Bog, kojeg šef SDP-a stalno zaziva, nije bio na njegovoj strani.

Zašto je, osim svega navedenog, Karamarko trijumfirao u neformalnom “srazu”? Naime, Milanović je bio živčan, drugim riječima, mladež HDZ-a izbacila ga je iz takta. Nervoza znak je nesigurnosti, nesigurnost slabosti.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s




%d bloggers like this: