HDZ, KAO TUĐMAN 1997., HTIO VLAKOM U VUKOVAR

9 11 2012

vlak mira – Izjalovio se plan najvećoj oporbenoj stranci

HDZ u Vukovar htio vlakom, kao Tuđman 1997.

HŽ je kao u krizi, a nema vlak za iznajmiti, ljutit je Milijan Brkić, glavni tajnik

Povećaj HDZ u Vukovar htio vlakom, kao Tuđman 1997.

Odlazak vlakom u Vukovar trebala je biti simbolika
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
  • Odlazak vlakom u Vukovar trebala je biti simbolika
Piše: Iva Puljić-Šego/VLM
povećaj slova povećaj slova normalna slova manja slova manja slova

Vodstvo HDZ-a u pratnji 500 članova te stranke htjelo je na obilježavanje  pada Vukovara 18. studenoga u taj grad doći vlakom. Vlak nije trebao biti samo prijevozno sredstvo nego i simbolično podsjećanje na 1997. godinu, kada je pokojni predsjednik Franjo Tuđman “vlakom mira” došao u Vukovar uoči završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Branitelji vlakom

No, šef HDZ-a Tomislav Karamarko neće imati priliku poput Tuđmana vlakom doći u Vukovar jer je HŽ Putnički prijevoz odbio HDZ-ov zahtjev da im iznajmi vlak jer, kako tvrde, nemaju dovoljno vagona.

– HŽ je kao u krizi, a nema vlak za iznajmiti. Nismo ga tražili besplatno! – nezadovoljan je Milijan Brkić Vaso, glavni tajnik HDZ-a i povjerenik raspuštenog zagrebačkog odbora. Upravo u organizaciji HDZ-a grada Zagreba hadezeovci su vlakom trebali u Vukovar.

Na pitanje HŽ-u kako to da nisu iskoristili situaciju i zaradili na vlaku za Vukovar, u tom su poduzeću poručili da je 18. studenoga vlak sa 15 vagona zakupila Udruga zagrebačkih branitelja toga grada i to još sredinom listopada. Tvrde da nisu mogli zaraditi i na HDZ-u jer jednostavno nemaju vagona i da im za redoviti promet u prosjeku nedostaje 30 vagona na dan.

Brkić objašnjava da je odlazak vlakom u Vukovar u prvom redu trebao biti simbolika, a i “ljepše se družiti u vlaku nego biti razdvojen u deset autobusa”. Budući da je ta ideja propala, HDZ će u Vukovar ipak autobusima ili svatko svojim automobilom. I da su u Vukovar došli vlakom, nastavio je Brkić, HDZ bi se uklopio u službeni protokol obilježavanja vukovarske tragedije.

Povratak korijenima

Pozivanje na Tuđmana u skladu je s politikom novog vodstva HDZ-a koje je uspjelo privoljeti i Ankicu Tuđman, suprugu pokojnog predsjednika, da se vrati u stranku. To je pokušavala i Jadranka Kosor, ali nije joj bilo uspjelo. Bivši šef HDZ-a Ivo Sanader proveo je detuđmanizaciju HDZ-a koji se sada, kako kažu u toj stranci, vraća svojim korijenima.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: