‘GLAS SLAVONIJE’ KOMENTIRA HRVATSKI WATERGATE

24 10 2012

zoran Milanović i Ivo Josipović
Foto: PIXSELL
Objavljeno 22. listopada, 2012.

ZAGREB – Premijer Zoran Milanović i predsjednik Ivo Josipović dogovorili su smjenu ravnatelja Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petra Miševića i zaključili kako policija nije učinila ništa protuzakonito u vezi s izlistima telefonskih poziva nekih ljudi. Činilo se tada da je to kraj ovog medijsko-obavještajnog slučaja, međutim, on je prerastao u politički spor. Naime, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na konferenciji za novinare nastupio je kao da raspolaže svim relevantnim informacijama, uvjeren da su suština ovog slučaja nezakonitosti i zloporabe, i zatražio ostavke ravnatelja policije, PNUSKOK-a, ministra Ranka Ostojića, “a i Milanovića ako ga pokriva”.

Milanović i Josipović nisu precizirali zašto je smijenjen Mišević. Premijer je novinarima samo napomenuo kako je to bio “rezultat nepovjerenja”. Neslužbeno doznajemo da je Miševića koštalo curenje povjerljivih podataka u Večernji list. “Njegova se smjena i ranije razmatrala, ali sada je to učinjeno isključivo zbog toga što je sve ovo došlo u medije”, kazao nam je izvor u državnoj vlasti. I da se to nije dogodilo, Mišević, kojeg su 18. travnja 2009. imenovali Ivo Sanader i Stjepan Mesić, bio bi zamijenjen, a predviđeno je bilo da na njegovo mjesto dođe – Damir Buljević. Njemu je prije tjedan dana istekao mandat ravnatelja SOA-e i trebao je biti premješten na drugu dužnost u sigurnosnom aparatu, ali s izbijanjem ovog slučaja ta je mogućnost, doznajemo, otpala.

– Ravnatelj SOA-e je državni dužnosnik, nije operativac, on ni rekreativno ne bi smio imati kontakte, kazao je Milanović novinarima. I on i Predsjednik Republike na osnovu Miševićevog izvještaja ocijenili su da nije bilo nepravilnosti u postupanju policije. Premijer je predložio da se o svemu očituje saborski Odbor za nacionalnu sigurnost, te najavio raspravu o tome treba li postrožiti uvjete za traženje izlista nečijih telefonskih razgovora, iako su oni dostupni i telefonskim operaterima.

Karamarkov odgovor bio je razoran, iako nije jasno odakle mu informacije. Na novinarsko pitanje kazao je da je “pročitao u izvjesnom dnevniku”, a dodao je i “moja je stvar otkud imam svoju informaciju”.

– Šokiran sam onim što sam čuo od Josipovića i Milanovića. Bio je to klasičan primjer kako se obmanjuje javnost zamjenom teza i kako se očito ide u zataškavanje same afere. Iz jednostavnog razloga, afera ima tako veliku težinu da to može imati velike posljedice, neke ostavke, a nakon toga vjerojatno i kaznene prijave, izjavio je predsjednik HDZ-a. Uzeo je u zaštitu Miševića i Buljevića.

– Ako je Mišević nakon nadzora zaključio da nije bilo zlouporaba, zašto je smijenjen? A ako je Mišević u svom izvješću konstatirao, a to je izvjesno, da je bilo kršenja zakona i neregularnog postupanja, to je znak da nadzor i te kako funkcionira i tog su čovjeka onda trebali pohvaliti, jer je otkrio devijacije u odnosu policijskog USKOK-a prema vrhu sigurnosno obavještajne agencije, branio je Karamarko Miševića. Još se žešće Karamarko zauzeo za Buljevića: “Nije bitno tko s kim kontaktira, nego tko što radi. Taj čovjek je od SOA-e napravio instituciju vrijednu respekta u čitavoj Europi”.

Dražen CIGLENEČKI
Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: