DA SE PRIMJENJUJE EUROPSKA PRAKSA OSTAVKE BI VEĆ PODNIJELI I PREMIJER I MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA

23 10 2012
HDZ traži ostavku ministra Ostojića
  • HDZ traži ostavku ministra Ostojića

    Tomislav Čuljak: Milanović želi stvoriti policijsku državu

    Photo: Pixsell

Tomislav Čuljak: Milanović želi stvoriti policijsku državu

– Nakon jučerašnje konferencije za novinare premijera i predsjednika Republike, i svega što je premijer tamo izgovorio, zaključili smo da je bolje za sustav nacionalne sigurnosti da on što manje govori, jer izvrtanjem činjenica i banaliziranjem događaja samo dolijeva ulje na vatru i ne pridonosi smirivanju situacije i utvrđivanju istine o tom skandalu – kazao je Čuljak.

  • Autor: Hina
  • Photo: Pixsell
  • Utorak, 23.10.2012 13:31

HDZ je danas u Hrvatskom saboru prozvao premijera Zorana Milanovića da izvrtanjem činjenica i banaliziranjem događaja u aferi oko nadzora ispisa telefonskih poziva, koju smatra velikim skandalom, ne pridonosi utvrđivanju istine, te da bi za sustav nacionalne sigurnosti bilo najbolje da što manje govori.

– Pitanje je podržava li premijer Milanović zakonitost u radu svih sudionika u sigurnosnom sustavu ili želi stvoriti policijsku državu – rekao je Tomislav Čuljak u ime Kluba HDZ-a, nakon stanke koju je taj klub zatražio u povodu spomenute afere.

Čuljak je sa saborske govornice poručio kako se HDZ na stanku odlučio zbog nezadovoljstva i zabrinutosti uslijed ‘velikog skandala i afere koja potresa sustav nacionalne sigurnosti’.

Zbog razmjera te afere, u stranci su, dodao je, razmišljali tražiti dolazak premijera u Sabor kako bi izvijestio o uzrocima i načinu prevladavanja ove neugodne situacije.

– No, nakon jučerašnje konferencije za novinare premijera i predsjednika Republike, i svega što je premijer tamo izgovorio, zaključili smo da je bolje za sustav nacionalne sigurnosti da on što manje govori, jer izvrtanjem činjenica i banaliziranjem događaja samo dolijeva ulje na vatru i ne pridonosi smirivanju situacije i utvrđivanju istine o tom skandalu – kazao je Čuljak.

Naglasio je kako će premijer ipak morati odgovoriti na nekoliko važnih pitanja – ‘zašto kao predsjedavajući Vijećem za nacionalnu sigurnost nije sazvao ni jednu sjednicu Vijeća od početka svog mandata, zašto nije donio godišnje smjernice o radu i program rada sigurnosnih službi i cijelog sigurnosnog sustava’.

Premijer bi, smatraju u HDZ-u, morao dati odgovor i zašto je smijenio čelnika Ureda tog vijeća koji je, kazao je Čuljak ‘ispunio svoju zakonsku obvezu provođenja nadzora nad Operativno-tehničkim centrom (OTC) te o nalazima izvijestiti predsjednika države, što mu je i zakonska obveza’.

Ako je točno da je policija zatražila ispis telefonskih poziva ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Josipa Buljevića, Čuljak pita i je li ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ispunio svoju zakonsku obvezu te predsjednika i premijera odmah upoznao s namjerom da se taj izlist zatraži.

– Banaliziranje mjera izlista neće dati odgovor na ta pitanja, kao što spominjanje kontakata šefova SOA-e u kontekstu povezanosti s kriminalcima ne može zamagliti da smo zemlja s uređenim sigurnosnim sustavom, o čemu govore sva izvješća svih službi, a i nadzori tog resora pokazali su da nije bilo nepravilnosti i da se do sada radilo u skladu sa zakonom – rekao je.

Napomenuo je i kako tome svjedoče i nadzori inspekcijskih timova za sigurnost NATO-a i EU, koji su sigurnosnim sustavu dali najvišu moguću ocjenu.

Zbog svega navedenog Čuljak je najavio da će HDZ pokrenuti osnivanje istražnog povjerenstva za utvrđivanje svih činjenica važnih za prevladavanje ove afere.

– Inače, da se primjenjuje praksa EU već bi ministar unutarnjih poslova podnio ostavku ili bi premijer zatražio njegovu ostavku zbog razmjera ove afere i svih okolnosti koje su do nje dovele – poručio je.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: