DA OSTOJIĆ IMA IMALO OBRAZA, ODMAH BI DAO OSTAVKU

22 10 2012
‘TRAŽIT ĆEMO SMJENU’
  • Photo: Pixsell

Karamarko: Da Ostojić ima imalo obraza, odmah bi dao ostavku

Tražit ćemo ostavku ministra Ostojića i ako on ima imalo obraza sam bi posegnuo za takvom odlukom – kazao je Karamarko te istaknuo da bi zbog afere, osim ministra Ostojića, ostavke trebali dati i ravnatelj policije te čelnik Policijskog USKOK-a.

  • Autor: Dnevno.hr
  • Photo: Pixsell
  • Ponedjeljak, 22.10.2012 18:19

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da će zbog sumnje da je policija zloporabila sustav tajnog prikupljanja podataka i uhodila više osoba iz vrha Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) tražiti smjenu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića te osnivanje saborskog istražnog povjerenstva.

– Šokiran sam onime što sam danas čuo od premijera i predsjednika RH, ono je bio klasičan primjer kako se obmanjuje javnost zamjenom teza i kako se očito ide u zataškavanje afere o nezakonitom izlistavanju brojeva šefa SOA-e. Zašto? Iz jednostavnog razloga: afera koja je dosad neviđena u Hrvatskoj ima tako veliku težinu da bi povlačila za sobom nekakve posljedice, prije svega nekakve ostavke, a nakon toga vjerojatno kaznene prijave. One moraju ići za sve one koji su po liniji rada odgovorni što se ovo dogodilo, na ravnateljstvo policije, na čelnog čovjeka USKOK-a, a političku odgovornost ima, svakako, ministar unutarnjih poslova, a ako ga Milanović pokriva, onda i on. Sigurno ćemo tražiti ostavku ministra unutarnjih poslova, a da ima imalo obraza, sam bi potegnuo to pitanje – kazao je Karamarko. Istaknuo je i da bi zbog te afere, osim ministra Ostojića, ostavke trebali dati i ravnatelj policije te čelnik Policijskog USKOK-a.

Karamarko je izrazio bojazan da bi, nakon današnje smjene ravnatelja Ureda za nacionalnu sigurnost Petra Miševića, mogla biti uništena pripadajuća dokumentacija o tom slučaju, kako bi im se na saborskom Odboru za nacionalnu sigurnost ‘donijela pročišćena ‘idealna’ dokumentacija koja govori da je sve bilo u redu’.

>>> Medijsko-obavještajni igrokaz kao uvod u smjene na čelu sigurnosnih službi

Karamarko zanimljivim smatra zaključak Josipovića i Milanovića da izvršna vlast funkcionira po zakonu.

– Kako ta dvojica gospode s dva brda znaju da je u ovom slučaju bilo sve u redu – upitao se. Također, upitao se i zašto je Mišević danas hitno smijenjen.

Nadzor funkcionira, Miševića treba pohvaliti

– Ako je Mišević u svojem izvješću o nadzoru Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost zaključio da je bilo kršenja zakona i neregularnog postupanja, to je znak da nadzor funkcionira i da su ga trebali pohvaliti jer je otkrio devijacije u djelatnosti Policijskog USKOK-a prema SOA-i – kazao je Karamarko.

Osvrćući se na slučaj šefa SOA-e Josipa Buljevića, predsjednik HDZ-a istaknuo je da se radi o nagrađivanom čovjeku kojeg cijene i u inozemstvu te je, kako je kazao, morao otići zbog svoje stručnosti i potpune distanciranosti od politike.

Napomenuo je i da bi, ukoliko je pokrenuta istraga protiv Buljevića, o tome trebao biti upoznat predsjednik Josipović, koji mu je nadređen. Upitao se zašto pred Buljevićevom zgradom sada stoji policijsko ophodno vozilo.

– Sada da bi opravdali svoje zloupotrebe od njega pokušavaju napraviti kriminalca. Samo da bi opravdali svoje kriminalne i nezakonite radnje – rekao je Karamarko.

Na novinarsko pitanje zna li da su izlistani i njegovi telefonski brojevi, Karamarko je odgovorio da to ne zna, ali da se tome ne bi čudio.

>>> Afera prisluškivanja – razriješen šef VNS-a Mišević, donijeta odluka o novom šefu SOA-e

Predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednik Vlade Zoran Milanović ustvrdili su danas na zajedničkoj konferenciji za novinare kako su se usuglasili, nakon razmatranja događaja o aferi nadzora izlista telefonskih poziva, da nije bilo kršenja zakona u primjeni određenih zakonskih mjera koje na raspolaganju ima represivni aparat.

Predsjednik i premijer ranije su se dogovorili o imenovanju novog ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, a danas i o razrješenju predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petra Miševića, najavivši pritom skoru odluku o imenovanju novog čelnika tog Ureda.

Leko: Milanović i Josipović brzom reakcijom ulijevaju povjerenje

Sveje komentirao i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, rekavši da je promptna reakcija predsjednika države i Vlade Ive Josipovića i Zorana Milanovića na aferu nadzora izlista telefonskih poziva ulijeva povjerenje.

– Mogu sa zadovoljstvom reći da su dva dužnosnika reagirali kako se i očekuje, dakle promptno. Naravno da ne mogu govoriti o informacijama jer dužnost predsjednika Sabora ne prima informacije pa nema neposredan uvid, ali moram reći da mi se sviđa i da ulijeva povjerenje da predsjednici države i vlade iziđu pred javnost kad se dogode takve stvari i da kažu što misle, kako ocjenjuju i što će dalje – rekao je Leko na Hrvatskom radiju.

Suglasio se s porukom da se od borbe protiv korupcije ne smije odustati te istaknuo da mu se sviđa što se od Sabora, odnosno od nadležnog Odbora za nacionalnu sigurnost traži da u ime tih građana provjeri sve što se događalo, kako bi javnost imala kontrolu nad sustavom. Na pitanje treba li drugačije postaviti civilni nadzor nad radom policije, Leko je odgovorio da svaka demokratska vlast mora biti kontrolirana, ali da treba paziti da potreba za nadzorom ne šteti borbi protiv kriminala.

– Imamo civilni nadzor, jedino ga treba možda ojačati, ali zahtjev da se bude efikasan u borbi protiv kriminala, zlih namjera i opstrukcija ne smije biti eliminiran željom da nadziremo sve i da sve imamo na dlanu. Tako ćemo otvoriti bokove i za one koji nisu dobronamjerni – rekao je Leko, ocijenivši da je Ostojić, pozivom saborskom odboru, našao pravu mjeru između tih dvaju zahtjeva.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: