CROATIAN WATERGATE: JE LI PRISLUŠKIVAN I ŠEF OPORBE U HRVATSKOJ?

22 10 2012

hrvatski watergate

Karamarko: Šokiran sam, tražit ćemo Ostojićevu ostavku

Šef HDZ-a rekao je da je istup premijera i predsjednika klasični primjer obmane javnosti zamjenom teza

Povećaj VIDEO Karamarko: Šokiran sam, tražit ćemo Ostojićevu ostavku

– Kako to dva gospodina s dva brda znaju da je u ovom slučaju bilo sve u redu? – pita se Karamarko
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Piše: Tea Romić/VLM

Šokiran sam onime što sam danas čuo od premijera i predsjednika RH, ono je bio klasičan primjer kako se obmanjuje javnost zamjenom teza i kako se očito ide u zataškavanje afere o nezakonitom izlistavanju brojeva šefa SOA-e, poručio je danas na konferenciji za novinare predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

– Zašto? Iz jednostavnog razloga, afera koja je dosad neviđena u Hrvatskoj ima tako veliku težinu da bi povlačila za sobom nekakve posljedice, prije svega nekakve ostavke, a nakon toga vjerojatno kaznene prijave. One moraju ići za sve one koji su po liniji rada odgovorni što se ovo dogodilo, na ravnateljstvo policije, na čelnog čovjeka USKOK-a, a političku odgovornost ima, svakako, ministar unutarnjih poslova, a ako ga Milanović pokriva, onda i on. Sigurno ćemo tražiti ostavku ministra unutarnjih poslova, a da ima imalo obraza, sam bi potegnuo to pitanje – kazao je Karamarko te dodao kako je zanimljivo da je premijer Zoran Milanović kao čelnik izvršne vlasti zaključio da izvršna vlast funkcionira, a isto je, tvrdi, zaključio i predsjednik RH Ivo Josipović koji je po Ustavu odgovoran za funkcioniranje sigurnosnog sustava.

>>Predsjednik Josipović: Nije bilo kršenja zakona!

– Kako to dva gospodina s dva brda znaju da je u ovom slučaju bilo sve u redu? Po izvješću o nadzoru Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost? A to je mogao biti i jedini izvor takvih spoznaja i informacija. Ili po tom izvješću gospodina Petra Miševića? Ako da, ako je on nakon svog nadzora zaključio da je sve u redu, da nije bilo zloporaba policijskog USKOK-a, zašto je danas pod hitno smijenjen? Ako je gospodin Mišević u svome izvješću zaključio, a to je izvjesno, da je bilo kršenja zakona i neregularnog postupanja, to je znak da nadzor i te kako funkcionira i da su tog čovjeka trebali pohvaliti zbog toga što je otkrio neke devijacije u odnosu na djelatnosti policijskog USKOK-a u odnosu prema vrhu SOA-e. Zamislite skandala, policajci nadziru, izlistavaju šefove SOA-e – čudi se bivši ministar unutarnjih poslova i šef obavještajne službe. Zanima ga zašto Miševićeva ostavka nije mogla pričekati da se završe neki postupci, premijer se nekoliko puta pozvao na to kako bi bilo dobro da Odbor za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku odradi svoj posao, svoj nadzor.

– Slučaj gospodina Josipa Buljevića – kažu, u kontaktima je s nekim ljudima koji pripadaju krim-miljeu. Recimo da su oni postojali, oni su u tom svijetu definitivno normalni. U ovom svijetu nije bitno tko s kime razgovara nego tko što radi i tko što napravi. Taj je čovjek od SOA-e napravio agenciju vrijednu respekta u čitavoj Europi, u NATO-paktu, bio sam čelnik službe i ona je ušla u NATO-pakt neformalno dvije godine prije Hrvatske, čovjek koji odrađuje velike stvari u antiterorističkoj koaliciji, čovjek kojega vani cijene, koji vani dobiva nagrade, ali ne govori o njima jer je skroman čovjek, koji je sad pred doktoratom i očito je morao otići upravo zbog svoje stručnosti jer je bio potpuno distanciran od politike i posvećen nacionalnoj sigurnosti. Kada je on u pitanju, i odnos s krim-miljeom, postavljam pitanje je li u tom smislu pokrenuta neka istraga? Čuli smo da nije – brani Karamarko šefa SOA-e te dodaje, ako je pokrenuta prijava, onda bi Josipović o tome trebao biti prvi obaviješten.

>>Policija nelegalno pratila telefone osoba iz SOA-e i Agrokora

– Zašto nisu obavijestili predsjednika da već tjednima, danima, ne znam koliko već, izlistavaju komunikaciju gospodina Buljevića zadnjih godinu dana? Zašto to predsjednik ne zna? S druge strane, postoji legalna procedura, ako je sumnjiv zbog nečega i ako ga treba početi obrađivati, zašto je zahtjev za izliste njegovih brojeva prikriven, maskiran na zahtjevu za neke brojeve iz Agrokora. Čemu se igramo skrivača kod takvih stvari? Gospodina Buljevića žele proglasiti sumnjivcem, a čuli ste i onu diskrepanciju premijera i predsjednika, gdje premijer kaže da šef obavještajne službe ne može ni s kime komunicirati, valjda treba njega pitati, a u isto vrijeme predsjednik kaže: “Mi baš nismo sigurni pa ćemo vidjeti kakvi su to bili kontakti”. Ako niste sigurni, čemu cijeli ovaj cirkus? Zašto sad pred Buljevićevom zgradom stoji policijsko ophodno vozilo? Obavili su metodu, sve su napravili, i da bi opravdali svoje zloporabe, od čovjeka pokušavaju napraviti kriminalca. Samo da bi opravdali svoje kriminalne i nezakonite radnje u ovoj zloporabi. To bi mogli priznati samo najveći, a ovi na vlasti to nisu, zato od Buljevića rade kriminalca – uvjeren je Karamarko koji i naglu smjenu Petra Miševića smatra nesuvislom, pa je, komentira, primijetio kako je novinarka Večernjeg lista Ivanka Toma premijera i predsjednika RH dva puta pitala da joj se odgovori zašto se smjenjuje, ali nije dobila odgovor.

– A ja se bojim, ne bih htio biti prognozer loših stvari, da bi nakon smjene gospodina Miševića mogla biti uništena pripadajuća dokumentacija o ovom slučaju kako bi se nama na saborskom odboru donijela čista, pročišćena, idealna dokumentacija koja govori da je sve bilo u redu. Mi ćemo tražiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva, mislim da bi to bilo najbolje – zaključio je Karamarko dodavši kako je ovo bila velika prilika da se doista odlučno obračuna s takvim zloporabama te podsjetio kako je, kad je on bio na vlasti, imao na desetke prigovora i žalbi da se ljude prisluškuje i prati, na desetke nadzora i ni jedan nikada nije pokazao da smo počinili bilo kakvu nepravilnost.

Na pitanje je li znao da su traženi i njegovi izlisti brojeva te kako to komentira, kazao je:

– Ne znam jesu li radili moje ispise, ne bih se čudio da su ih radili, od državnog odvjetnika, možda i od predsjednika RH. Više se ničemu ne možemo čuditi – odgovorio je Karamarko.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: