OD KAKO SE UHVATIO U LAŽI, MILANOVIĆ NE VJERUJE NI SEBI SAMOMU

21 10 2012

HDZ NA NOGAMA Stier: ‘Milanović lažno kreira konstrukciju o uroti protiv Hrvatske. Kako ga nije sram!’ Leko: ‘Ovo je mučko udaranje’

  •  

     

10:40 Na HDZ-ove optužbe uime SDP-a odgovorio je predsjednik Sabora Josip Leko koji smatra kako najveća oporbena stranka želi nečije osobne frustracije prikazati kao politiku.

– Nije neuobičajeno da se u parlamentima koriste sve poslovničke mogućnosti kako bi se plasirale politike i stajališta pojedinih stranaka. To podupiremo i to je smisao parlamentarizma, ali nije prihvatljivo ni dobro, niti u skladu s poslovnikom da se jedna osobna frustracija predstavlja kao politika. Posebno nije dobro ako se ta nazovi politika želi obračunati s Vladom ili premijerom mimo poslovnika – poručio je Leko. Podsjetio je kako je upravo SDP-ova Vlada 2000. godine promjenila smjer hrvatske politike i usmjerila Hrvatsku iz izolacije ka EU i putu ulaska u Uniju.

Saborski odbor odlučio: Dragan Lozančić bit će novi šef tajne službe SOA-e

– Siguran sam da se toga građani sjećaju. Ta politika SDP-a bila je formulirana kao Savez za Europu. Ta činjenica vrijedi i danas i nije dobro iz osobnih frustracija rušiti taj Savez, a još je lošije zloupotrijebiti Poslovnik i obračunavati se s Vladom zbog osobnog interesa. Podmetanje je loš saveznik svake politike – naglasio je Leko poručujući da kako je Vlada otvorena za sve razgovore.

– Ali sa argumentima bez osobnih frustracija, diskvalifikacija, i bez zloupotrebe poslovnika i mučkog udaranja. Otvoreni smo za dijalog o svim pitanjima koji će pomoći tome da Hrvatska ide putem koji je ustanovljen 2000. godine. – zaključio je Leko.

HDSSB-ovac Dinko Burić najnovije izjave premijera Milanovića ocjenio je zabrinjavajućim.

– Nalazimo se u trenucima koji su neobično važni za Hrvatsku. Jučer smo svjedočili zabrinjavajućim izjavama premijera koji daju razloga za zabrinutost svim građanima. Od premijera smo čuli da neke stranke rade protiv interesa Hrvatske u Europskoj uniji. HDZ je sebe prepoznao i odreagirao. Molim bih premijera da kad govori u množini bude određen i navede na što je mislio jer kao promatrači u EU parlamentu nisu samo SDP i HDZ već i HDSSB, Laburisti, SDSS – kazao je Dinko Burić. No, puno više, upozorava HDSSB zabrinjavaju Milanovićeve izjave kako financijski okvir u kojem se razgovara u EU za razdoblje od 2014. do 2020 ne odgovara onomo što smo potpisali u Pristupnom ugovoru.

Predsjednik Laburista Dragutin Lesar negodovao je jer od Vlade, otkada je raspisan referendum Sabor nije dobio nikakve informacije o EU, a suočavamo se sa problemom ratifikacije.

10:30 “Kome je to poruka, gospodine predsjedniče, meni ili premijeru Zoranu Milanoviću? Kad ste predsjedali sjednicom Sabora, kada je Milanović govorio da oni koji nisu rođeni u Hrvatskoj, ne mogu voljeti i razumjeti Hrvatsku. Kako me se optužuje da kontroliram njemačke medije, u redu, ali ne mogu kontrolirati Inoslava Beškera koji je napisao da ste morali prekinuti sjednicu kad je rekao da ljudi koji nisu rođeni u Hrvatskoj ne mogu razumjeti Hrvatskoj. Ja nisam govorio osobno o premijeru, govorio sam o politici, sam vrh njemačke politike uvlači se u problematičnu zonu. Želimo raspravu o Europi? U redu, gospodine predsjedniče, onda raspravljajmo o EU. Za vrijeme vladavine HDZ-a u pregovorima s EU postojao je Nacionalni odbor za praćenje pregovora, ali onda je on ukinut, tamo se raspravljalo. Ne želimo iznenađenja na proljeće”, rekao je Stier te optužio vladajuću koaliciju kako sada, kad su na vlasti, mijenjaju zakone koje su kao oporba podržali, uvjeren kako to nije dobro.

– Ali SDP-u konsenzus paše samo kad nisu na vlasti – rekao je Stier u drugom dijelu svog izlaganja nakon druge jutrošnje stanke.

10:20 “Negdje krajem 19. stoljeća jedna nekompetentna vlast u Parizi lažno je optužila francuskog časnika, kapetana Dreyfusa, za urotu s Njemačkom protiv interesa domovine Francuske. A onda je poznati književnik Emil Zola u legendarnom novinskom članku napisao J’accuse – optužujem vladu da laže i tako je obranio dignitet lažno optuženog Dreyfusa.

Danas, kako piše Jutarnji list, izgleda da imamo novu aferu Dreyfus, a kako kažu to se sada zove Operacija Stier , a to može biti samo jedna operacija difamacije i mene i HDZ-a, da smo se s vrhom njemačke politike urotili protiv ulaska Hrvatske u EU. Ma kakva laž.

Ja jedino mogu reći, kao u aferi Dreyfus, j’accuse – optužujem gospodina Milanovića i Vladu da lažno kreiraju jednu konstrukciju o nekoj navodnoj uroti protiv Hrvatske da bi prikrili vlastitu nesposobnost i nerad, optužujem gospodina Milanovića da nije dobro radio svoj posao i da sada traži alibi u nekoj bolesnoj teoriji zavjere, optužujem gospodina Milanovića da po starom komunističkom receptu fabricira unutarnje i vanjske neprijatelje umjesto da radi svoj posao, da pročita izvješće Europske komisije i ispuni sve zadaće da bi Hrvatska ušla u EU 1. srpnja 2013. godine. Odgovorni rad, to je jedini način da Vlada osigura ulazak u EU. Hrvatska će ući 1. srpnja u EU, borit ćemo se svi mi protiv svakoga tko želi zaustaviti Hrvatsku, ne treba Hrvatsku zaustaviti, treba zaustaviti paranoju gospodina Milanovića.

Ta paranoja se izrodila očito iz nekakvog straha, možda straha što se vidi da je HDZ taj koji je znao u puno složenijim situacijama deblokirati pregovore, uspješno ih završiti. Da, imamo iskustva i znanja, da imamo i dobre veze u Europi i svijetu, ali umjesto da se toga Milanović boji trebao bi stvoriti uvjete za normalnu komunikaciju za suradnju Vlade i oporbe da svi zajedno radimo na dobrobiti Republike Hrvatske.

Ali on od toga bježi, on se bahati, on prijeti, on vrijeđa, pa kako ga nije sram, kako ga nije sram nas optuživati za neku urotu, da ogovoramo, a on kada ide u Njemačku govori o Hrvatskoj kao naciji nevjerojatnog paradoksa. Pa kako ga nije sram. Zato je moja poruka vrlo jasna – Hrvatska je zaslužila svoje mjesto u Europi, ali mi ne želimo iznenađenja na proljeće i želimo da Vlada s ozbiljnim radom počne sada, odmah, da se primi posla, i to nije nikakva osobna poruka prema Milanoviću.

Ja ne govorim da on ne voli Hrvatsku, d au njemu nema ničega dobroga, ne kažem da je on loš čovjek, samo kažem da je on loš premijer. I zato, ako gospodin Milanović ne želi da Hrvatska ostane na trusnom Balkanu, ako želi da uđemo u EU 1. srpnja, onda neka se konačno primi posla i mi ćemo svi u tome pomoćži.

Ali ako se gospodin Milanović ne želi primiti posla, onda neka odstupi, neka ode, ali neka pritom ne traži krivce u drugima, neka sam pogleda što je do sada učinio, neka ne traži alibije i izgovore, jer kada se to radi to je uvijek prvi korak prema priznanju vlastitog poraza, a mi ne želimo poraz, kada je Europa u pitanju želimo da 1. srpnja bude naša zajedničak pobjeda, da 1. srpnja proslavimo to da je Hrvatska konačno ostavrila svoju i europsku budućnost”, rekao je nakon stanke od 15 minuta HDZ-ovac Davor Ivo Stier, a njegov ga Klub s govornice ispratio pljeskom.

Nakon izlaganja Davora Ive Stiera, 10 minutnu stanku zatražio je najprije Klub zastupnika SDP-a, a onda su im se pridružili i klubovi HDSSB-a i Laburista. Još jednu pauzu zatražio je i Ivan Šuker uime HDZ-a, kazavši kako kolega Stier nije stigao reći sve što je imao u pet minuta. No, predsjedavajući Nenad Stazić nije to dopustio. No, nakon stanke, ipak je stanku dozvolio, odnosno, dao im je priliku za petminutno obraćanje Saboru.

10:22 Umjesto rasprave o Izmjenama i dopunama Zakona o probaciji jutrošnje zasjedanje Sabora počelo je 30-minutnom stankom koje je u ime Kluba zastupnika HDZ-a zatražio Gordan Jandroković.

Svoj zahtjev kratko je obrazložio kazavši kako stanku traže zbog novonastalih okolnosti u procesu ulaska Hrvatske u EU.

Tomislav Karamarko, međunarodni tajnik stranke Davor Ivo Stier, saborski zastupnik Gordan Jandroković i zastupnik promatrač HDZ-a u Europskom parlamentu Davor Božinović najavili su, pak, kako će održati konferenciju za novinare na temu “Ulazak Hrvatske u Europsku uniju” danas u 12 sati u prostorijama stranke.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: