STIER KAO DREYFUS

20 10 2012

Stier: Sada imamo operaciju Stier, a ona je difamacija mene i HDZ-a

Ja jedino mogu reći, kao u aferi Dreyfus, j’accuse – optužujem gospodina Milanovića i Vladu da lažno kreiraju konstrukciju o nekoj navodnoj uroti protiv Hrvatske da bi prikrili vlastitu nesposobnost, kazao je Davor Ivo Stier iz HDZ-a

Povećaj Stier: Sada imamo operaciju Stier, a ona je difamacija mene i HDZ-a

Davor Ivo Stier
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Piše: Tea Romić/VLM

Saborsko zasjedanje u petak ujutro počelo je stankom koju je tražio Klub HDZ-a kako bi reagirao na optužbe da ta stranka blokira ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Uime kluba govorio je Davor Ivo Stier koji je govor počeo prisjećanjem na slučaj iz 19. stoljeća kada je jedna nekompetentna vlast u Parizu lažno optužila francuskog časnika, kapetana Alfreda Dreyfusa za urotu s Njemačkom protiv domovine Francuske.

– A onda je poznati književnik Emil Zola u legendarnom novinskom članku napisao “J’accuse” – optužujem vladu da laže i tako je obranio dignitet lažno optuženog Dreyfusa. Danas, kako piše Jutarnji list, izgleda da imamo novu aferu Dreyfus, a kako kažu to se sada zove operacija Stier, a to može biti samo jedna operacija: difamacije i mene i HDZ-a da smo se s vrhom njemačke politike urotili protiv ulaska Hrvatske u EU. Ma kakva laž. Ja jedino mogu reći, kao u aferi Dreyfus, j’accuse – optužujem gospodina Milanovića i Vladu da lažno kreiraju jednu konstrukciju o nekoj navodnoj uroti protiv Hrvatske da bi prikrili vlastitu nesposobnost i nerad, optužujem gospodina Milanovića da nije dobro radio svoj posao i da sada traži alibi u nekoj bolesnoj teoriji zavjere, optužujem gospodina Milanovića da po starom komunističkom receptu fabricira unutarnje i vanjske neprijatelje umjesto da radi svoj posao, da pročita izvješće Europske komisije i ispuni sve zadaće da bi Hrvatska ušla u EU 1. srpnja 2013. godine. Odgovoran rad, to je jedini način da Vlada osigura ulazak u EU. Hrvatska će ući 1. srpnja u EU, borit ćemo se svi protiv svakoga tko želi zaustaviti Hrvatsku. Ne treba Hrvatsku zaustaviti, treba zaustaviti paranoju gospodina Milanovića – rekao je Stier te nastavio kako se ta paranoja izrodila očito iz nekakvog straha, možda straha što se vidi da je HDZ taj koji je znao u puno složenijim situacijama deblokirati pregovore, uspješno ih završiti.

– Da, imamo iskustva i znanja, da, imamo i dobre veze u Europi i svijetu, ali umjesto da se toga Milanović boji, trebao bi stvoriti uvjete za normalnu komunikaciju i za suradnju Vlade i oporbe da svi zajedno radimo na dobrobiti Republike Hrvatske. Ali on od toga bježi, on se bahati, on prijeti, on vrijeđa, pa kako ga nije sram, kako ga nije sram nas optuživati za neku urotu, da ogovaramo, a on kada ide u Njemačku govori o Hrvatskoj kao naciji nevjerojatnog paradoksa. Pa kako ga nije sram. Zato je moja poruka vrlo jasna: Hrvatska je zaslužila svoje mjesto u Europi, ali mi ne želimo iznenađenja na proljeće i želimo da Vlada s ozbiljnim radom počne sada, odmah, da se primi posla, i to nije nikakva osobna poruka prema Milanoviću. Ja ne govorim da on ne voli Hrvatsku, da u njemu nema ničega dobroga, ne kažem da je on loš čovjek, samo kažem da je on loš premijer – nastavlja Stier dodavši kako, ako gospodin Milanović ne želi da Hrvatska ostane na trusnom Balkanu, ako želi da uđemo u EU 1. srpnja, onda neka se konačno primi posla i svi će mu u tome pomoći.

Ako se Milanović ne želi primiti posla, neka istupi

– Ali ako se gospodin Milanović ne želi primiti posla, onda neka odstupi, neka ode, ali neka pritom ne traži krivce u drugima, neka sam pogleda što je do sada učinio, neka ne traži alibije i izgovore, jer kada se to radi to je uvijek prvi korak prema priznanju vlastitog poraza, a mi ne želimo poraz, kada je Europa u pitanju želimo da 1. srpnja bude naša zajednička pobjeda, da 1. srpnja proslavimo to da je Hrvatska konačno ostvarila svoju europsku budućnost – zaključio je Stier nakon čega je dobio veliki pljesak svojih stranačkih kolega. Nakon ovog srčanog Stierova govora stanku su zatražili i Igor Dragovan uime Kluba SDP-a, Dinko Burić uime Kluba HDSSB-a, Branko Vukšić uime Kluba Hrvatskih laburista te opet Ivan Šuker uime HDZ-a.

– Tražimo opet stanku jer kolega Stier nije stigao u pet minuta reći sve što ima – rekao je Šuker, no predsjedavajući Nenad Stazić prvo nije prihvatio HDZ-ov zahtjev da ponovno govori jer nije sve rekao u zadanom vremenu, no kasnije se predomislio.

SDP-ov Josip Leko rekao je kako nije neuobičajeno da se u parlamentu koriste sve poslovničke mogućnosti kako bi se plasirale politike i stajališta pojedinih stranaka ili pojedinih političkih opcija.

– To podupiremo, i to je smisao parlamentarizma, ali nije prihvatljivo, a nije ni dobro, nije ni u skladu s Poslovnikom da se on zloupotrebi kako bi jedna osobna frustracija bila predstavljena kao politika. Posebno nije dobro ako se ta nazovi politika želi obračunati s Vladom ili predsjednikom Vlade mimo Poslovnika. Sve je to bilo moguće učiniti u skladu s Poslovnikom – interpelacija ili druge mogućnosti. To nam ne doprinosi ni ugledu parlamenta, a još manje doprinosi boljitku građana RH. A radi javnosti moram ponoviti da je SDP-ova vlada 2000. godine promijenila smjer hrvatske politike i usmjerila Hrvatsku iz izolacije prema EU i na put ulaska u EU. Ta politika SDP-a bila je formulirana kao Savez za Europu, ta činjenica vrijedi i danas. I nije dobro iz osobnih frustracija rušiti taj Savez za Europu. A još je lošije  zloupotrijebiti Poslovnik i obračunavati se s Vladom zbog osobnog interesa. Vlada je hrvatska bez obzira na to koja je politička opcija i vodi brigu o nacionalnim interesima bez obzira na to zadovoljavaju li neke politike ili ne sve u ovoj sabornici. Diskvalifikacije ne pomažu, to je moje stajalište. Argumenti i razgovori, da. Mislim da je podmetanje loš saveznik svake politike i zato se vratimo interesima i politikama koje omogućuju da Hrvatska radi korake naprijed, a ne da ih zaustavljamo.

Svi su razgovori dobri, ali bez osobnih frustracija, bez diskvalifikacija i bez zloupotrebe poslovnika i mučkog udaranja. Otvoreni smo za dijalog o svim pitanjima – kazao je predsjednik Sabora Leko, a nakon njega riječ je drugi put preuzeo Davor Ivo Stier koji ga je podsjetio kako je upravo on predsjedao sjednicom kada je premijer Milanović njemu (Stieru) rekao da nije rođen u Hrvatskoj pa ne može voljeti i razumjeti Hrvatsku.

– Kako me se optužuje da kontroliram njemačke medije, u redu, ali ne mogu kontrolirati Inoslava Beškera koji je napisao da ste morali prekinuti sjednicu kad je rekao da ljudi koji nisu rođeni u Hrvatskoj ne mogu razumjeti Hrvatskoj. Moje poruke nisu osobne, ali mogu reći da je loš premijer. Govorio sam o politici, sam vrh njemačke politike uvlači se u problematičnu zonu. Želimo raspravu o Europi? U redu, gospodine predsjedniče, onda raspravljajmo o EU. Za vrijeme vladavine HDZ-a u pregovorima s EU postojao je Nacionalni odbor za praćenje pregovora, ali onda je on ukinut, tamo se raspravljalo. Ne želimo iznenađenja na proljeće – tvrdi Stier koji vladajuću koaliciju optužuje da sada mijenja zakone koje je kao oporba podržala.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: