MARIĆ KRITIZIRAO UVOĐENJE NOVOG POREZA NA IMOVINU

20 10 2012

Predsjednik HDZ-ova odbora za gospodarstvo napada vladinu poreznu politiku

Marić: Hrvatska je danas porezna oaza, ali samo za financijski sektor

Predsjednik HDZ-ova odbora za gospodarstvo posebno je kritizirao uvođenje novog poreza na imovinu i nekretnine smatrajući to udarom na najveći broj hrvatskih građana

Povećaj Marić: Hrvatska je danas porezna oaza, ali samo za financijski sektor

Hrvatsko je društvo prešlo nultu točku dopuštenog poreznog opterećenja, smatra Marić
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Piše: Petar Grubišić

– Prije smo imali porezne oaze u Lihtenštajnu, na Sejšelima i drugim malim otocima, a danas je Hrvatska postala porezna oaza i to samo za financijski sektor. U posljednjih deset godina financijska imovina u Hrvatskoj narasla je čak četiri puta, a BDP za četvrtinu. Na tu promjenu nije uopće reagirala porezna politika. Financijski sektor jedini je od svih država u Europskoj uniji ostao netaknut pa se svi promašaji i sve loše odluke prebacuju na poskupljenja energenata, najosnovnijih životnih potreba i na nova porezna opterećenja – rekao je na tiskovnoj konferenciji o uvođenju novih poreza Goran Marić, predsjednik HDZ-ova odbora za gospodarstvo. Posebno je kritizirao uvođenje novog poreza na imovinu i nekretnine smatrajući to udarom na najveći broj hrvatskih građana.

– Novi prijedlog uvođenja poreza na imovinu i nekretnine na tragu je nepravednosti koja se kroz poreznu politiku godinama provodi u Hrvatskoj. U Hrvatskoj 98 posto građana štedi stjecanjem nekretnine, a samo dva posto drži najveći dio štednje u bankama. I tih dva posto Hrvata ima veću vrijednost štednje u bankama nego je vrijednost 98 posto građana u nekretninama. I sada trebamo još dodatno oporezovati onih 98 posto Hrvata koji su najslabijih primanja i ostali bez posla, a ne oporezivati onu vrstu imovine u štednji ili nečemu drugome. Zar imovina nisu dionice, obveznice, trezorski zapisi, suvlasništvo u obveznim mirovinskim i drugim fondovima – kaže Marić pitajući se od čega će Hrvati plaćati porez na nekretnine. On smatra da će nakon uvođenja tog poreza doći do rasprodaje nekretnina i da to i bilo kakvo drugo novo porezno opterećenje građani ne mogu podnijeti.

Tko će kupovati nekretnine?

– Hrvatsko je društvo prešlo nultu točku dopuštenog poreznog opterećenja. Svako novo porezno opterećenje bit će, kako se zove u ekonomskoj terminologiji, porezni ugriz koji će biti koban za najsiromašnije. Vidjeli ste po najnovijim podacima da Hrvatska ima 260 multimilijardera koji imaju vrijednost imovine veću od duga središnje države. To im nije donio pravedni porezni sustav, a taj nepravedni porezni sustav trebalo bi ispravljati, a ne ga činiti još nepravednijim – kaže Marić koji se pita tko će te nekretnine u nemogućnosti plaćanja poreza na njih kupovati.

– Ljudi će biti primorani prodavati nekretnine da bi platili porez. Banke će preuzimati te nekretnine jer je većina stanovništva i trgovačkih društava prezadužena. Ovisni su o bankama, bit će nesposobni vraćati kredite, a banke će uzimati nekretnine i prodavati. Kome? Onima koji imaju. Jer, lako je onima koji imaju štednju 220 milijardi kuna u bankama kupiti te nekretnine u bescjenje jer u takvim će uvjetima cijene padati. Što će ostati običnim ljudima? Ostali su bez posla, ostat će bez nekretnina, a svoju sudbinu krojit će najvjerojatnije po bauštelama u inozemstvu – kaže Marić koji smatra da će doći do još većeg raslojavanja u hrvatskom društvu.

“Ovako nećemo iz krize”

– Mi ćemo podići svoj glas protiv nepravednih poreza i novih nameta koji dovode do još većeg raslojavanja i nepravednosti – ističe Marić naglašavajući da HDZ podržava sve prijedloge koalicijske vlasti na poreznom sustavu koji će ići u prilog gospodarskoj aktivnosti i Hrvatima.

– Ne možemo podržati nova poskupljenja i nova porezna opterećenja jer selektivnom poreznom politikom Hrvatska ne može izići iz krize – kaže Marić.

– Mi podržavamo sve napore i sve ono što predloži koalicijska vlada na poreznom sustavu koji će ići u prilog gospodarskoj aktivnosti i Hrvatima, ali ne možemo podržavati nova poskupljenja i novo porezno opterećenje jer ono će samo dovesti do novih negativnijih posljedica. Ne možemo selektivnom poreznom politikom izići iz krize. Hrvatska nije prepoznala promjene u strukturi gospodarstva. Financijska imovina u Hrvatskoj u posljednjih deset godina narasla je četiri puta, a BDP manje od 25 posto. Na tu promjenu uopće nije reagirala porezna politika – zaključio je.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: