IZJAVE NJEMAČKIH POLITIČARA SU DOBRONAMJERNA UOPOZORENJA

17 10 2012
15. listopada 2012.

Izjave njemačkih političara dobronamjerna su i prijateljska upozorenja

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je kako izjave pojedinih njemačkih političara da Hrvatska još nije spremna za ulazak u EU smatra dobronamjernim i prijateljskim upozorenjima, ali i naglasio da Vlada RH mora odraditi preostale zadaće jer bi, neulaskom Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. na sebe natovarila teret povijesne odgovornosti za sudbinu hrvatskog naroda.

 

Karamarko je to rekao u emisiji “Oporbeni zarez” 1. programa Hrvatskog radija, odgovarajući na pitanje novinara ‘znače li najnovije izjave njemačkih političara to da bi Hrvatska mogla ne ući u EU na planirani datum’.

“Volio bih da ne, i nadam se da ne. Smatram ova upozorenja dobronamjernim i prijateljskim upozorenjima da se korigiraju stvari koje se trebaju korigirati kako bismo doista bili spremni za ulazak u EU”, rekao je Karamarko.

Naglasio je kako je prethodna HDZ-ova Vlada pristupne pregovore s EU dovela do kraja, a sadašnjoj Vladi ostavila da naprosto održava taj dobar ton i taj dobar ritam koji smo imali s EU. Ali, došlo je do destrukcije ili aljkavosti, do pada pažnje u završnoj fazi.

Indikativno je da se sve to skupa događa nakon posjeta premijer Zorana Milanovića Njemačkoj. Umjesto da dobivamo neke druge tonove, mi dobivamo ovakve tonove koji su nas, rekao bih, malo rastužili, ali nadam se i vjerujem to su zaista dobronamjerni tonovi i moramo ih prije svega na taj način doživljavati pa će sve biti u redu, uvjeren je predsjednik HDZ-a Karamarko.

Istaknuo je kako Vlada RH mora odraditi preostale zadaće.

Ne učini li to, ne uđe li Hrvatska 1. srpnja 2013. u EU, Vlada RH je sebi natovarila na leđa jedan teret povijesne odgovornosti za sudbinu hrvatskog naroda.
Ne želim uopće o tome razmišljati; ja se nadam da će se ova Vlada napokon pokrenuti, ako u ničem nismo zadovoljni njezinim radom, mislim da je vrijeme da se pokrene i da se ovo finišira na zadovoljavajući način, dodao je.

Ocijenio je kako je Vlada RH u završnicu pregovora s EU ušla nonšalantno te da je pogriješila mijenjajući Zakon o policiji, koji nije dobio zeleno svjetlo Europske komisije, politizacijom nadzornih odbora, masovnim smjenama bez profesionalnih standarda i donošenjem Zakona o HRT-u.

Karamarko je zaključio kako tu prepotenciju u ponašanju nije dobro prolongirati.

Govoreći o najavama okupljanja oporbene koalicije, Karamarko je kazao kako je zadovoljan odazivom i kako misli da su svi raspoloženi za suradnju, poučeni činjenicom da je na prošlim izborima 150 tisuća glasova otišlo u vjetar te da bi rezultat bi drugačiji da je bila neka koalicija.

Naglasio je kako je okvir suradnje svjetonazorski, ali prije svega i obveza da se pronađe rješenje za gospodarstvo i za rast standarda.
“To je jedan okvir, a naši ljudi će se na terenu dogovarati kako će to izgledati na lokalnim izborima”, rekao je predsjednik HDZ-a.

Potvrdio je da se suradnja oporbenih stranaka na lokalnim izborima može promatrati kao proba za parlamentarne izbore, a odbacio je mogućnost suradnje s HDSSB-om.

Nastupaju vrlo bombastično i bez argumenata. Osjećaju se ugroženo, jer su svoj imidž gradili i trebali graditi na budućim ruševinama HDZ-a. Međutim, to se nije dogodilo, rekao je Karamarko, dodavši kako ankete pokazuju da se HDZ vraća i u Slavoniju i to vrlo kvalitetno.

Sad im je zvono za uzbunu zazvonilo i idu malo personalno, zločesto, rječnikom koji je ispod svake razine i koji najviše govori o njima samima. Ako je taj ton i taj odnos, zašto bi bila suradnja, dodao je.

“Bolesnom teorijom” nazvao je tvrdnje HDSSB-a da je bivša HDZ-ova Vlada Krunoslavu Fehiru dala stan kako bi svjedočio protiv Branimira Glavaša.

Objasnio je da je Fehir, kao zaštićeni svjedok, bio dislociran u Istarsku policijsku upravu.
Tamo se potucao po policijskim domovima i sobicama pa je dobio stan na privremeno korištenje. Poslije je izrazio želju da otkupi taj stan, što ima pravo kao branitelj i procedura je pokrenuta legalno, objasnio je Karamarko.

HDSSB-ove tvrdnje o ‘Fehirovu stanu’ nazvao je nekorektnom akcijom i pokušajem da se diskreditira sve koji su tada bili u Vladi.
“Doista, pucanj u prazno”, zaključio je Karamarko.

Komentirajući mogućnost blokade proračuna Grada Zagreba, Karamarko je rekao kako je očito riječ o personalnim sukobima bivših i sadašnjih SDP-ovaca.

Na pitanje tko će biti HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika, rekao je da stranka razgovara o nekoliko kandidata.

Rekao je da HDZ i u Splitu želi ići s vlastitim kandidatom, te da se iskristaliziralo nekoliko kvalitetnih imena o kojima se razgovara.

Predsjednik HDZ-a Karamarko, na pitanje kako će se HDZ postaviti prema izvješću o radu državnog odvjetništava u 2011., koje u Hrvatskom saboru sutra podnosi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, istaknuo je da će stav o tom izvješću donijeti Klub zastupnika HDZ-a.

Ocijenio je, da nisu istinite teorije o uhićenjima prije svakog Bajićevog godišnjeg izvješća, a kazao je da je nezadovoljan jer misli da je rad DORH-a u nekim dijelovima bio selektivan, jer su procesuirani samo HDZ-ovci, dok su prijave za korupciju u drugim strankama odbacivane.

HDZ ne želi prihvatiti takvu stigmu, jer smo upravo mi pokrenuli borbu protiv korupcije, rekao je Karamarko, upozorivši da DORH nema efikasan nadzor nad tim odbačajima, što je i zamjerka EU.

Ponovio je kako se boji da Vlada RH zemlju vodi u lošem smjeru i da ima neiskusnu i neuvjerljivu ekipu te dodao kako nije vrijeme da vježbaju na državi.

Link na intervju

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: