HDZ STAO UZ RADNIKE GREDELJA

13 10 2012

HDZ: Vlada je asocijalna, a Slavko Linić radi po listi želja MMF-a

Politički tajnik HDZ-a Tomislav Čuljak
Foto: Goran Ferbežar/Pixsell
Piše: Petar Grubišić
povećaj slova povećaj slova normalna slova manja slova manja slova

HDZ je stao uz radnike Gredelja i danas im je na konferenciji za novinare, kojoj su osim političkog tajnika Tomislava Čuljka i Borisa Kunsta iz HDZ-a nazočila i dvojica sindikalista – Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata u Gredelju, i Željko Starčević, predsjednik Sindikata remontera u Gredelju, pružio jasnu i nedvosmislenu podršku te oštro napao Milanovićevu vladu i ministre Sinišu Hajdaša Dončića i Slavka Linića koji su, po njihovu mišljenju, političkom odlukom poslali Gredelj u stečaj sa 1400 radnika kući.

– HDZ se protivi ovakvom načinu rješavanja situacije u Gredelju jer oni ništa drugo ne znaju nego poslati tvrtku u stečaj. Pokazali su da nemaju ni mrvicu socijalne osjetljivosti, a iza ekspresnog slanja Gredelja u stečaj kriju se, pokazat će vrijeme, stvarne nakane ove vlade. Netko želi kupiti Gredelj – istaknuo je Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a, upitavši vlast hoće li Gredelj u stečaju dobiti državna jamstva i moći sudjelovati u natječaju za izradu lokomotiva HŽ-u.

HDZ-ove tvrdnje da iza stečaja Gredelja stoji politika potvrdio je i predsjednik sindikata Damir Jakuš.

– Politika je odlučila da Gredelj ode u stečaj jer taj stečaj nisu tražili ni radnici, a ni Gredeljevi vjerovnici. Hrvatska će skupo platiti ovaj stečaj, jer bez Gredelja ne može funkcionirati prijevoz u Hrvatskim željeznicama. Gredelj je jedina tvrtka u Hrvatskoj koja HŽ-u može dati atest da vlakovi mogu voziti. Ako je zbog neznanja Gredelj poslan u stečaj, onda je to kriminal, a ako je s namjerom, onda je to zločin – rekao je Jakuš koji je napomenuo da će se Gredeljevi radnici pridružiti sindikalnim prosvjedima.

– Sramotno je to da nitko od javnosti nije zabilježio da je u posljednjih deset dana, zbog toga što su naši djelatnici dovedeni ispod ruba egzistencije, dvoje naših djelatnika izvršilo samoubojstvo. Mi već mjesecima nismo dobili plaću, a u Gredelju među mnoštvom radnika imamo i četiri obitelji s ukupno 20 članova obitelji. Otkako smo u stečaju, 20 mladih radnika otišlo je raditi u Kanadu – dodao je Željko Starčević.

Boris Kunst rekao je kako HDZ-e traži da Gredelj i nakon stečaja ostane državna tvrtka, a Milanovićevoj vladi uputio je oštru kritiku rekavši da je država trebala pomoći Gredelju kao što je Njemačka pomogla svojoj automobilskoj industriji, jer je to jedna od rijetkih proizvodnih tvrtki čiji su proizvodi konkurentni na inozemnom tržištu.

– Žalosno je da je ova vlada asocijalna i da ministar Slavko Linić radi po listi želja MMF-a. Tako je radio i prije deset godina kada su bili na vlasti i od MMF-a dobili popis tvrtki koje trebaju prodati i koja će prava radnicima smanjiti – kaže Kunst.

Koliko su Gredelj i njegovi proizvodi cijenjeni u svijetu, potvrdio je i sindikalist Damir Jakuš.

– Danas je u Gredelju na razgovoru sa stečajnim upraviteljom predstavnik američke tvrtke za koju radimo lokomotive. On je i prije tražio da otkupi 51 posto dionica tvrtke za proizvodnju lokomotiva. Gle apsurda, Amerikancima je dobra naša lokomotiva, a Hrvatskoj nije – dodao je Jakuš.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s
%d bloggers like this: