HDZ VEŽE UZA SE HSP AS, BUZ I HSS, A OSTATAK DESNICE??

6 10 2012
SPORAZUM O TRAJNOJ POLITIČKOJ SURADNJI DESNIH STRANAKA
Vijesti Hrvatska HDZ, HSP Dr. Ante Starčević, HSS i BUZ započeli okrupljivanje stranaka na političkoj desnici
  • Photo: Matija Vasiljevski

HDZ, HSP Dr. Ante Starčević, HSS i BUZ započeli okrupljivanje stranaka na političkoj desnici

Hrvatski su birači prilično umorni od te rascjepkanosti političke scene od stalnih međustranačkih optuživanja i prebacivanja odgovornosti na druge. Osobito kada dođe do promjene vlasti i kada svaka nova vlasat pere ruke za svoje neuspjehe pravdajući se stanjem koje su naslijedili, a koji su posljedica djelovanja prethodne garniture vlasti.

  • Autor: Marko Jurič
  • Photo: Matija Vasiljevski
  • Subota, 06.10.2012 14:27

HDZ je ovih dan povukao prvi konkretan potez u pravcu nečega o čemu se već dugi niz godina govori i raspravlja, a to je okrupnjivanje desne političke scene. Već se nekoliko izbornih ‘sezona’ ponavlja poražavajući rezultat za stranke desnog političkog spektra koje same izlaze na izbore i poluče skromne rezultate od dva, tri posto glasova te tako onemogućuju sebi i drugim srodnim strankama ulazak u parlament. Posljedica toga je neproporcionalna zastupljenost desnih stranaka u Saboru s obzirom na broj glasača koji su im dali potporu na izborima. A u konačnici zbog takve rascjepkanosti tradicionalnih, konzervativnih ili kolokvijalno rečeno, desnih političkih opcija, hrvatski Sabor ne odražava političku stvarnost preferencija stanovništva ove zemlje.

Na posljednjim izborima krajem prošle godine to je i te kako vidljivo iz rezultata: HDZ je dobio 18,3 posto, Blok umirovljenici zajedno u koaliciji s PGS-om i HRS-om 3,64 posto, HSP 2.94 posto, HSP Dr Ante Starčević i HČSP 2,85 posto, HRAST 2,41 posto, HSS 1,24 posto, ABH, Hrvatski demokršćani i Jedino Hrvatska 0,36 posto, Autohtoni HSP 0,17 posto itd. Kada bi zbrojili sve te ‘izgubljene’ glasove uvjetno rečeno desnih stranaka dolazimo do brojke od gotovo 15 posto glasova biračkog tijela. Koliko bi drugačiji bio odnos snaga u Saboru da ti glasovi nisu otišli u vjetar? A na drugoj strani da su kojim slučajem sve te stranke izašle na izbore s jedinstvenom frontom, koalicijom ili savezom sasvim je izvjesno kako bi takvim stavom privukli sebi one neodlučne, ali i one rezignirane apstinente koji su se te izborne nedjelje radije posvetili sebi, nego državi.

Nedostatak jedinstva odbija birače od desnih stranaka

Upravo taj nedostatak jedinstva tih brojnih desnih stranaka, njihova disperziranost i najčešće žestoka antagoniziranost je nešto što birače okreće od ideja koje one zastupaju. Najčešće na način da ih navodi na suzdržanost od sudjelovanja u demokratskim procesima, ali nerijetko i okretanje lijevim daleko homogenijim političkim opcijama. Hrvatski su birači prilično umorni od te rascjepkanosti političke scene od stalnih međustranačkih optuživanja i prebacivanja odgovornosti na druge. Osobito kada dođe do promjene vlasti i kada svaka nova vlasat pere ruke za svoje neuspjehe pravdajući se stanjem koje su naslijedili, a koji su posljedica djelovanja prethodne garniture vlasti. Takva metoda zapravo najviše govori o onome tko je preuzeo vlast jer postaje jasno da nisu u stanju ništa učiniti, promijeniti, nego takvim retoričkim konstrukcijama, optuživanjem drugih kupuju alibi za vlastitu impotenciju i nedoraslost zadaći vođenja i upravljanja državom. Birači su umorni od toga i kada bi se u Hrvatskoj pojavila osoba i stranka koja bi znala okupiti sve te male i raštrkane stranke, međusobno ih izmiriti i stvoriti uvjete za zajednički nastup bila bi to snažna poruka, čak snažnija od bilo kakvog optimističnog političkog programa. Jer su ljudi ove države umorni od svađa i traže nekoga tko bi mogao ponuditi slogu, jedinstvo i zajedništvo hrvatskoga naroda.

Je li Karamarko i inicijativa koju su poduzeli HDZ-ovci nešto za što bi se moglo reći da je na tragu te ideje? Karamarko je izjavljivao kako HDZ više neće sam na izbore upravo zato kako bi se smanjio broj propalih glasova desno orijentiranih birača. Čini se da su središnja tijela Bloka umirovljenici zajedno HSP-a Ruže Tomašić to prepoznali i prihvatili kao dobru ideju. Kako sada stoje do kraja bi listopada, vrlo simbolično, u Vukovaru trebalo biti svečano potpisivanje tog bloka stranaka predvođenih HDZ-om. Za sada je sigurno kako će to biti s BUZ-om i Ružom Tomašić. Međutim, prema najavama slijedeći tjedan trebaju započeti i razgovori s HSS-ovcima. Ukoliko i ti pregovori završe pozitivno to će već biti respektabilna inicijativa kao protuteža aktualnoj vladajućoj Kukuriku koaliciji.

Hoće li uspjeti pomirba Srbovog i Ružinog HSP-a

Za sada je riječ o sporazumu o trajnoj političkoj suradnji. Središnja tijela BUZ-a i Starčevićevog HSP-a već su prihvatila te sporazume, a idućeg tjedna to bi se trebalo dogoditi i na sazvanoj sjednici predsjedništva HDZ-a. Riječ je o dokumentu kojim će HDZ sa spomenutim partnerima dogovoriti predizbornu i postizbornu suradnju za iduće lokalne, europske i parlamentarne izbore 2015. godine.

Za sada je svakako najzanimljivije pitanje hoće li Karamarko privoljeti i Srbove HSP-ovce da sjednu s njim, odnosno s Ružom Tomašić za zajednički stol te da pokušaju izgladiti za sada prilično žestoke antagonizme koji postoje na liniji dvaju najjačih HSP-a. Tu su još i HČSP-ovci, Sačićev ABH, Šiblova Jedina Hrvatska pa Hrast i ostale inicijative pojedinih nezavisnih kandidata, ali u konačnici bi čak i Glavašev HDSSB tu trebao pronaći svoje mjesto. Ukoliko Karamarko uspije posložiti sve te ‘rogove u vreći’ sve te stranke biti će mu to respektabilan politički kapital koji bi mu s pravom mogao priskrbiti realni optimizam na predstojećim parlamentarnim izborima. Skori lokalne izbori bi također mogli biti u znaku ovakvih saveza. Međutim na lokalnim se razinama često sklapaju savezi koji imaju manje veze s ideološkom formom.

Za sada su glavni HDZ-ovi pregovarači bili glavni tajnik Milijan Brkić i politički tajnik Tomislav Čuljak. Ipak kada na red dođu tvrđi orasi kao što su ostali HSP-ovi i ili Glavaševi HDSSB-ovci tu će Karamarko morati odigrati značajniju ulogu iz razloga kako bi uspješnim pregovaranjem i nagovaranjem sebe nametnuo kao stožernu osobu koja je u stanju oko sebe okupiti i vezati toliko različite i antagonizirane osobe i stranke. Prije svega iz razloga kako bi prekinuo staru hrvatsku političku kletvu o dva Hrvata u tri stranke. A takvu bi poruku građani ove zemlje znali nagraditi na izborima.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: