MLADI ĐONLIĆ SVOJIM INTERVJUOM USPIO ISPROVOCIRATI SPLITSKU LJEVICU

3 10 2012

Tomislav Đonlić: Napad na Katoličku crkvu jedini je Grubišićev politički program!

Nakon što je Tomislav Đonlić, 31-godišnji profesor povijesti, prije nekoliko dana intervjuom u Slobodnoj Dalmaciji predstavljen kao jedan od mogućih HDZ-ovih kandidata za splitskog gradonačelnika, odmah se uzburkala politička scena. Ne samo što je na njoj novo, neistrošeno lice, već i stoga što je u razgovoru kritički progovorio o SDP-ovu kandidatu Ivi Baldasaru, ali i o don Ivanu Grubišiću koji, doduše, još nije potvrdio kandidaturu, ali niti ne krije gradonačelničke ambicije.

Baldasara je Đonlić nazvao jednim od SDP-ovih  “potrošenih kandidata”, a Grubišića “jalovim eksperimentom” koji je izmišljen kako bi zaustavio rast HDZ-a. Odmah su uslijedile reakcije prozvanih, pa je Baldasar rekao da prvi put čuje “za tog Đonlića kao za mogućeg kandidata”, dok je Grubišić kazao kako “ljudima iz HDZ-a smeta glas naroda”, te kako “taj Đonlić tuče po najjačima kako bi osvojio neke poene u stranci”.

Što nekoliko dana nakon medijske bure koju je podigao o svemu misli Tomislav Đonlić?

– U intervjuu sam vrlo koncizno iznio svoje stajalište, ali ga ipak moram ponoviti: o tome tko će biti HDZ-ov kandidat, a time i sigurno izabrani gradonačelnik Splita, odlučit će nadležna stranačka tijela. Iznimna mi je čast da se moje ime spominje u kontekstu mogućega HDZ-ova kandidata za splitskog gradonačelnika. Odlično se osjećam i na tom “širem popisu”.

HDZ se vratio izvornim načelima

A na naš upit kada bi se moglo doznati tko će biti HDZ-ov kandidat, Đonlić kaže:

– Mislim da će vodstvo stranke kandidata za splitskog gradonačelnika odrediti kada procijeni da je pravi politički tajming; možda početkom studenog, možda kasnije.

Kako gleda na Željka Keruma, koji je uzeo dio HDZ-ovih birača?
– Kerumovu uspjehu u Gradu i Županiji pogodovalo je nekoliko čimbenika, a prije svega razočaranost i nezadovoljstvo HDZ-ovih glasača politikom Ive Sanadera. No to se promijenilo: HDZ se vratio svojim izvornim načelima. A što se tiče vladanja gospodina Keruma, važno je istaknuti da je došao s puno ideja i projekata, od kojih je realizirana samo Zapadna obala. Bez obzira na krizu i recesiju, nakon tri i pol godine vlasti, to je apsolutno nedovoljno.

SDP je uhljebio Baldasara

O SDP-ovu kandidatu Ivi Baldasaru i njegovoj reakciji Tomislav Đonlić kaže:
– Mogu mu samo odgovoriti: ni ja za njega nisam čuo sve dok ga SDP nije uhljebio u Agenciji za obalni promet. A njegovi tzv. planovi vezani isključivo uz razvoj turizma i, kako navodi, “u pokušaju  pokretanja niza manjih pogona, za proizvodnju onoga što nam je potrebno za turizam”, uistinu pokazuju ne samo nedostatak vizije, nego i kompetencije.

Pa nije riječ o Žrnovnici, nego o Splitu, gradu u kojem živi i kojem gravitira ukupno više od pola milijuna stanovnika.  Kao što sam već rekao, Split mora postati grad – prijatelj poduzetnika i aktivirati sve svoje potencijale. Ali prethodno ih treba prepoznati, što izgleda gospodinu Baldasaru još nije pošlo za rukom – kaže Đonlić.

Grubišićevi ljevičarski pravobranitelji

O don Ivanu Grubišiću, Tomislav Đonlić s kojim smo razgovarali jučer popodne, bio je još britkiji nego u intervjuu:
– Poštujem gospodina Grubišića kao starijeg čovjeka i bivšeg svećenika. Ali, recite mi molim vas, što to Splitu nudi gospodin Grubišić? Ima li nekakav plan? Nema! Ima li tim? Nema! Jedino je prepoznatljiv po “programu” protiv Katoličke crkve.

Legitimno je da se svatko zalaže za ono što želi, ali kako njegov “program” može pomoći Splitu? Morate se složiti da su te činjenice u debelom nesrazmjeru s medijskom slikom koja se pokušava stvoriti o gospodinu Grubišiću.

Zbog toga čiste savjesti mogu ponoviti, što potvrđuje i njegova reakcija na moj intervju, da je tobožnja popularnost “projekta don Ivan Grubišić” samo medijska izmišljotina kojoj je cilj zaustaviti splitski HDZ. To ćete najbolje prepoznati i po reakcijama Grubišićevih ljevičarskih medijskih “pravobranitelja” koji će sada navaliti na mene jer sam se usudio spomenuti njihovu “ikonu”  i “čovjeka nadasve” – kazao nam je Tomislav Đonlić.

JOŠKO DADIĆ
Foto: Nikola Vilić / CROPIX

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: