PREKO POSAVINE, KARAMARKO POSLAO PORUKU OHRABRENJA SVIM HRVATIMA U BiH

1 10 2012

Svečanost u Posavini

Karamarko poručio: BiH je naša domovina isto kao i Hrvatska

Obilježena 22. obljetnica HDZ-a BiH Općinskog odbora Orašje na koju su stigli i gosti iz RH

Piše: Marko Mišković

-Povijest HDZ na području općine Orašje počela je prije 22 godine za vrijeme demokratskih previranja. Konstituirajuća skupština Općinskog odbora HDZ BiH Orašje održana je 11.rujna 1990.godine u mjestu O. Luka. Od prvih višestranačkih izbora, kroz Domovinski rat, a i nakon njega, stranka je bila glavni stožer hrvatskog naroda na ovim prostorima. Aktivno je sudjelovala u pripremi, obrani, a kasnije i u obnovi ovih prostora. Važno je napomenuti da je na svim dosadašnjim izborima na prostoru općine Orašje HDZ BiH bio i ostat će najjača stranka, čulo se na svečanoj sjednici u Orašju.

Izaslanstva HDZ BiH i RH

Na proslavi u prepunoj kinodvorani okupili su se brojni članovi i simpatizeri stranke, te veliki broj gostiju iz BiH i RH. Visoko izaslanstvo HDZ BiH predvodio je dr. Dragan Čović predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH. Uz njega su bili Vlado Džoić, glavni tajnik HDZ BiH; Davor Čordaš, član predsjedništva HDZ BiH i ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a; zatim predstavnici Vijeća ministara i Parlamenta BiH; predstavnici Vlade ŽP predvođeni predsjednikom mg.sc. Marijanom Oršolićem; predstavnici crkve; Udruga proisteklih iz Domovinskog rata; osnivači i dosadašnji predsjednici OO HDZ BiH Orašje; kao i predstavnici drugih političkih stranaka. Prije početka svečane sjednice predstavnici izaslanstava položili su vijence i upalili svijeće u gradskom parku kraj središnjeg spomenika poginulim braniteljima. Veliki pljesak nazočnih i čast da se prvi obrati skupu imao je predsjednik HDZ BiH Tomislav Karamarko u čijem su izaslanstvu bili Milijan Brkić glavni tajnik HDZ RH i Božo Galić župan Vukovarsko-srijemske županije.

-Posebno mi je zadovoljstvo i čast da sam u Orašju, gradu u kojem naša stranka gradi i čuva pretpostavke za miran i uspješan život svih njegovih stanovnika. Drago mi je da sam u Orašju upravo na 22.obljetnici HDZ i na predizbornom skupu za lokalne izbore koji su vrlo značajni za status Hrvata u BiH. Moj dolazak ne znači samo protokolarno manifestiranje podrške, nego označava početak novih odnosa između HDZ RH i HDZ BiH i uopće hrvatskih političkih snaga u BiH. Nismo bili zadovoljni kako su ti odnosi izgledali posljednjih nekoliko godina i smatram kako Zagreb i Republika Hrvatska nisu imali adekvatnu politiku na neravnopravan status Hrvata u BiH. Želimo podržati naše sunarodnjake, jer isti smo narod, BiH je naša domovina isto što je i Hrvatska i naša obespravljenost mora prestati. U BiH nema trajnog uspjeha jednog naroda na račun drugog, nema uspjeha i sigurne budućnosti bez dogovora, bez uvažavanja i praktičnih kompromisa, a da bi se to prakticiralo mora se njegovati i kultura povjerenja, naglasio je Tomislav Karamarko predsjednik HDZ RH.

Hrvatsko jedinstvo

Predstavljen je i program sa liste kandidata HDZ BiH za načelnika i Općinsko vijeće Orašje. Sažetak izbornog programa iznijela je Jelena Martinović nositeljica liste za OV Orašje. Čestitajući svim nazočnima 22.obljetnicu HDZ BiH, općinske organizacije Orašje, kandidat za načelnika općine Đuro Topić istaknuo je između ostalog: – Pozivam vas da 7. listopada izađete na izbore, da nam prioritet bude hrvatsko jedinstvo u BiH i da Orašje bude i ostane pod kapom HDZ-a. A da bismo to ostvarili moramo biti odgovorni prema našoj budućnosti, prema djeci i unučadima, prema našim braniteljima i moramo ostati jedinstveni. Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović govorio je o političkim nesuglasicama u BiH, smjenama ministara i statusu Hrvata u BiH, ali je naglasak stavio na uspjeh HDZ BiH i dominaciju mladih u članstvu stranke.

-U posljednje četiri godine udvostručili smo broj naših članova. Danas nas je nešto više od 30 tisuća sa iskaznicom, a dominantno su to mladi ljudi i zbog toga sam ponosan. U protekle 22 godine kao stranka pokazali smo kako razmišljamo o Orašju, Domaljevcu, Odžaku i svim područjima Posavine. Lokalni izbori nisu samo mjera tko će biti načelnik i koja će biti većina u općinskom vijeću. Oni će biti poruka kako će se napraviti Vijeće ministara, nova entitetska Vlada u Sarajevu i kako će se napraviti mnoge druge institucije BiH. Zbog toga je značajno masovno izaći na izbore, jer ovo je prebrojavanje prije popisa stanovništva. Treba vrlo jasno poručiti koliko nas ima i da je stožerna stranka spremna i dalje u ime hrvatskog naroda zagovarati pravedniji status Hrvata u BiH, poručio je Čović, a na pitanje o prisutnosti Karamarka u Orašju, istaknuo je: -Nakon Sabora HDZ-a u Zagrebu dogovorili smo da se međusobno pratimo i dopunjavamo i da se osjeti da smo jedni drugima vjetar u leđa. Vjerujem da opet zajedno možemo mnogo više.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: