KARAMARKO PRETEKAO MILANOVIĆA KOD PAPE

30 09 2012

Kolumna Ivana Ugrina: Karamarko pretekao Milanovića kod Pape

Nedjelja, 30 Rujan 2012 10:47
E-mail Ispis PDF

Papa Benedikt XVI. primio je ovih dana u svojoj ljetnoj rezidenciji sudionike međunarodnog susreta demokršćana, poručivši političarima da se moraju, poglavito ako se nadahnjuju na vjeri, zauzimati u obrani života i obitelji. Među izaslanicima na skupu lidera Europske pučke stranke (EPP) u Rimu našli su se i tri Hrvata iz HDZ-a: Tomislav Karamarko, predsjednik, Milijan Brkić, glavni tajnik i Davor Stier, međunarodni tajnik stranke.

Tako su na audijenciji u Castel Gandolfu, Karamarko i njegovi najbliži suradnici na svoj način pretekli premijera Zorana Milanovića, koji se u službeni, državni posjet Vatikanu sprema sljedeći mjesec, listopad. Tako će naš Zoki imate sreće prvi put vidjeti izbliza poglavara Katoličke crkve, iz koje je, svojom voljom odavno otišao, nakon što je valjda po babi i stričevima primio sve sakramente do krizme, a lani se kao pravi ateist nije htio pojaviti na susretu s Papom u zagrebačkom HNK.

Slušao je na kraju predsjednik SDP-a iz neke zabite lože što to Benedikt XVI. želi poručiti političkoj, društvenoj i kulturnoj eliti u Hrvatskoj. Da se ne zaboravi, u središtu Papina govora u HNK bilo je pitanje savjesti.

I ovoga je puta Sveti Otac na sličan način progovorio europskim pučanima. Papa je istaknuo potrebu da se političko i civilno zauzimanje zasniva na čvrstom etičkom temelju. Govoreći o odgovornosti političara, spomenuo je opomenu iz knjige Mudrosti, koja strogo sudi one koji vladaju, istaknuvši da to nije prijetnja nego poticaj i ohrabrenje upraviteljima, na svim razinama, da prema svojim mogućnostima čine dobro, prema mjeri i poslanju koje Gospodin povjerava svakome. Papa Ratzinger je istaknuo da je upravo odsutnost etike, osobito u gospodarstvu, pridonijela sadašnjoj globalnoj financijskoj krizi. Stoga je žurna politika pozorna na najosnovnije i najdublje potrebe osobe koja ne nudi nepromišljene, površne i kratkoročne odgovore, zaključio je Kristov namjesnik na zemlji.

Posebni naglasak, kako javlja Radio Vatikan, Benedikt XVI.je stavio na vrijednosti koje ima braniti kršćanski političar, a to su u prvom redu poštovanje života od začeća do naravne smrti, a slijedom toga i odbacivanje namjernog pobačaja, eutanazije i svake eugeničke prakse, kao i poštovanje braka, nerazrješive unije između muškarca i žene i temelja zajednice obiteljskog života. Obitelji je korijen koji hrani ne samo pojedinačnu osobu, nego i temelje društvenoga suživota te je glavno i najučinkovitije odgojno mjesto za čovjeka. Istinski napredak ljudskog društva ne može zanemariti politike zaštite i promicanja braka i zajednice koja se iz njega rađa; te politike ima usvojiti ne samo država nego i međunarodna zajednica u svrhu izokretanja tendencije rastućeg izoliranja pojedinca, što je izvor trpljenja i pojedinca i zajednice, poručio je Papa u Castel Gandolfu.

Petar naših dana od početka svoga pontifikata precizno je dijagnosticirao vrijeme u kojem živimo, izrazivši se terminom: Diktatura relativizma.

Na tu je temu u istoimenoj knjizi prije dvije godine pisao rimski profesor povijesti Roberto di Mattei. Njegovo djelo na hrvatskom je objavio splitski Verbum. Knjiga nosi podnaslov: Mali vodič kroz novi totalitarizam.

Ključna rasprava naše vremena, navodi de Mattei, nije političke ili ekonomske naravi, nego kulturna, moralna te, u konačnici, religiozna. Riječ je o sukobu između dvaju pogleda na svijet: onoga koji vjeruje u postojanje načela i nepromjenljivih vrjednota, koje je Bog upisao u ljudsku narav, te onoga koji drži da ne postoji ništa čvrsto i trajno, nego da je sve relativno s obzirom na vrijeme, mjesta i okolnosti.

“Ako ne postoje apsolutne vrjednote i objektivna prava, ljudski se život svodi na grozničavu potragu za užitcima te na egoistično zadovoljavanje instinkata i subjektivnih ‘potreba’, prozvanih nova ‘prava’. Volja za moći pojedinca i skupina postaje jedini zakon društva te se uspostavlja, kako tvrdi Benedikt XVI., ‘diktatura relativizma koji ništa ne priznaje kao konačno i koji kao posljednje mjerilo ostavlja samo vlastiti ja i svoje želje’”, zaključuje Roberto de Mattei.

Zanimljivo je da se demokršćani redovito sastaju kako s ovim, tako i s bivšim papom, Ivanom Pavlom II. Nije mi poznato da su ikada oni s lijevog spektra, europski socijalisti, pohodili rimskog biskupa, koji je zacijelo u svijetu jedini moralni autoritet. No, s druge strane, ostaje pitanje, koliko na kraju i pučani slušaju Papu i njegove poticaje.

 

Ivan Ugrin / Slobodna Dalmacija

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s
%d bloggers like this: