HDZ ĆE NA SANADEROVO GOSTOVANJE NA HTV-u REGIRATI NAKON EMISIJE Nu2

29 09 2012

 

U HDZ-u neslužbeno doznajemo da stranka o pojavljivanju bivšeg premijera i njihovog bivšeg vođe na HTV-u ima benevolenta stav. Niti su za to, niti su protiv toga. Bilo kako bilo, HDZ će se očitovati o onome što će Stanković u razgovoru izvući iz Sanadera. Vjerojatno odmah nakon emisije

Bivši, doživotni i jedini bivši doživotni predsjednik Repubike Hrvatske Stjepan Mesić apsolutno je protiv gostovanja bivšeg i jedinog optuženog premijera RH Ive Sanadera u sutrašnjoj emisiji HTV-a Nedjeljom u 2 urednika i voditelja Aleksandra Stankovića.

– Jedini javni interes je da sud donese pravednu presudu i ništa drugo – kaže Mesić.

No, doživotni bivši predsjednik savjetuje Stankovića što bi trebao pitati u emisiji Sanadera i time zapravo odaje kako gostovanje bivšega premijea u jednoj od najpopularnijih emisija ipak neće propustiti pogledati. Premda je svakom jasno kako će njegov politički talk – show biti iznimno gledan, Aleksandar Stanković izjavljuje kako ne vjeruje da ‘Sanader neće biti gledaniji od Lepe Brene’. Interes za sutrašnju emisiju je nezapamćen što god mislio njezin autor, no u javnosti su se pojavile polemike pa i negodovanja zbog toga što je javna televizija dala sat vremena prostora gostu kojemu se trenutno sudi u nekoliko sudskih postupaka. Zato Mesić kaže ‘ako Sanadera zovemo na HTV, onda dajmo emisiju i Paravinji’.

Začudo, ni naši sugovornici ne misle bitno drukčije od umirovljenog predsjednika Republike.

Vukšić ogorčen, Tuđman suzdržan

Gostovanjem Ive Sanadera u uglednoj emisiji na javnoj televiziji gotovo je ogorčen Branko Vukšić, predsjednik Odbora za medije Hrvatskog sabora:

Gostovanje Sanadera u „Nedjeljom u 2“ opravdava se interesom javnosti, kao što se svaki senzacionalizam, svako žutilo opravdava interesom javnosti. No, treba se pitati je li Sanaderov na HTV-u ujedno i javni interes? Po mojemu sudu – nije. Kome je potrebnije gostovanje kod Stankovića; javnosti ili Sanaderu? Sanaderu, naravno. I ne obraća se Sanader javnosti, jer mu se za javnost fućka. Posrijedi je još jedna medijska manipulacija u kojoj, na žalost, sudjeluje i javna televizija. Nije teško pretpostaviti karakter nastupa bivšeg političara optuženog za do sada najveću pljačku; relativizirati će ne samo svoju krivicu već i bilo kakvu odgovornost te pokušati – na sebi svojstven način – glorificirati svoju ulogu u politici. Rezultati te politike zrcale se u trenutnoj Sanaderovoj poziciji u sudnici. Je li taj razgovor sa Sanaderom naručen ili je doista plod novinarske znatiželje pokazati će odnos voditelja i gosta. Sanader treba u emisiji dokazati odakle mu novac za vilu u centru grada Zagreba, odakle mu novac za sve te skupocjene slike, odakle mu novac za sve te satove, odakle mu novac za hohštaplerski život. Treba dokazati izvadcima iz porezne kartice (a ne verbalno), i one u Austriji, i ove u Hrvatskoj. Hoće li to Sanader dokazati? Neće. Hoće li voditelj na tome insistirati? Dakle; gostovanje Sanadera u „Nedjeljom u 2“ jest rizično za jednog od dva protagonista; ili za gosta ili za voditelja. Interes javnosti je tek smokvin list. Valjda bi javna televizija najprije trebala misliti na javni interes, na etičnost, poštenje i stotine tisuća opljačkanih građana Hrvatske kojima će Sanaderovo gostovanje biti svojevrsna sol na otvorenu ranu. Javna televizija ne bi smjela Sanaderovo gostovanje opravdavati gledanošću. A to je jedini čvrsti argument u rukama onih koji su se odlučili dati toliki prostor jednom od najnegativnijih tipova u povijesti Hrvatske. Poštenje je i ovom prilikom ustuknulo pred senzacionalizmom i koječim drugim.

Miroslav Tuđman bio je, za razliku od Vukšića, vrlo suzdržan sugovornik:

Nemam razloga braniti Sanadera, jer se s njim nisam ni čuo punih deset godina, ali isto tako ne želim se javno izjašnjavati o njegovoj krivnji jer se postupak još uvijek vodi. Sanader je nanio neprocjenjivu štetu HDZ-u. Poziv na linč je kriva akcija jer mu je to zapravo otvorilo vrata da se može obratiti javnosti.

Duka: Razumijem HTV jer će biti gledani

Prvi čovjek hrvatskog novinarskog ceha Zdenko Duka bio je puno konkretniji. Za razliku od Stanković on misli kako će ovo izdanje Nedjeljom u 2 biti vrlo, vrlo gledano:

– Mislim da HRT-u to nije bilo potrebno, ali razumijem njihov potez jer će emisija biti vrlo gledana. Kada govorimo o gledanosti onda je to za autora i HTV svakako plus. Shvatio bih da Sanader gostuje na nekoj privatnoj televiziji, ali je ovo ipak najjače mjesto. Obzirom na broj optužnica i obzirom da je to bio predsjednik Vlade koji je generirao široku koruptivnu mrežu, to javnoj televiziji nije trebalo. Sanaderu to odgovara ali nikakvog javnog interesa tu nema i gotovo sam siguran da u emisiji nećemo puno novoga doznati. Bez obzira na to što je Sanader jak govornik, a Stanković jednako tako jak novinar. Stanković je najavio da će inzistirati da mu Sanader otkrije razlog zbog kojega je dao ostavku na mjesto premijera. Ako to uspije izvući iz njega, onda emisija ima smisla. Neću gledati Nedjeljom u 2 jer idem na put, ali ću je svakako pogledati na internetu kad se vratim s puta – rekao nam je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Šišljagić: Sanader me zanima samo kao optuženik

Vladimiru Šišljagiću, predsjedniku HDSSB-a, stranke čiji zastupnici odvajkada zadaju glavobolje predsjedavajućima u Hrvatskom saboru pa se vrlo često moraju ‘konzultirati s Poslovnikom’, Ivo Sanader je vrlo nezanimljiv tip, ako se ne govori o sudskim procesima koji se protiv njega vode. Kako se optuženik o njima ne smije javno izjašnjavati jer bi mogao utjecati na svjedoke i opet završiti u ‘bajbokani’, šef HDSSB-a ne vidi razlog njegova gostovanja na HTV-u:

– Da ja donosim odluke o gostima emisija na HTV-u onda sigurno ne bih pozvao Ivu Sanadera u jednu od najgledanijih emisija. To nikako ne može biti javni interes, no vjerojatno će to privući mnogo gledatelja. Sanader je optužen i njigovo se ime provlači u niz afera i nikada nijedan optuženik nije dobio pun sat vremena da govori na javnoj televiziji. To mi je nespojivo. Osim toga ne vidim što je kod bivšeg premijera zanimljivo osim tih sudskih postupaka koji se protiv njega vode, a o tome ne smije pričati jer bi opet mogao završiti iza rešetaka. Možda bi mogli biti zanimljive neke unutarstranačeke stvari, ali i HDZ je optužen. Meni je osobno Sanader apsolutno nezanimljiv osim kao osuđenik. Možda može biti zanimljiv kao bivši intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, možda će se govoriti o njegovom radu u Austriji gdje surađivao s nekim porno časopisima… U svakom slučaju to je pitanje morala onih koji rade na HTV-u. Protiv sam verbalnog delikta, ali Ivi Sanaderu nije mjesto na javnoj televiziji – jasan je Šišljagić.

Što se tiče HDZ-a, ondje neslužbeno doznajemo da stranka o pojavljivanju bivšeg premijera i njihovog bivšeg vođe na HTV-u ima benevolenta stav. Niti su za to, niti su protiv toga. Bilo kako bilo, HDZ će se očitovati o onome što će Stanković u razgovoru izvući iz Sanadera. Vjerojatno odmah nakon emisije.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: