PREDSJEDNIK HDZ-ova ODBORA ZA HRVATE IZVAN HRVATSKE, ANTE BABIĆ O MILANOVIĆEVU LICEMJERJU NASPRAM IZVANDOMOVINSKIH HRVATA

27 09 2012
Premijer se u New Yorku susreo s Hrvatima u SAD-u
  • Milanović prvo vrijeđa domoljublje iseljenika, a onda se pred njima posipa pepelom

    Photo: Pixsell

Milanović prvo vrijeđa domoljublje iseljenika, a onda se pred njima posipa pepelom

To je licemjerno od njega – prvo je što će reći o Milanovićevu obraćanju američkim Hrvatima Ante Babić, predsjednik Odbora za iseljeništvo Hrvatske demokratske zajednice.

Premijer Zoran Milanović smatra kako ‘Hrvat rođen u iseljeništvu ne može razumjeti Hrvatsku’. Barem je to u lice nedavno rekao hadezeovu zastupniku Davoru Stieru pred prepunom sabornicom i izazvao zgražanje kod dijela hrvatske javnosti. Njegova bijesna eskapada nazvana je diskriminirajućom, nerazumnom, uvredljivom i šovinističkom. Premijer se zbog te izjave, očekivano, nije ispričao. No, zato se u New Yorku gdje je na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda pred ondašnjiim iseljenicima posipao pepelom.

Valjda nacionalno ganut, našim je ljudima u New Yorku rekao:

– Nisam došao po vaše glasove, ovo je za mene emotivna stvar.

Zašto je teško voditi Hrvatsku?

Milanović je svojim sunarodnjacima koji manje vole Hrvatsku nego on jer – eto – nisu rođeni u Hrvatskoj poput njega još govorio o dugom putu izlaska iz krize, o novoj disciplini u državi te o važnosti pokretanja hrvatskog gospodarstva. Na kraju je htio ublažiti sve gadosti koje je o vlastitom narodu izrekao pred njemačkom kancelarkom želeći joj se se dodvoriti, pa je rekao da Hrvatska ima najraznolikiju naciju – po jeziku, kulturi, kulinarstvu i mnogim drugim stvarima.

– Zato je voditi hrvatsku političku zajednicu za svaku vladu i političku stranku komplicirano – poručio je naš premijer. Njima iseljenicima.

Za razliku od Jutarnjeg lista koji je neuljudnost prema sinu hrvatskog emigranta u sabornici nazvao ‘premijerovim državničkim ponašanjem’, Hina ne javlja ništa takvoga o njegovu nastupu u Americi. Hvala Bogu.

– To je licemjerno od njega – prvo je što će reći o Milanovićevu obraćanju američkim Hrvatima Ante Babić, predsjednik Odbora za iseljeništvo Hrvatske demokratske zajednice. Kako je rođen u Njemačkoj, odmah je bio odreagirao na Milanovićevu uvredu upućenu Davoru Stieru u Saboru rekavši da je Tuđman zahvaljujući zajedništvu iseljene i domovinske Hrvatske stvorio hrvatsku državu. Dometnuo je i to da bi pametna Vlada pozvala iseljenike da pomognu Hrvatskoj na način da investiraju u njeno gospodarstvo.

– Milanović mi je odgovorio da su to jeftini politički trikovi. Danas postoji samo Vladin Ured za Hrvate izvan Hrvatske. Kako radi, ne znam. Treba biti kritičan i prema HDZ-u jer se zakonima nije prilagodio iseljeništvu. U prvih devet mjeseci ove godine čak 39.000 Hrvata zatražilo je njemačko državljanstvo. A mi smo zakomplicirali u Zakonu o državljanstvu tako da ga čovjek praktično ne može dobiti. Trebate podnositi zahtjeve, čekati putovati, pa opet čekati… Treba nam Ministarstvo iseljeništva kako bi se iskoristio gospodarski potencijal naših ljudi. Osim toga, mi smo demografski opustošena zemlja. Samo 1962. godine je 700.000 Hrvata napustilo Hrvatsku. To je kao da je 20 milijuna Nijemaca u jednoj godini napustilo Njemačku – kaže Babić.

>>> Milanović Hrvatsku u der Spiegelu prikazao kao prosjaka

Ako je to iskreno rekao, onda je to dobro

O Milanovićevu obraćanju iseljenicima u New Yorku ništa loše ne misli profesor Zdravko Tomac.

– Ako je iskreno rekao to što je rekao, onda je to dobro. Ako nije, onda je to dokaz da luta, da nema smjera. Milanović svaki put drukčije govori. Nakon katastrofalnog nastupa u Saboru održao je lijep govor Muslimanima u džamiji poput najvećeg vjernika. On se još uvijek traži i još uvijek nije jasno tko je, zapravo, Zoran Milanović. O istim stvarima govori različito. Mislim da samo improvizira, nastoji se svidjeti i biti jako pametan. Nije izgubljen kao čovjek i ne znači da neće doći na pravi put. Ja bih mu dao šansu. Ono što je govorio u Njemačkoj, mislim da je to bila samo njegova želja da bude pametan. Vjerujem da je svjestan da je pogriješio. Znate, kad dođete među naše ljude u Australiju ili SAD osjetite toliku ljubav prema Hrvatskoj da to ponese ljude koji im trebaju govoriti. Zaključno moram reći da Milanović jako luta i ja ne znam koji je pravi Milanović – završio je Tomac.

>>> Tek je HHO razotkrio kakvu je sramotu Milanović skrivao napadajući Stiera

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: