ISKLJUČIVANJE IZ STRANKE JE STVAR STATUTA I SUDA ČASTI

26 09 2012
25. rujna 2012.

Isključivanje iz stranke nije stvar nekoga osobno već Statuta HDZ-a

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da je isključivanje nekoga iz HDZ-a, pa tako i Jadranke Kosor, stvar stranačkog statuta, a ne njega osobno.

 

Karamarko je naglasio kako ne izbacuje nikoga iz stranke, a ako netko izađe ili bude isključen iz stranke da je to stvar statuta, posljedica činjenja ili nečinjenja nečega što se protivi politici stranke te je dodao da razlog može biti rad na štetu stranke.

Ako će gospođa Kosor ili bilo koji drugi član HDZ-a raditi protiv interesa stranke, davati izjave koje su protivne politici HDZ-a i nekim temeljnim stavovima, naravno da će statut morati odraditi svoj dio posla, kazao je Karamarko.

Na novinarsko pitanje radi li Jadranka Kosor na štetu HDZ-a, Karamarko je odgovorio da je Kosor imala specifičan stil rada dok je bila predsjednica stranke pa nitko nije mogao davati izjave dok to nije odobrila, no da on radi malo drugačije i da svi mogu davati izjave, a da mu to ne prijavljuju, i dodaje, da jedino traži da te izjave budu usklađene s politikom stranke.

Ne možemo danas nas petoro nastupati i imati diferentne stavove o nekim temeljnim pitanjima koji su aktualni poput pitanja ratifikacije, rekao je Karamarko i naveo da će se HDZ oštro protiviti ratifikaciji “dok gospođa Kosor daje neke diferentne izjave, koliko sam razumio. Nadam se da sam krivo shvatio”.

Karamarko je ustvrdio da je preuranjeno ocjenjivati istupe Jadranke Kosor i najavio da će ovih dana biti sazvano Predsjedništvo izrazivši uvjerenje da bi i o tome moglo biti riječi s obzirom na pritisak s terena.
Ljudi zovu i pitaju što se događa i kako se može dogoditi da pojedini član stranke istupa samostalno sa stavovima koji nisu u skladu sa stavovima stranke.

Dodao je da se u ovom trenutku ne opterećuju s Kosor već se bave drugim stvarima te ovim putem pozvao Kosor na suradnju i poručio da još uvijek može imati tretman i bivše premijerke, umjesto da se, kaže, događaju iskakanja koja nisu potrebna ni njoj niti stranci, a što zloupotrebljavaju mediji koji nisu skloni HDZ-u misleći da će unijeti razdor.

“To se neće desiti. Mi na terenu jačamo i bujamo”, poručio je Karamarko i dodao da je zadovoljan s povećanjem broja članova u HDZ-u tijekom proteklih 120 dana. “Zadovoljni smo atmosferom koju takve stvari mogu narušavati, ali nas ne mogu destruirati”, rekao je.

Zamoljen da komentira tvrdnje Jadranke Kosor da iza nastupa predsjednika osječkog HDZ-a stoji on i vrh stranke, Karamarko je naveo da ne bi polemizirao s Kosor.

“Njezin rezon u ovom predmetu nije ispravan. Teren nije zadovoljan njezinim istupima”, kazao je i podsjetio kako je Kosor ondje raspuštala odbore, baš kao i u Rijeci, a sada kritizira da raspuštati odbore nije demokratski. “No, to statut dopušta”, dodao je.

Karamarko je kazao da su do sada raspustili odbore tamo gdje su najslabiji i gdje nisu profunkcionirali te dodao kako neće mirno gledati raspadanje pojedinih odbora radi loših odnosa.

Dodao je da se sad javila dva kandidata i oni su se našli komentirati i pričati nešto o demokraciji u stranci te poručio kako oni koji iskaču iz zajedničkih nazivnika naprosto ne pripadaju stranci, ali i dodao da tu ne misli konkretno na Kosor već da govori načelno.

Kazao je kako ne želi komentirati navode da su iz HDZ-a pušteni računi i priča o rastrošnosti za Kosoričin nakit te dodao kako ga to ne zanima, jer su to trivijalne teme.
„Ako nije počinjen kriminal ostaje moralna dimenzija i to ostavljam svakom predsjedniku prije mene na dušu, da o tome razmišlja. Ja to ne bih nikada napravio”, kazao je Karamarko.

Na pitanje novinara kako će glasati dođe li s terena inicijativa da se Jadranku Kosor izbaci iz stranke, Karamarko je ponovio: “Bitno je što će o svemu tome reći statut. Bitno je da li će Kosor i dalje nastupati bez koordinacije sa strankom i da li će izražavati stavove suprotne našima. Ima puno toga ‘ako'”.

Novinari su pitali i što kaže Statut HDZ-a, je li Kosor u prekršaju. Karamarko je odgovorio da nije gledao statut da bi proučavao je li u prekršaju ili ne i da će to napraviti oni kojima je to posao.

Na pitanje je li nakon svega što je izgovoreno moguće da Kosor funkcionira s ostatkom stranke, Karamarko je odgovorio da to pitanje treba postaviti Kosor.

“Mi ćemo se držati statuta. Kosor je saborski zastupnik i član HDZ-a i, naravno, da još uvijek ima takav tretman”, zaključio je Karamarko.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: