JADRANKI JE OČITO NEDOSTAJALA (SAMO) MEDIJSKA POZORNOST

25 09 2012
HDZ PREŽIVIO MEDIJSKI UDAR BIVŠE PREDSJEDNICE
Vijesti Hrvatska Za HDZ Jadranka Kosor je samo ‘elementarna nepogoda ko
Photo: Pixsell

Za HDZ Jadranka Kosor je samo ‘elementarna nepogoda koja će proći’

Iz izvora bliskih vrhu HDZ-a doznajemo da usprkos njenim optužbama u medijima, HDZ uopće ne namjerava izbaciti Jadranku Kosor iz stranke, usprkos njenim optužbama na račun čelništva stranke te da se ozbiljno pripermaju za lokalne izbore

Sudeći prema broju medijskih istupa, bivšoj predsjednici Vlade i HDZ-a Jadranki Kosor ostvarila se želja – ponovo je u središtu pozornosti hrvatske javnosti, no ovoga puta u manje privlačnoj ulozi tužitelja vlastite stranke i njenog predsjednika Tomislava Karamarka. Međutim, njene očite provokacije kojima kao da želi isprovocirati, a ne spriječiti svoje izbacivanje iz stranke, vrh HDZ-a odlučio je ignorirati i prepustiti sve stranačkim tijelima, odnosno Visokom sudu časti, kako je u srijedu rekao glavni tajnik stranke Milijan Brkić. Kosor će se tako, umjesto izbacivanja iz stranke, od kojeg navodno strahuje, na kraju izvući tek s opomenom. U HDZ-u čak smatraju kako je Kosor svojim istupima čak pokušavala isprovocirati izbacivanje iz stranke, no taj plan joj očito neće uspjeti. Kako doznajemo iz izvora bliskih vrhu HDZ-a, iako ima elemenata da se  Kosor zbog svog ponašanja izbaci iz stranke, to se najvjerojatnije neće dogoditi iz jednostavnog razloga što bi takav potez samo dodatno naštetio ugledu stranke. Naime, činjenica je da bi izbacivanjem Jadranke Kosor, HDZ postao stranka koja je iz svojih redova izbacila čak dva predsjednika u dvije godine. Taj negativni image u javnosti bio bi snažno oružje u rukama oporbe na predstojećim lokalnim izborima, za koje se, tvrde u stranci, ozbiljno pripremaju. Vrh stranke osuđuje istupe svoje bivše predsjednice, no smatra ih tek ‘elementarnom nepogodom koja će proći’.

Potrošeno previše vremena na stvar koja HDZ-u nije primarna ni sekundarna

Prisutnost Jadranke Kosor u medijima posljednjih dana, međutim, ponovo je u javnosti stvorila dojam kako se HDZ previše bavi samim sobom, a premalo kritikom poteza vladajuće Kukuriku koalicije, pod čijim vodstvom zemlja klizi u sve dublju krizu. Toga je očito svjestan i predsjednik HDZ-a Karamarko koji je novinarima u srijedu rekao  kako su ‘potrošili malo previše vremena na stvar koja nama u stranci nije niti primarna ni sekundarna u ovom momentu’.

U stranci ne kriju ogorčenje zbog posljednjih istupa Jadranke Kosor u javnosti i smatraju da time potiče i izaziva sukobe u stranci, a cijelu priču započela je prozivanjem predsjednika stranke zbog raspuštanja nekih ogranaka tvrdeći da je to odmazda za to što nisu podržali Karamarka na stranačkim izborima. Odgovarajući na te optužbe u HDZ-u pak kažu kako je riječ o legalnim postupcima jer su ogranci raspuštani samo iz jednog razloga – zato što nisu funkcionirali, odnosno zato što predsjednici ogranaka nisu imali podršku članstva. Članovi nisu s njima htjeli raditi iako su bili demokratski izabrani, pa su zbog toga isto tako demokratski i smijenjeni. Stranački kolege putem medija, podsjećaju Kosor da je upravo ona raspuštala ogranke ako joj i najmanje nisu po volji. Oleg Butković, član predsjedništva HDZ-a podsjeća da način na koji je Jadranka Kosor raspustila ŽO Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije najbolje govori o njezinoj demokraciji. ‘Ona je uistinu zadnja osoba koja bi trebala govoriti o demokraciji, 15. travnja 2011. u Rijeci i Splitu održane su sjednice ŽO HDZ-a, gdje smo kritički raspravljali o potrebi da se bolje pripremimo za izbore, potvrdio je iza naš portal Butković dodajući kako su nakon što je Kosor na Predsjedništvu u Zagrebu čitala transkripte naših istupa posumnjali da su tajno snimani.

Tešku optužbu na račun Jadranke Kosor izrekao je i predsjednik osječkog HDZ-a Damir Kramarić rekavši na konferenciji za novinare u Osijeku rekavši kako je bivša predsjednica stranke u suradnji sa SDP-om, krenula u destrukciju HDZ-a na nacionalnoj razini te pozvao vrh stranke da razmisli o njezinim postupcima. »Umjesto da svoje iskustvo i znanje stavi na raspolaganje stranci u pripremama za lokalne izbore iduće godine, ona je u suradnji sa SDP-om, i lijevo orijentiranim novinarima, krenula u destrukciju HDZ-a na najvišoj razini«, rekao je Kramarić.

Ono što cijeloj priči oko Jadranke Kosor i HDZ-u daje posebnu težinu jest način na koji je dio medija dočekao njenu spremnost da kritizira Karamarka i njegovu u stranačku politiku, posebno onih sklonih vladajućoj koaliciji, koji su stali na stranu Jadranke Kosor braneći ju od ‘staljinističkih metoda eliminacije’ . Kosor je u samo nekoliko dana dobila i priličnu minutažu na državnoj televiziji gdje je, između ostaloga, govorila i o najnovijoj aferi vezanoj uz njene broševe, koje je često mijenjala na premijerskoj dužnosti.

Jadranki Kosor  leđa okrenule i najblje prijateljice u stranci

Ovaj medijski udar Jadranke Kosor jako su zasmetali i njenim stranačkim kolegama u Saboru, pa čak i zastupnicama koje u javnosti slove kao bliske prijateljice Jadranke Kosor. Kako doznajemo od sudionika sastanka Kluba zastupnika HDZ-a u ponedjeljak, na kojem je zaključeno da istupi Jadranke Kosor destabiliziraju stranku, leđa su joj okrenule i dojučer najbliže prijateljice Đurđica Sumrak i Ana Lisak.

Ne krijući ogorčenje istupima Jadranke Kosor u HDZ-u podsjećaju kako su se prema njoj ponijeli korektno nakon stranačkih izbora. Karamarko joj je dao predsjedanje Odborom za obitelj, mlade i sport, iako je većina članstva bila protiv. No, čini se da je taština Jadranke Kosor zbog izgubljenih privilegija i pozicije jača od nje same pa je odlučila blatiti stranku čak i kod njenih suparnika, čak i po cijenu destabilizacije stranke.

Računi Jadranke Kosor i dalje stižu na naplatu HDZ-u
U HDZ i dalje stižu računi koje je napravila bivša predsjednica Vlade, potvrdio je za dnevno.hr izvor blizak vrhu HDZ-a. To nisu samo računi za nakit, koji su već objavljeni u medijima, nego i računi za haljine, ali i višemilijunski računi za kampanju na parlamentarnim izborima za koju je HDZ angažirao tvrtku ‘Digitel’. Kosor sada optužuje članove stranke da su kupovali broševe i nakit svojim ženama i sebi, a ne njoj. ‘To je nemoguće, jer su je se svi bojali’, kaže naš izvor u HDZ-u. Kad bi došla na posao i vidjela na nekome nakit koji joj se dopao, rekla bi: ‘A zašto to predsjednica nema?’, što je bio znak da želi poklon. Tako je došlo do apsurdne situacije da su ljudi prestali stavljati nakit na sebe, kako bi izbjegli takve situacije.
Prema istom izvoru, ministri u Vladi također kupovali su poklone Jadranki Kosor iz svog džepa. Primjerice Domagoj Milošević kupio joj je broš u obliku HDZ-ova loga za 11.000 kn, Chanel torbicu za 20.000 kn i iPhone za sina Lovru. Priča o njenim broševima procurila je u javnost jer je ostala dužna buticima, modnim kreatorima i zlatarima, što sve bitno narušava sliku o Kosor kao brižnoj i skromnoj političarki. Ako je riječ o poklonima, smatraju u HDZ-u, trebala ih je prijaviti jer se u protivnom radi o kršenju Zakona o sukobu interesa. Na našu molbu da komentira najnovije optužbe stranačkih kolega na njen račun, Jadranka Kosor nije se javila. U izjavi za Večernji list od utorka rekla je kako nikada nikome nije davala nalog da stranačkim novcem kupuje nakit za nju. Priznala je tek da je dobila broš od tajnštva u povodu završetka pregovora s EU, ali da ne zna kako je plaćen ni koliko je stajao. Cijelu priču oko broševa shvaća kao ‘pokušaj njene diskreditacije’ i ‘dijelom rata koji se vodi protiv nje’, no nije rekla zašto bi netko u HDZ-u baš sada taj rat protiv nje poveo.
Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: