KARAMARKO, BRKIĆ I STIER NA AUDIJENCIJI KOD SVETOG OCA PAPE

22 09 2012

Jutarnji list

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u posjetu je Rimu, a danas će s ostalim čelnicima Europske pučke stranke (EPP) biti i na audijenciji kod pape Benedikta XVI.

Jučer je, naime, u Rimu održana sjednica izvršnog odbora Europske pučke stranke i svih njihovih čelnika.

Mjesto u prvom redu

Šefove europskih demokršćanskih stranaka primio je talijanski predsjednik Giorgio Napolitano, a danas odlaze u Vatikan. Sudionike rimskog sastanka EPP-a, među kojima je i šef HDZ-a, na zajedničkoj će audijenciji primiti katolički poglavar.

Za predsjednika HDZ-a mjesto je rezervirano u prvom redu jer je prema vatikanskom protokolu on na audijenciji namijenjen za predsjednike vlada i država čije su stranke članice EPP-a, ali i za predsjednike stranaka. Današnjim posjetom Vatikanu Karamarko će “preteći” premijera Zorana Milanovića, čiji je službeni posjet Papi planiran za idući mjesec.

Rezerviran let

U Rim su, kako smo doznali u HDZ-u, uz Karamarka otputovali i glavni tajnik Milijan Brkić te međunarodni tajnik stranke Davor Stier. S njima je, navodno, trebala otputovati i bivša premijerka te predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, ali je, kažu, u posljednji trenutak odustala od puta, iako je otprije imala rezerviran let i smještaj u hotelu. ( S. B., R. V.)

———————————————————————————————

24 sata

Preduhitrili Milanovića: Papa Benedikt XVI. primio HDZ-ovce

Na summit CDI-a u Vatikan došli su Tomislav Karamarko, Milijan Brkić i Davor Stier. S njima je trebala otputovati i Jadranka Kosor ali je u posljednji tren otkazala

Subota, 22. 9. 2012. u 14:55, zadnja izmjena prije 1 sat i 16 minuta   Piše:

Preduhitrili Milanovića: Papa Benedikt XVI. primio HDZ-ovce AFP/PIXSELL Papa je primio svjetsko demokršćane

Papa Benedikt XVI. u subotu je u ljetnoj rezidenciji Castel Gandolf primio predstavnike svjetskih demokršćanskih stranaka među kojima i čelnike HDZ-a, Tomislava Karamarka, glavnog tajnika stranke Milijana Brkića i međunarodnog tajnika Davora Stiera. Jutarnji list piše kako je trebala otputovati i Jadranka Kosor, no u posljednji tren je otkazala putovanje.

Papa im je poručio da se u političkom djelovanju ne vode tržištem već općim dobrom i zaštitom ljudskog dostojanstva. Osvrnuo se i na globalnu ekonomsku krizu te ocijenio da je dijelom nastala zbog nedostatka etičkih temelja. Demokršćanima je ukazao da na ostvarenju izlaska iz krize porade na socijalnom tržišnom gospodarstvu koje bi bilo u skladu s doktrinom Crkve.

Papa ih je također podsjetio da se zauzimaju za zaštitu života od začeća do smrti te zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene koja je temelj svakog društva.

Na summitu CDI-a sudjelovali su i talijanski premijer Mario Monti, irski premijer Enda Kenny te premijeri Španjolske, Mađarske i Grčke. Irski premijer rekao je kako će završetak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora biti jedan od glavnih ciljeva irskog predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2013. godine.

——————————————————————————————-
SLOBODNA DALMACIJA
Papa primio demokršćane, među njima i HDZ-ovce

Papa Benedikt XVI. primio je u subotu u Castel Gandolfu predstavnike svjetskih demokršćanskih stranaka, među njima i čelnike HDZ-a i poručio im da se u svome političkom djelovanju ne vode logikom tržišta, nego općim dobrom i zaštitom ljudskog dostojanstva.
Poglavar Katoličke crkve primio je u svojoj ljetnoj rezidenciji pored Rima stotinjak sudionika summita Demokršćanske internacionale (CDI), među kojima su bili predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, glavni tajnik stranke Milijan Brkić i međunarodni tajnik Davor Stier.
Papa Benedikt XVI. u svom se govoru osvrnuo na globalnu gospodarsku krizu ocijenivši da je djelom nastala zbog nedostatka etičkih temelja i poručio demokršćanima da rade na ostvarenju socijalnog tržišnog gospodarstva, koje bi bilo u skladu s doktrinom Crkve.
“Vaše političko i institucionalno djelovanje ne bi trebalo odgovarati isključivo na logiku tržišta, nego se temeljiti na općem dobru i zaštiti dostojanstva svake osobe”, rekao je papa, a prenio Stier u telefonskom razgovoru za Hinu.
Benedikt XVI. demokršćanske je političare također podsjetio da se zauzimaju za zaštitu života od začeća do smrti te zaštitu braka kao zajednice muškarca i žene i temelja svakoga društva.
Prijemom u Castel Gandolfu završio je summit CDI-a na kojoj je je sudjelovalo nekoliko europskih premijera. Uz domaćina, talijanskog premijera Maria Montija, prisustvovali su mu irski premijer Enda Kenny, premijeri Španjolske Mariano Rajoy, Grčke Antonis Samaras, Mađarske Viktor Orban i predsjednik Europske pučke stranke Wilfried Martens.
Kenny je u petak najavio da će završetak postupka ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om bit će jedan od prioriteta irskog predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2013.
Ugovor je dosad ratificiralo 15 zemalja Unije, a Hrvatska bi punopravnom članicom trebala postati 1. srpnja 2013.
Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: