SPINOVI PREMA HDZ-u STIŽU S LIJEVA I ZDESNA

19 09 2012
POSTOJI LI MEĐU KARAMARKOVIM STRANAČKIM NEISTOMIŠLJENICIMA CINKAROŠ?
  • Photo: Pixsell

Netko iz HDZ-a je uoči Aktualnog sata dostavio pet najtvrđih pitanja PR-ovcima Zorana Milanovića

Milanovićeva ‘odlična’ pripremljenost rezultirala je odustajanjem Karamarka da i on postavi pitanje i tako pokuša u tom ‘mano a mano’ dvoboju pribaviti si koji poen popularnosti više za sebe kao šefa oporbe, ali i kao alternativa pobjednički raspričanom premijeru Milanoviću.

  • Autor: Marko Jurič
  • Photo: Pixsell
  • Srijeda, 19.09.2012 19:46

‘Među HDZ-ovim saborskim zastupnicima postoji krtica koja je premijeru Zoranu Milanoviću prije Aktualnog sata dostavila pet ‘najtvrđih’ pitanja’, ispričao nam je naš izvor. Ova prilično sablažnjujuća informacija dojavljena nam je u prijepodnevnim satima dan nakon prvog jesenskog Aktualnog sata u kojem je premijer Milanović briljirao i dijelio packe Karamarkovim jurišnicima koji su pokušali setom ‘nezgodnih’ pitanja uzdrmati u zadnje vrijeme i ne baš stabilnu Premijerovu poziciju. Istu smo informaciju provjerili kod još nekih izvora i priča se počela polako raspletati. Naime, jedna djelatnica iz Milanovićevog PR-a se nesmotreno izlanula u jednom užem krugu sugovornika kako su uoči Aktualnog sata imali lak posao jer im je iz HDZ-a netko dostavio najvažnija pitanja koja su bila pažljivo pripremljena za ovaj prvi jesenski Aktualac. Objasnila je, brbljiva Milanovićeva PR-ovka, kako su odmah po primitku pitanja odradili temeljitu pripremu s Premijerom. Najprije su ga dobro brifirali o samoj suštini problema o kojima se radi u pitanjima, ali isto tako su ga pripremili kako će zamaskirati poznavanje pitanja vještim i duhovitim doskočicama, a što je bilo i vidljivo na tv prijenosu. Kad već spominjemo tv prijenos u kontekstu ove informacije saznali smo od naših izvora i da je jedan urednik RTL-a u povjerenju ispričao jednom svojem kolegi kako su bili ‘zamoljeni’ od strane Milanovićevog PR štaba da kod postavljanja tih pitanja kamere svakako snimaju lice HDZ-ovog šefa Tomislava Karamarka.

Milanovićeva ‘odlična’ pripremljenost rezultirala je odustajanjem Karamarka da i on postavi pitanje i tako pokuša u tom ‘mano a mano’ dvoboju pribaviti si koji poen popularnosti više za sebe kao šefa oporbe, ali i kao alternativa pobjednički raspričanom premijeru Milanoviću. Za tako nešto situacija je više, nego idealna, budući svi gospodarski pokazatelji upućuju na posvemašnju nekompetentnost vladajućih, a kada se tome još pridoda cijeli niz ‘grešaka u koracima’ kao i razni bahati i ini neprimjereni i netaktični ispadi pojedinih članova Vlade, bio je taj prvi jesenski saborski aktualni utorak čisti ‘zicer’ za Tomu Karamarka. Međutim, stvari su odlutale u sasvim suprotnom smjeru.

Spektakularna Milanovićeva pobjeda na Aktualnom satu

Da se doista dogodila spektakularna pobjeda u kojoj je Milanović poentirao nad svojom političkom konkurencijom možda se najjasnije može iščitati iz komentara SDP-ove simpatizerke Jelene Lovrić objavljenom nekoliko sati nakon završetka Aktualnog sata i naslovljenog znakovitim slijedom ovih riječi: ‘Milanović je pregazio opoziciju! Šef HDZ-a Tomislav Karamarko nije se usudio ni javiti za riječ’. Lovrićka u svom komentaru ‘lucidno’ zaključuje kako je HDZ premijera pokušao izbušiti pitanjima o sporazumu Tuđman – Izetbegović i odluci Vlade da ga pošalje u Sabor na ratifikaciju. Iz razloga jer je tema Pelješki most pase, budući ga Vlada odnedavno pokušava realizirati. ‘Sjajno pripremljen’, naglašava u svom komentaru ta neformalna Milanovićeva glasnogovornica i zaključuje kako se Milanović pokazao žestokim fajterom, sjajno pripremljenim i upućenim. Dakle, pripremljenost Premijera nije upitna. Međutim, s obzirom na širinu mogućih tema i broja prijavljenih zastupničkih pitanja za jednu temeljitu pripremu svakom normalnom pa tako i Premijeru trebalo bi nekoliko dana za savladavanje gradiva. Kako to jednostavno nije moguće, budući je satnica Premijera toliko pretrpana očito je kako je za takvu ‘sjajnu pripremu’ zaslužan netko iz HDZ-ovih redova.

‘Tukao je HDZ navodeći dosad nepoznate podatke o odnosu bivših, HDZ-ovih vlada prema sporazumu Tuđman – Izetbegović’, slavodobitno ističe Lovrićka i zaključuje kako su HDZ-ova pitanja djelovala inferiorno i politikantski, dok su Premijerovi odgovori bili kompetentni i nadmoćni. Zanimljiv je to zaključak. Jer ispada kako je Zoran Milanović svojevrsni sveznadar, svojevrsno bivše ‘čudo od djeteta’ koji u malom prstu ima sve te nepoznate podatke o odnosu bivših HDZ-ovih vlada prema tom sporazumu. Mogli bi reći da mu se, eto, potrefilo da je slučajno baš to saznao negdje, ali tko još u ovoj zemlji vjeruje da se bilo što događa slučajno osim možda povremenih igrača sportske prognoze?

Milanović ‘ispljuskao’ HDZ-ove jurišnike

Istina je da je Milanović ‘ispljuskao’ redom Davore Stiera, Gordana Jandrokovića, Željka Reinera koji su pokušali kroz prizmu vanjskopolitičkih tema problematizirati ratifikaciju ugovor Tuđman Izetbegović, ali i SDP-ovsko partijsko kadroviranje u državnim resorima. Gordan Jandroković čak u svojem pitanju ističe sumnju kako je netko nešto ‘druknuo’ Milanoviću riječima: ‘Očito ste očekivali pitanja oko ratifikacije Sporazuma Tuđman-Izetbegović, pa ste pustili neke povjerljive dokumente u novine, kao što vi to obično radite’. U nastavku se Jandroković čak i poziva na vrlo specifične detalje problema tog sporazuma te upućuje Premijeru upit o mišljenju stručnjaka Iblera i Vidasa koji su se odredili da sada ne treba ratificirati sporazum, da su i međunarodni stručnjaci protiv, BiH ga nije ratificirala, a i Hrvati u BiH su protiv. Na to Milanović kao iz malog prsta uzvraća kako je sve to bilo objavljeno na web stranicama Ministarstva vanjskih poslova. Zanimljivo kako Premijer stigne pregledavati web stranice svojih resora ili je i taj put slučajno u dokolici svojeg pretrpanog rasporeda slučajno kliknuo na tu stranicu i baš zapazio taj dio iz Jandrokovićevog pitanja? Naravno, uslijedila je ‘pljuska’ savršeno biranim riječima ‘dajte se koncentrirajte’ i odmah potom Milanović iz rukava izvuče ne osobito poznatog ruskog satiričara Daniila Harmsa koji je slovio kao majstor apsurda i nadrealističke proze. A citirane je akademike opet dobro upućeni Milanović diskvalificirao riječima kako se radi o uvaženom starijem gospodinu koji je prije mjesec dana govorio jedno, a sada govori drugo. Tolika širina je ‘preširoka’ i za sveznadara Milanovićevog kalibra.

Nadalje pitanje Željka Reinera Milanović je klasificirao kao pitanje koje mu je Davor Stier napisao te ga time i dodatno ponizio. Ni Stieru Milanović nije ostao dužan. Na pitanje zašto se nije sastao s zamjenikom Hillary Clinton oko pograničnih tema sa Slovenijom i problemi s BiH oko gradnje Pelješkog mosta Milanović ga je izazvao neka samo otvori pitanja o sporazumu Tuđman – Izetbegović i odmah se prisjetio nekih Stierovih istupa na tu temu prije nešto manje od godinu dana. Opet slučajno ili Milanović ima doista još ne spoznatu širinu znanja i pamćenja najmarginalnijih detalja koje ‘slučajno’ negdje krajičkom oka zapazi?

Pred Karamarkom teški izazov pronalaženja ‘krtice’

Kako bilo neki od naših informatora na sve ove dvojbe imaju vrlo jednoznačne odgovore. Prema njihovim interpretacijama radi se o ljudima koji su u Sabor ušli na listi koju je sastavljala Jadranka Kosor i koji su joj iz ovog ili onog razloga do danas ostali vjerni. Možda, ponajviše iz razloga što im Karamarko nije ponudio neku prihvatljivu opciju prelaska u njegov ‘tabor’. Tu je i zapaženo ispijanje kave u Palainovki prije tjedan dana. Dakle, bili su zajedno bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor, bivši potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i zamjenik predsjednika HDZ-a dr. Drago Prgomet. Druženje troje hadezeovaca protumačeno je kao okupljanje “nezadovoljnika” posljednjim događajima u stranci. A što je i koincidiralo s intervjuom Milana Kujundžića u kojemu je on zagovarao stvaranje frakcija u stranci te sam najavio djelovanje u tom pravcu.

Dakle pred Tomislavom Karamarkom su prilično teški izazovi. ‘Konsolidiranje’ stranke raspuštanjem pojedinih ogranaka koji mu nisu do kraja jasno izrekli svoju lojalnost očito je stvorilo uvjete za kumuliranje stranačkih nezadovoljnika takvim slijedom događaja, ali i pretpostavkom vlastite nedefinirane sudbine u stranci. Karamarko si, bez imalo sumnje, ovakvom metodologijom rada u stranci na leđa natovario priličan broj onih koji se potpuno anatgoniziraju s njime što zbog vlastite egzistencije, a što zbog izostanka do sada i jednog konkretnog poteza njih kao glavne oporbene stranke te Tomislava Karamarka kao šefa koji bi trebao biti predvodnik, izazivač Premijera i naravno, nokauter. Njegova šutnja i bespomoćno promatranje kako Milanović listom sređuje njegove jurišnike na Aktualnom satu samo daje za pravo njegovim protivnicima i nezadovoljnicima ovakvom ulogom i politikom stožerne hrvatske stranke. Hoće li bivši prvi kontraobavještajac u zemlji znati prepoznati krticu u svojim redovima i tako spriječiti ponavljanje debakla na Aktualnom satu zasigurno će odrediti neke njegove poteze u narednim danima kao i ljudi na koje se trenutno najviše oslanja.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: