MILANOVIĆEVA PREDSTAVA – ALIBI ZA DRUGI PORAZ OD HDZ-a

19 09 2012

 

‘Milanovićeva predstava trebala je biti alibi za drugi poraz od HDZ-a’

Loša Milanovićeva predstava doživljava panegirike u partijskim glasilima i na partijskim televizijama. Neću dopustiti da mi se nameće kompleks rada bivših vlada i bivših vodstava HDZ-a!

Povećaj 'Milanovićeva predstava trebala je biti alibi za drugi poraz od HDZ-a'

Tomislav Karamarko: Neće mene Milanović podučavati o Tuđmanu
Foto: ‘Davor Puklavec/PIXSELL’
  • Tomislav Karamarko: Neće mene Milanović podučavati o Tuđmanu
Piše: Ivanka Toma

Za ratifikaciju ugovora Tuđman – Izetbegović vlada Zorana Milanovića tražit će dvotrećinsku većinu u Saboru. Znači li to podjelu odgovornosti za sudbinu ugovora s HDZ-om, elegantan način da se odustane od ratifikacije (jer se zna da HDZ neće glasati “za”) ili je to jednostavno procjena da je riječ o iznimno ozbiljnoj državnoj stvari pa je trebaju, bez obzira na to što piše u Ustavu, potvrditi dvije trećine svih zastupnika? Vladajuća koalicija, naime, tvrdi da se ratifikacijom ugovora Tuđman – Izetbegović ne mijenja državna granica, nego se utvrđuje postojeća, što znači da se primjenjuje članak 139. stavak 1. Ustava koji govori o potvrđivanju “običnih” međunarodnih ugovora.

Vrijeđanje i agresija

– U utorak je u predstavi Zorana Milanovića predstavljeno vrijeđanje, agresija, omalovažavanje i neodgovaranje na postavljena pitanja i osobni napadi na ljude. Sve to radio je uz asistenciju potpredsjednika Sabora. No, u bezbroj nesuvislih rečenica, svima je upala u oči jedna, a to je da će se za ratifikaciju tražiti dvotrećinska većina – kaže predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Šef HDZ-a tvrdi da Milanović nije imao tu što odlučiti, nego se ugovor mora ratificirati dvotrećinskom većinom jer se njime mijenja granica na uštrb Hrvatske, a ne utvrđuje se.

– Predstava izvedena tijekom aktualnog prijepodneva trebala je biti alibi drugom porazu koji je Kukuriku koalicija doživjela od HDZ-a – tvrdi Karamarko i navodi da se prvi poraz odnosi na pelješki most za koji Milanović i Čačić nisu željeli ni čuti, a sada zagovaraju to rješenje, a drugi se odnosi na ratifikaciju.

Na pitanje ne znači li Milanovićeva odluka da se dio odgovornosti za sudbinu granice s BiH prebacuje na HDZ, odgovara da je to odgovornost Sabora, a ne HDZ-a. Karamarko se potom u razgovoru vratio na Aktualno prijepodne u Saboru i ponovio da je Milanović upriličio lošu predstavu koja “doživljava panegirike u partijskim glasilima i na partijskim televizijama,” ali kada se razgrnu svi savjeti, poduke i uvrede koje je podijelio, nije rekao ništa osim rečenice o dvotrećinskoj većini koja je njegov poraz.

– Mijenja tezu o kvalificiranoj većini koju je još prije dva dana branio Mimica jer nema moralne i političke snage preuzeti na sebe ulogu čovjeka koji je dao hrvatski teritorij – kaže Karamarko. Nastavio je polemizirati s podacima koje je Saboru prezentirao premijer, a govore da su sve HDZ-ove vlade pripremale ratifikaciju ugovora Tuđman – Izetbegović te da je upravo HDZ obavio 90 posto posla oko toga.

Vodim svoju politiku

– Neću dopustiti da mi se nameće kompleks rada bivših vlada i bivših vodstava HDZ-a! Vodim svoju politiku, a ovo je novi HDZ – bio je rezolutan Karamarko zaključivši da ga neće Milanović podučavati o Tuđmanu.

Na temu ugovora Tuđman – Izetbegović i njegove ratifikacije dvotrećinskom većinom u Vladi kažu da je posrijedi 14-godišnji ozbiljan rad Komisije za granice koja je uključivala stručnjake sa svih strana. Navode da su tri HDZ-ove vlade pokretale ratifikaciju, a da su na čelu međunarodnih diplomatskih predstavništava bili državni tajnici koji su političari, a ne stručnjaci kako se tvrdi.

Stoga, navode u Milanovićevu timu, ovome pitanju treba i dalje pristupati odgovorno, a ugovor trebaju potvrditi sve relevantne parlamentarne stranke. U Vladi podsjećaju kako je SDP podržao ratifikaciju odluke da se ide na arbitražu sa Slovenijom te preuzeo dio političke odgovornosti koja je u ovom slučaju daleko veća jer je rezultat arbitraže neizvjestan, a u slučaju granice s BiH sve je jasno.

Jučer mi poslovnik nije dopustio govoriti

Na pitanje zašto je pet sati u Saboru šutio dok je Milanović “prao” HDZ, Karamarko odgovara kako mu saborski poslovnik nije dopustio govoriti.

– Prema poslovniku imamo pravo na 12 pitanja, a u Klubu HDZ-a ih je bilo pedesetak. Izabrali smo 12 koja će se postaviti i nisam se gurao da budem među njima – objasnio je Karamarko. Dodao je i kako su zastupnici HDZ-a zamalo napustili sjednicu, i to kada je Milanović govorio o Davoru Stieru aludirajući na to da nije odrastao u Hrvatskoj.

– Odlučili smo ga ipak odgledati do kraja i pustiti da i nacija vidi kakvog premijera imamo i koji su njegovi dometi – kaže Karamarko.

G.Jandroković: Ne odgovara, ne polemizira, premijer samo vrijeđa

S danom zakašnjenja odlučili su hadezeovci na presici reagirati na aktualac.

– Premijer Zoran Milanović jučer je bio bahat, agresivan, bezobrazan. Očekivali smo jednog racionalnog, argumentiranog, civiliziranog i europskog Zorana Milanovića, kako se on predstavlja. Međutim, vidjeli smo ga u najgorem mogućem svjetlu, vidjeli smo ga kao predsjednika Vlade koji ne odgovara na pitanja, koji ne polemizira, ne iznosi argumente, nego na jedan uvredljiv način komunicira sa zastupnicama i zastupnicima, iznosi osobne uvrede.

Premijer je neke od zastupnika ponižavao, uvrijedio je brojne zastupnike, predstavnike pojedinih dijelova Hrvatske, a posebno je neprihvatljivo bilo ono što je govorio zastupniku Stieru.

Postavljam pitanje tko je taj Zoran Milanović da može govoriti tako o ljudima, tko je on da može određivati tko voli, a tko ne voli Hrvatsku. To je bilo bez presedana u Saboru – rekao je član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković. (Tea Romić/VLM)

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: