VLADA MOŽE OBUZDATI RAST CIJENA ENERGENATA

18 09 2012

o

17. rujna 2012.

Vlada može obuzdati rast cijena energenata

Član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik stranačkog Odbora za energetiku Darko Horvat vezano uz najavu poskupljenja toplinske energije rekao je da Vlada ima vrlo čvrste mehanizme pomoću kojih može utjecati i obuzdati rast cijena energenata te upitao zašto Vlada to ne čini.

 

 

Nezadovoljstvo najavom poskupljenja toplinske energije izrazili su i gradonačelnici Velike Gorice i Zaprešića, Dražen Barišić i Željko Turk.

Napominjući da Zakonu o tržištu prirodnog plina Vladi daje mogućnost da utječe i regulira cijenu prirodnog plina kad ona eskalira, Horvat je kazao da se to događa u posljednjih pola godine te bi Vlada morala iskoristiti mogućnosti koju joj taj zakon daje.
Smatra da je do zahtjeva za povećanjem cijene toplinske energije, jer većina toplinara koristi plin za proizvodnju toplinske energije, došlo zbog nesmotrene odluke Vlade kojom se ukinula dotadašnja vladina odluka o dobavnoj cijeni plina od 2,13 kuna po prostornom metru, te se ona ponovno počela tržišno formirati. “To je dovelo do toga da je jedini dobavljač prirodnog plina u Hrvatskoj drastično podigao dobavnu cijenu plina” rekao je.

Najlakše je korigirati cijenu i njezinom korekcijom napuniti proračun, to zna svatko, zato ne trebaju biti vrhunski menadžeri na čelu energetski kompanija, dodao je.

Ističe i da je Hrvatska elektroprivreda (HEP) tijekom 2010. i 2011. poslovala s “osjetnom dobiti” dok je sada u gubitcima od 400 do 500 milijuna kuna.

Zaprešički gradonačelnik Turk kazao je da će gradskom vijeću uputiti zahtjev da ne prihvati prijedlog povećanja cijene toplinske energije od 37 posto. “HEP-ov prijedlog je neozbiljan, neodgovoran i ucjenjuje hrvatske građane” rekao je. Turk smatra da bi HEP trebao pronaći rješenje te da problem svojih gubitaka ne bi trebao rješavati preko građana.

Gradonačelnik Velike Gorice Barišić kazao je da je prijedlog poskupljenja toplinske energije “obojen u crveno” jer svi gradovi koji su obuhvaćeni prijedlogom poskupljenja gradovi su koji nisu, kako je rekao, u Kukuriku kolu. Dodao je da je i on Gradskom vijeću Velike Gorice uputio prijedlog da odbije povećanje cijena toplinske energije.

Oglasi

Akcije

Informacije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s
%d bloggers like this: